Læs tidligere Tesla-ansattes erfaringer med racisme med deres egne ord

0
257

Los Angeles Times har et fantastisk stykke, der interviewer tre tidligere Tesla-ansatte om deres oplevelser med racisme, diskrimination og gengældelse i virksomheden, som er værd at læse. Historien fungerer som en måde at kontekstualisere en retssag, som bilproducenten i øjeblikket står over for, hvor California Department of Fair Employment and Housing hævder, at virksomheden har en “raceadskilt arbejdsplads.”

Selvom oplevelserne beskrevet i retssagen og i Times' historie er ens (og lige så foruroligende), hjælper det at kunne læse faktiske interviews med at forbinde navne, ansigter og individuelle oplevelser med situationen på Teslas anlæg i Californien.

“De ventede på, at jeg lavede en fejl”

Arbejderne har unikke historier, men de deler foruroligende ens gennemløb. To medarbejdere beskriver at være “sortlistet” eller “blackballed” efter at have rapporteret racistisk adfærd til supervisorer eller HR. En af dem beskriver at få et job, der normalt udføres af to personer – en anden husker, at han spurgte en supervisor “'Du fortæller mig, at jeg skal udføre et firemandsjob alene?” Hun siger, at supervisoren bad hende gøre det, eller hun ville blive fyret. Alle rapporterer, at de konstant bliver kaldt n-ordet – nogle gange af ledere, og ofte med ordet “doven” vedhæftet.

En af medarbejderne siger, at det at gå til HR satte en stopper for chikanen fra kolleger – men at hun i flere måneder bagefter ikke fik en præstationsanmeldelse, lønforhøjelse eller forfremmelse. Hun blev senere fyret for en ulykke, hvor hun ramte en sprinkler med en gaffeltruck. En anden arbejder, sagde hun, slog fem sprinklere og måtte beholde sit job. “De ventede på, at jeg skulle lave en fejl,” sagde hun.

De andre arbejdere gentog lignende følelser. En sagde, at Tesla “begyndte at lede efter en grund til at fyre ham”, efter at han rapporterede sin racistiske behandling til HR. Den anden sagde, at hun følte, at hun blev tvunget ud af virksomheden efter at være blevet “blæst af tilsynsførende.” Her er et eksempel, hun gav:

HR sendte en e-mail til hende, at hun var “under undersøgelse for angiveligt at have truet nogen,” sagde hun. Forvirret spurgte hun, hvem hun havde truet, og fik at vide, at det var en på dagvagten.

Men hun havde arbejdet nattevagt.

“Folk på dagvagten fortalte dem: 'Vi kender hende ikke',” sagde Romby. “Det var bare en flok B.S.”

“I stedet for at angribe ofrene for racisme på deres anlæg, bør Tesla fokusere på at tage afhjælpende handlinger designet til at afslutte den racistiske adfærd.”

Virksomhedens advokater (det har ikke længere en PR-afdeling) afviste stort set beskyldningerne over for Times og opremsede årsager til, hvorfor det behandlede medarbejderne, som det gjorde. Men det er ikke første gang, at Tesla er blevet undersøgt for at have en fjendtlig arbejdsplads. Sidste år afgjorde en jury i Californien, at virksomheden skulle betale en tidligere arbejder 137 millioner dollars i erstatning, efter at tilsynsmyndighederne undlod at gøre noget ved hans rapporter om, at han var blevet chikaneret med racistisk graffiti og konstant brug af racistiske bagtalelser.

Virksomheden måtte også betale en anden tidligere medarbejder 1 million dollars efter at han vandt en voldgiftssag – han rapporterede, at hans overordnede kaldte ham n-ordet, og gengældte ham igen, efter han havde konfronteret ham for at bruge sluren. Andre ansatte har anklaget virksomheden for at have en racistisk kultur. (Igen afviste Tesla mange af påstandene fra disse sager.)

Men selvom det bestemt kan være oplysende at læse om retssager, er det vigtigt også at se, hvad medarbejderne har at sige om situationerne de var for sig selv. Det giver mere kontekst, samt indsigt, vi ellers ikke ville få i, hvordan diskrimination følelsesmæssigt kan påvirke mennesker og deres liv fremover. Derfor er Los Angeles Times-stykket vigtigt, og det er værd at læse.