GM säger att Qualcomms datorchips kommer att driva nästa generations “handsfree” körläge

0
249

General Motors designade helt om datorarkitekturen som driver nästa generations “handsfree”-körsystem tack vare det amerikanska halvledarföretaget Qualcomm.

Biltillverkarens Ultra Cruise-system, som kommer att göra sin debut i 2024 års Cadillac Celestiq elektriska sedan, kommer att vara det första avancerade förarassistanssystemet (ADAS) som använder Qualcomms nya Snapdragon Ride Platform. Storleken på “två bärbara datorer staplade tillsammans”, hävdar GM att den nya arkitekturen kommer att ha en processorkraft som motsvarar “flera hundra” persondatorer.

“två bärbara datorer staplade tillsammans”

GM tillkännagav Ultra Cruise först under ett investerarevenemang förra året, och beskrev det som ett enormt språng över företagets Super Cruise-system, som möjliggör handsfree-körning på kartlagda, delade motorvägar. Däremot kommer Ultra Cruise att täcka “95 procent” av körscenarierna på 2 miljoner miles av vägar i USA, hävdade företaget.

“Vi försöker få den här funktionen att vara en typ av förarlös drift från dörr till dörr”, säger Jason Ditman, chefsingenjör på GM, i en intervju med The Verge. “När fordonet kommer in på en bra väg kommer Ultra Cruise automatiskt att koppla in och hantera större delen av arbetet, handsfree. Stoppskyltar, stoppljus, svängar, delar, sammanslagningar, motorvägar, underavdelning… alla dessa domäner.”

Det är tack vare Qualcomms nya kraftfulla processorer, sa Ditman. Förra året ingick Qualcomm ett avtal med GM om att tillhandahålla datorchips för biltillverkarens nästa generation av elfordon. När den kommer ut 2023 kommer Cadillac Celestiq att vara ett av de första fordonen med chiptillverkarens nya ADAS-plattform, som inkluderar Qualcomms Snapdragon SA8540P system-on-a-chip och SA9000P artificiell intelligensaccelerator.

Dessa två SoCs kommer att leverera “låg latenskontrollfunktioner på 16-kärniga CPU: er och högpresterande AI-beräkning på mer än 300 Tera Operations Per Second för kamera-, radar- och lidarbehandling”, säger GM. Men ännu viktigare, det sparar biltillverkaren mycket utrymme.

“Det låter oss vara riktigt effektiva med utrymmet”

“Det låter oss vara riktigt effektiva med utrymmet,” sa Ditman. “Det ger oss den genomströmning som vi behöver. Och det lät oss ta det som ursprungligen var byggt för att distribueras moduler i hela bilen och flytta all den funktionaliteten i en låda.”

Att konsolidera moduler för förarövervakning, kartläggning och videobehandling i en box har också förbättrat systemets latens, sa Ditman, eftersom det tillåter GM att kringgå det tidigare systemet som dirigerats genom fordonets CAN-nätverk. Ultra Cruise kommer att använda sensorer som kameror, radar och lidar för att kontrollera fordonets styrning, acceleration och bromsning. GM har inte meddelat alla detaljer kring sensorsviten, men Ditman noterade att systemet är beroende av totalt 20 olika enheter.

Trots sina förbättrade möjligheter säger GM att de fortfarande anser att Ultra Cruise är ett nivå 2-system, enligt definitionen av Society of Automotive Engineers. På nivå 2 kan fordonet kontrollera både styrning och acceleration och retardation, samt övervaka döda vinklar och till och med byta fil automatiskt. Men föraren måste vara vaksam och hålla ögonen på vägen; om de inte gör det kommer fordonets infraröda sensorer att upptäcka det, och systemet skickar flera varningar till föraren innan den kopplas ur.

Ditman sa att GM lärde sig mycket om förarens beteende genom att övervaka deras beteende och gjorde lämpliga ändringar för Ultra Cruise baserat på dessa fynd. Vissa studier har visat att förare är långsamma med att ta tillbaka kontrollen från ett nivå 2-system, ett oroande tecken som kan undergräva säkerhetsfallet för mer avancerad förarassistans. Men Ditman sa att GM:s robusta förarövervakningssystem fungerar som ett “bra utbildningsverktyg för att få folk att uppmärksamma.”