FTC ska enligt uppgift utreda Metas VR-avdelning för brott mot antitrust

0
12

USA:s federala handelskommission och minst tre delstater undersöker Meta för antitrustbrott i dess virtual reality-avdelning, enligt Bloomberg. Rapporten säger att FTC och åklagare från New York, Tennessee och North Carolina började prata förra året med tredjeparts VR-utvecklare som har oro över Metas affärspraxis. Det är en av flera undersökningar av Metas dominans på den lilla men växande marknaden för VR.

Bloomberg-rapporten refererar till välkända kontroverser kring Meta (tidigare Facebook) och dess VR-division (tidigare Oculus) ). Tillsynsmyndigheter har enligt uppgift frågat utvecklare om Oculus appbutik diskriminerar tredjepartsappar vars funktioner överlappar sina egna erbjudanden, och de har uppenbarligen ifrågasatt Metas strategi att sälja Meta Quest (tidigare Oculus Quest) headsetet till ett pris på $299 som kraftigt underskrider priset på andra VR-headset. FTC avböjde att kommentera Bloombergs rapport.

FTC har enligt uppgift redan inlett en undersökning av Metas förvärv av Within, företaget bakom VR-träningsappen Supernatural. Det amerikanska justitiedepartementet ska också ha undersökt liknande påståenden i slutet av 2020. Tyska tillsynsmyndigheter tillkännagav offentligt en utredning ungefär samtidigt.

Hittills har VR fortfarande fått lite uppmärksamhet jämfört med andra Meta-divisioner . FTC driver för närvarande en antitrustprocess mot företaget på grund av dess förvärv av Instagram och WhatsApp; efter ett bakslag förra året återupplivade en domare stämningen tidigare i veckan. Men eftersom Meta har börjat betona sin roll som förvaltare av en VR-tung “metavers”, kan området också inbjuda till mer juridisk granskning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here