Samsung Displays nya QD-OLED-panel kan nå 1 000 nits ljusstyrka för förbättrad HDR

0
110

Nyckelspecifikationer för Samsung Displays nya QD-OLED-TV har avslöjats av tredjepartscertifieringsföretaget SGS, har den sydkoreanska bildskärmstillverkaren meddelat. Enligt SGS kan de nya panelerna nå en ljusstyrka på 1 000 nits och kan visa över 90 procent av BT.2020-färgrymden, som båda representerar betydande förbättringar jämfört med nuvarande OLED-TV-apparater på marknaden, även kända som WOLED.

Siffrorna är i linje med de som publicerades av YouTube-kanalen LinusTechTips (LTT) förra veckan, i en video som sponsrades av Samsung Display. Så det är anmärkningsvärt att dessa relativt imponerande specifikationer nu har validerats av ett oberoende certifieringsföretag, om än bara delvis.

Vad är skillnaden mellan OLED och QD-OLED?

QD-OLED-skärmar skiljer sig från de traditionella OLED-paneler som länge har tillverkats av LG Display på sättet de producerar en bild. LG:s skärmar anses vara WRGB OLED, eftersom de använder blå och gul OLED-blandning för att generera vita ljuspixlar som passerar genom färgfilter för att producera röda, gröna och blå subpixlar. Nyare OLED-TV har också en fjärde ofiltrerad/vit subpixel som är avsedd att förbättra ljusstyrkan – särskilt för HDR-innehåll.

QD-OLED ändrar detta genom att sända ut blått ljus genom kvantprickar för att omvandla en del av det blåa till rött och grönt utan behov av färgfiltret. (Blå används eftersom det har den starkaste ljusenergin.) Detta leder till högre ljusenergieffektivitet; eftersom du inte förlorar något ljus till färgfiltren, borde QD-OLED-TV-apparater erbjuda ljusstyrka jämfört med tidigare generationers OLED.

En förenklad uppdelning av QD-OLED. Bild: Samsung Display

De bör också kunna bibehålla exakt, levande kvantpunktsfärgåtergivning även vid högsta ljusstyrka, medan WRGB OLED ibland kan uppvisa viss desaturation när den trycks så långt. De redan fantastiska betraktningsvinklarna för OLED påstås vara ännu bättre på QD-OLED vid extrema vinklar eftersom det sker mer diffusion utan färgfiltret i vägen.

Möjligheten att bränna -in elimineras inte av QD-OLED, men förhoppningen är att dessa paneler skulle kunna uppvisa en längre total livslängd än befintliga OLED-TV eftersom pixlarna inte fungerar lika hårt. Samsung Display använder tre lager blått OLED-material för varje pixel, och det kan hjälpa till att bevara livslängden.

LinusTechTips video jämför QD-OLED:s specifikationer med LG:s G1 OLED, som var dess flaggskepp från förra året och har en OLED Evo-panel. Enligt LTT träffade Samsung Displays QD-OLED nästan 200 nits i helskärmsljusstyrka, stigande till 1000 nits över en 10-procentig patch, och 1500 nits över en 3-procentig del av skärmen (i allmänhet, ju mindre av en OLED-skärm den har för att lysa upp, desto ljusare kan det bli). Däremot har Rtings recension av LG G1 att den når en maximal topp på 167 nits i helskärmsljusstyrka, 827 nits på ett 10 procents fönster och 846 på ett 2 procents fönster.

De nya QD-OLED-panelerna sägs också ha ett imponerande brett färgomfång jämfört med G1. Medan Samsungs nya panel enligt SGS kan visa över 90 procent av BT.2020-färgrymden och 120 procent av DCI-P3-färgrymden enligt SGS, rapporterar Rtings att G1 endast kan visa cirka tre fjärdedelar av BT.2020-utrymmet, och runt 100 procent av DCI-P3.

Viktigt är att Samsung Displays nya panel verkar uppnå detta utan att offra de befintliga fördelarna med OLED-skärmar. Dessa inkluderar rena svarta färger där inget ljus sänds ut alls, för att inte tala om utmärkta betraktningsvinklar jämfört med typiska LCD-TV-apparater. Faktum är att SGS säger att betraktningsvinklarna för Samsung Displays QD-OLED: er är ännu bättre än befintliga OLED:er, och bibehåller 80 procent av luminansen när den ses från en 60-graders vinkel jämfört med 53 procent för en konventionell OLED.

En viktig varning är att alla dessa jämförelser gjordes med LG:s flaggskepp 2021, som kommer att ersättas i år när det släpper en ny serie OLED-TV. LG Display har också en ny generation av sina egna OLED-paneler, kallad OLED EX, som den säger erbjuder ökade ljusstyrkanivåer på upp till 30 procent. Om det räcker för att förbli konkurrenskraftig med Samsungs nya paneler återstår att se.

Vi måste fortfarande vänta på att konsument-TV-apparater faktiskt kommer ut på marknaden med båda panelerna innan vi kan vara helt säkra på dessa avläsningar, men det ser ut som en imponerande uppsättning resultat för Samsung Displays senaste teknik. Och Samsungs displayarm producerar paneler för en mängd olika företag, så det kommer inte bara vara Samsungs egna TV-apparater som gynnas.

Frågan kvarstår fortfarande när, exakt, Samsung Displays nya paneler kommer att faktiskt börja säljas. Intressant nog var den första QD-OLED-TV:n som tillkännagavs inte från Samsung Electronics, utan var istället från Sony som sa att dess Bravia XR A95K kommer att använda en QD-OLED-panel från Samsung Display. Alienware har även en QD-OLED datorskärm på gång. När Samsung Electronics så småningom kommer att släppa en egen QD-OLED TV är någons gissning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here