Raspberry Pi Zero 2 W: nieuw bord van $ 15 biedt tot 5x de prestaties van zijn voorganger

0
29

Owen Hughes

Door Owen Hughes | 28 oktober 2021 | Onderwerp: Hardware

raspberry-pi-zero-2w-board.jpg

De Raspberry Pi Zero 2 W komt vijf jaar na de lancering van de originele Pi Zero.

Afbeelding: Raspberry Pi

Het goedkoopste lid van de Raspberry Pi-computerfamilie heeft nu een opvolger: de Raspberry Pi Zero 2 W, een 64-bit, quad-core opvolger van Zero W die slechts $ 15 kost.

De Pi Zero 2 W is vandaag gelanceerd door de Britse computermaker Raspberry Pi en heeft een 1GHz-CPU waarvan de fabrikant beweert dat deze 5x de prestaties levert voor multithread-workloads dan de Raspberry Pi Zero uit 2015.

Het bord van 65 mm x 30 mm heeft een quad-core 64-bit Arm Cortex-A53 CPU, geklokt op 1GHz. De kern is een Raspberry Pi RP3A0 system-in-package (SiP), die een Broadcom BCM2710A1 SoC integreert met 512 MB LPDDR2 SDRAM. Naast een aanzienlijke sprong voorwaarts in multi-threading, zegt Raspberry Pi dat de geüpgradede processor in de Zero 2 W een prestatieverbetering van 40% levert in single-thread-uitvoeringen.

ZIE:Raspberry Pi maakt zijn allereerste prijsverhoging, wereldwijd chiptekort de schuld

De supergoedkope en superhackbare Raspberry Pi Zero werd al snel een van de best verkochte apparaten van Raspberry Pi toen het vijf jaar geleden werd gelanceerd, dankzij zijn veelzijdigheid en betaalbaarheid – kost slechts $ 10 bij de lancering. En de Zero is niet eens het goedkoopste apparaat in het assortiment van Raspberry Pi – deze eer gaat naar de Raspberry Pi Pico, een microcontrollerbord gebouwd op Raspberry Pi's aangepaste RP2040-silicium dat begin 2021 werd gelanceerd.

Aan de andere kant van de schaal heb je de Raspberry Pi 4 Model B en Raspberry Pi 400, die zijn ontworpen als meer betaalbare vervangingen voor traditionele desktop-pc's. Het bedrijf zag in 2020 een enorme omzetstijging als gevolg van de Covid-pandemie en de daaruit voortvloeiende roep om thuiswerken en leren, waardoor zijn zeer betaalbare en gebruiksvriendelijke apparaten nog aantrekkelijker werden.

Net als de 2018 Raspberry Pi Zero W, die vanaf 2015 draadloze connectiviteit (vandaar de 'W') aan het originele Zero-bord heeft toegevoegd, biedt de Pi Zero 2 zowel draadloze als Bluetooth-connectiviteit. Dit komt in de vorm van 2,4 GHz 801.11b/g/n draadloos LAN en Bluetooth 4.2. Er is ook ondersteuning voor Bluetooth Low Energy (BLE).

In termen van fysieke connectiviteit is er een micro SD-kaartprop, CSI-1 cameraconnector, USB on-the-go (OTG)-poort en 40 -pin GPIO-header. Video-uitgang is via een mini-HDMI-poort.

Dankzij de overeenkomsten in grootte en connectiviteit kan de Zero 2 W worden gebruikt als een drop-in vervanging voor de originele Pi Zero en Zero W, wat ook betekent dat het nieuwe bord in de meeste bestaande Raspberry Pi past Geen gevallen.

Hardware

De toekomst van personal computing ziet eruit als een M1 Mac Google Tensor: alles wat u moet weten over de Pixel 6-chip Walmart's vroege Black Friday-verkopen omvatten $ 87 Chromebook, $ 299 iPhone 12 mini De beste NAS: op het netwerk aangesloten opslagapparaten voor thuis of op bedrijf Processoren | pc's | Servers | Opslag | Netwerken | Datacenters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here