Hur teknik är ett vapen i modern misshandel i hemmet – och hur du skyddar dig själv

0
33

Charlie OsborneSkrivet av Charlie Osborne, bidragsgivare Charlie Osborne Charlie Osborne Bidragsgivare

Charlie Osborne är en cybersäkerhetsjournalist och fotograf som skriver för ZDNet och CNET från London.

Fullständig biografi publicerad i Zero Day den 18 januari, 2022 | Ämne: Cyberhot

I allt högre grad använder vi teknik för att utföra vardagliga uppgifter som bankverksamhet, shopping, umgänge och, i fall av övergrepp i hemmet, övervaka individer utan deras samtycke – eller med deras “tillåtelse” genom tvång.

Genom tekniken är det möjligt att förfölja någon med liten ansträngning. Detta kan innebära allt från att leta för att ta reda på information om ditt Tinder-datum till att kontrollera en potentiell arbetskandidats sociala profiler till att plantera spionprogram på din partners telefon.

Kort sagt, tekniken har gett nya möjligheter för stalking att äga rum.

Inspelade fall av spionprogram och stalkerware har minskat i antal under de senaste åren – bara för att ersättas med mobilapplikationer som kan vara svåra att upptäcka och ta bort, hemliga kameror och objektspårare.

Koalitionen mot Stalkerware har ytterligare råd, som kan nås här.

Spårningsenheter kan vara mer komplicerade att hantera. Mot bakgrund av de integritetsproblem som tagits upp kommer Tile snart att lansera en skanningsfunktion i Tile-appen för att leta efter närliggande enheter – även om du inte har en bricka själv. Men det kan vara svårt att hitta en bricka just nu.

“Tile kommer att fortsätta att söka vägledning från opinionsbildningsorganisationer om utvecklingen av framtida iterationer av denna funktion som ytterligare kommer att förbättra användarsäkerheten”, säger företaget. “Tile kommer också att tillhandahålla resurser och information till offer om hur de kan förbli säkra om de misstänker att de spåras.”

Apple har släppt Tracker Detect, en app för Android som är kompatibel med Apples Find My-nätverk. Den här appen kan användas för att utföra lokala Bluetooth-skanningar för att försöka hitta den här typen av enheter.

AirTags kommer att avge en varning när de separeras från sin hubbenhet under en tidsperiod på mellan åtta och 24 timmar, och iOS-enhetsanvändare (14.5+) kommer att få ett meddelande om att en är i närheten. Om du tror att det inte är en förlorad AirTag och faktiskt används för att spåra dig, försök att ta bort batteriet (endast om du kan göra det på ett säkert sätt), men kasta inte enheten. Apple och brottsbekämpande myndigheter kan använda produkten och dess serienummer för att potentiellt jaga ägaren. Du kan nu även inaktivera enheter när de inte är kopplade till ditt Apple-ID.

Apple har tillhandahållit en guide för dessa situationer. iPad- och iPhone-tillverkaren säger:

“AirTag och Find My-nätverket har också utformats för att motverka oönskad spårning. För att motverka spårning utan din vetskap kommer Find My att meddela dig om en okänd AirTag eller annat Hitta mitt nätverkstillbehör ses flytta med dig över tiden. 

En AirTag som inte finns hos personen som registrerade den under en längre tid kommer också att spela upp ett ljud när den flyttas så att du kan hitta den , även om du inte använder en iOS-enhet.”

Enligt Emm är den bästa övergripande lösningen utbildning.

“Människor [behöver bara vara] kunnig”, kommenterade han. “Jag tror att vi alla måste vänja oss vid hur viktiga dessa mobila enheter är och därför hur viktigt det är att skydda dem.”

Har du ett tips? Hör av dig säkert via WhatsApp | Signalera på +447713 025 499, eller över på Keybase: charlie0

Apple

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here