Medcast använder ett förnyat CRM-system för att hjälpa till att utbilda 20 000 sjuksköterskor under COVID-19

0
16

 Aimee Chanthadavong

Av Aimee Chanthadavong | 14 oktober 2021 | Ämne: Digital hälsa och välbefinnande

Som förberedelse för en tillströmning av intensivvårdspatienter på grund av COVID-19-pandemin arbetade australiensiska hälsovårdsdepartementet med utbildningsföretag från tredje part för att utbilda sjuksköterskor över hela landet för att möta den potentiella efterfrågan på arbetskraft.

Ett av dessa företag var Medcast, som lanserade två online -inlärningsprogram för att utveckla registrerade sjuksköterskor inom omvårdnad inom kritisk vård och omvårdnad med stort beroende. Under de första två veckorna av lanseringen såg organisationen inskrivning från registrerade sjuksköterskor baserade på tunnelbana, landsbygd och region Australien träffade 20 000. Dessa kurser levererades mellan april till augusti 2020.

Medcast -chef Stephen Barnett tillskrev organisationens förmåga att lansera och leverera dessa kurser på så kort tid till den tekniska översyn som företaget slutförde för fem år sedan. < /p>

Han förklarade att processen innebar att Medcast bytte ut olika tredjepartssystem, inklusive ett “mycket komplext” internt CRM-system, med en enda Salesforce-plattform. Detta gjorde det också möjligt för organisationen att samla data som finns i olika system, inklusive dess inlärningssystem, dess webbplats och tidigare CRM -system, på ett ställe.

“Eftersom vi verkligen har exploderat vår användarbas – vi är uppe i cirka 110 000 användare nu – behövde vi verkligen förstå hur vi ansluter oss bättre till våra användare, hur erbjuder vi dem en bättre service, hur gör vi leverera rätt kurs vid rätt tid till rätt person, och det är där i slutändan hur vi övervakar källan till sanningen i vår organisation eftersom vi hade ett gäng olika system, säger han till ZDNet.

” Så beslutet togs att Salesforce skulle vara den enda källan till sanningsdatabasen. “

Som en del av sin roll i utbildning av sjuksköterskor fick Medcast också i uppgift att rapportera tillbaka till hälsodepartementet med uppgifter om deltagande och genomförande av kurser baserade på mätvärden som postnummer och regioner.

“Att kunna rapportera tillbaka till hälsan var verkligen viktigt … vi kunde samarbeta med avdelningen för att distribuera utbildningen, för att se till att det faktiskt fanns en belastningsbalans, så du vet att detta nu går ut till regionala områden, detta är vad har tagits upp i stads- och tunnelbana … som drevs avsevärt av data i Salesforce, säger Barnett.

Som nästa steg försöker organisationen skala sina kurser för att hjälpa arbetsgivare på sjukhus, praktiserande husläkare och äldreomsorg att utbilda sin personal. Det ökar också sitt engagemang i forskningsöversättningsutrymmet, tillade Barnett.

“Vi arbetar med federala och statliga regeringar och med forskningsinstitut för att faktiskt demonstrera datadrivna beteendeförändringar för att optimera sjukvården”, sade han.

Relaterad täckning

NSW Health vill skicka elektroniska varningar till föräldrar om deras barns rutinmässiga hälsokontroller Hur NSW Health använde teknik för att reagera på COVID-19 Realtids GP-data som ska användas för australiensisk COVID-19-hantering Regionala NSW-sjukhusförsök fjärrövervakningsteknik på COVID-19-patienter

Relaterade ämnen:

Australien  Aimee Chanthadavong

Av Aimee Chanthadavong | 14 oktober 2021 | Ämne: Digital hälsa och välmående

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here