Evercade VS är en retrokonsol som förvandlar ditt vardagsrum till en arkad

0
19

Den ursprungliga Evercade var en extremt nischad enhet. Det skapade en framtid där dedikerade handdatorer för videospel inte bara blomstrade, utan även fortfarande använde kassetter. I en värld där det finns så många sätt att spela retrospel – prenumerationstjänster, sammanställningar, emulering – erbjöd det något helt annat. Det var inte vettigt för alla, men det gjorde sitt jobb väldigt bra. Nu har familjen växt med Evercade VS. Om originalet var en modern version av Game Boy, är detta dess NES-motsvarighet. Den är fortfarande nisch och riktar sig till en mycket specifik målgrupp – och gör fortfarande sitt jobb väldigt bra.

Som mest grundläggande är Evercade VS en hemkonsolversion av originalenheten. Det är en vit plastlåda som stöder upp till fyra kontroller, inkluderar två patronplatser och har portar på baksidan för HDMI och USB-ström (medan USB-kabeln ingår måste du tillhandahålla din egen adapter). Det ser lite ut som en högre PSOne med en riktigt tillfredsställande patronflik på framsidan. Det är inte en avancerad maskin som du kan hitta från analoger, men det är ett steg upp från de flesta moderna retrokonsoler. Styrenheterna liknar samtidigt Evercade-handdatorn, med en rektangulär layout med en D-pad, fyra ansiktsknappar och start/välj/hem-knappar, tillsammans med några ytterligare axeltriggers som ger det totala antalet till fyra. Sammantaget är det ett snyggt snyggt paket som inte ser malplacerad ut i en underhållningsenhet tillsammans med en Xbox eller PlayStation.

Relaterat

Evercade är en smart spelhanddator som visar varför kassetter fortfarande är coola

För att faktiskt kunna spela spel använder Evercade VS samma proprietära patroner som handdatorn. I huvudsak har Evercade samarbetat med kända utgivare som Data East, Atari och Technōs för att erbjuda fysiska samlingar av klassiska spel. Data East-arkadsamlingen, till exempel, innehåller 10 titlar, från välkända spel som Burger Time till mer obskyr mat som fantasybeat 'em up Wizard Fire. För det mesta är de snyggt kurerade kollektioner; Jag personligen älskar att upptäcka fantastiska gamla spel som jag aldrig har spelat förut, som den extremt 90-talsskjutaren Alligator Hunt om skatepunkare som kämpar mot en utomjordisk invasion. Kassetterna fungerar över både handdatorn och den nya konsolen – med undantag för två Namco-samlingar, som bara fungerar på den ursprungliga Evercade på grund av licensproblem – och stöder spara-tillstånd så att du kan flytta fram och tillbaka mellan enheter om du äger båda. (Du kan se en fullständig lista över tillgängliga patroner här.)

Evercade VS förbättrar den övergripande upplevelsen på några sätt. Till att börja med är det bara trevligt att se många av dessa spel, med sina stora uttrycksfulla sprites, sprängda på en större skärm (konsolen stöder upp till 1080p-utgång). Original Evercade hade en skarp skärm, men du förlorar en del av detaljerna på en liten skärm. För det mesta var dessa spel avsedda att visas på en tv eller ett arkadskåp, och de ser mycket bättre ut med utrymme att andas. Evercade VS erbjuder också några visningsalternativ, så att du kan lämna den i originalformatet, sträcka bilden så att den passar din TV, eller – min personliga favorit – använda “pixel perfekt” -läget som får saker att se ut, ja, pixel perfekt . Du kan också lägga till skanningslinjer för att replikera uppspelning på en äldre skärm. Evercade VS lägger också till en handfull snygga tweaks, framför allt ett mycket förbättrat användargränssnitt som gör det lättare att inte bara sortera igenom spel, utan även dina besparingar. Den har mycket mer personlighet än den ursprungliga Evercades barebones-gränssnitt.

Det viktigaste som VS lägger till är dock en riktig multiplayer. Så många av dessa spel var avsedda att spelas med andra människor, och för att sammanfalla med lanseringen av konsolen släppte Evercade också några nya samlingar som enbart fokuserade på arkadspel. Jag har haft mycket roligt att slå mig igenom äldre Double Dragon-spel med vänner, särskilt eftersom jag inte längre behöver oroa mig för att ha några rum till hands. Det är trevligt att ha dessa spel tillgängliga när du är på språng, men multiplayer-aspekten gör att det känns mer gemensamt och autentiskt.

Om upplevelsen av att trängas runt en TV för att misshandla några dåliga killar är värt inträdespriset eller inte är Evercades nyckelfråga. Det kommer inte att vara för alla. Evercade VS börjar på $99,99, vilket ger dig en kontroller och en spelsamling; ett mer premiumerbjudande inkluderar två kontroller och två patroner för $30 mer. (Fristående kassetter kostar $20 och inkluderar vanligtvis uppåt 10 spel beroende på utgivare eller plattform.) Det finns säkert billigare sätt att spela Pong eller vad Minky Monkey nu är. Men de pengarna betalar för mer än bara den korrekta emuleringen. Konsollen replikerar också en upplevelse – en där kassetternas taktila karaktär är lika viktig som spelen de har.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here