Big Tech hælder millioner i den forkerte klimaløsning i Davos

0
25

Alphabet, Microsoft og Salesforce lovede i dag 500 millioner dollars til ny klimateknologi, der skal trække kuldioxid ud af atmosfæren for at forhindre den i at varme planeten op. Det er det seneste træk fra Big Tech for at drive den nye teknologi fremad, mens de maler sig selv som globale ledere, når det kommer til at gribe ind over for klimaændringer.

Uanset at disse virksomheder har en masse arbejde tilbage at gøre for at håndtere deres egne emissioner. Kuldioxidfjernelse (CDR) er ikke løsningen på Big Techs egen forurening.

For at være sikker er klimakrisen blevet så slem, at FN’s førende klimaeksperter erkender, at det ikke længere vil være nok at reducere udledningen af ​​drivhusgasser fra fossile brændstoffer. Vi bliver også nødt til at finde måder at trække tonsvis af CO2 ned, som industrien allerede har pumpet ud i atmosfæren, siger en stor FN-klimarapport offentliggjort i april.

Disse virksomheder har meget arbejde tilbage for at håndtere deres egne emissioner

FN-rapporten, som samler konsensus fra hundredvis af eksperter over hele kloden, understreger ret specifikke, begrænsede anvendelser af CDR. Det er primært beregnet til at adressere arven fra forurening, der er hobet sig op siden den industrielle revolution, og adressere en lille del af de nuværende emissioner, der stadig er virkelig svære at slippe af med ved hjælp af rene energikilder.

Specifikt siger FN-rapporten: “CDR for at modvirke restemissioner, der er svære at reducere, er uundgåelig” i scenarier, der begrænser den globale opvarmning til et mere overskueligt niveau på 1,5 grader Celsius. I klimapolitisk jargon kommer “svært at reducere restemissioner” typisk fra kun en håndfuld sektorer. Det inkluderer tung industri, der fremstiller ting som cement, stål, aluminium og kemikalier. Det strækker sig også til tung transport som skibsfart og luftfart.

Der er lige så meget pres på disse industrier for at dekarbonisere, som der er på Big Tech. Men der er særlige hensyn til tung industri, fordi det stadig er meget sværere at fyre op i en ovn eller brænde et fly med vedvarende energi. Batterier er ikke avancerede nok til at drive store, elektrificerede skibe og fly over lange afstande uden at tynge dem ned. Cement er ansvarlig for en betydelig del af de globale kuldioxidemissioner, men noget af denne CO2 kommer fra en kemisk reaktion i fremstillingsprocessen – ikke fra forbrænding af energi. Det er derfor, disse typer industrier, sammenlignet med andre sektorer, kan stole mere på teknologier, der fjerner CO2, efter at det allerede er blevet udledt.

Der er lige så meget pres på disse industrier for at dekarbonisere, som der er på Big Tech

World Economic Forum lancerede sidste år et initiativ kaldet First Movers Coalition – som Microsoft, Salesforce og Alphabet er medlemmer af – som har til formål at tackle disse vanskelige emissioner.

Men for hver anden forurener uden for de sektorer, der er svære at mindske, inklusive Big Tech, er forventningen, at de skal forhindre langt størstedelen af ​​- hvis ikke eliminere – deres emissioner. Teknikvirksomheder har muligvis nogle resterende emissioner, måske fra tung industri i deres forsyningskæder, som de måske kunne tænke sig at trække ned, når de allerede er i atmosfæren. Men for teknologivirksomheder med meget af deres forretning og relaterede emissioner i datacentre, er der ingen undskyldning for dem ikke at forhindre meget af deres forurening i første omgang.

Tech-giganter, der hyper CO2-fjernelse siger, at de er ved at etablere det spæde CDR-marked for at gøre det nemmere for andre virksomheder at hoppe ombord. At få flere bagmænd på dette tidlige stadie er meningen at gøre kulstoffjernelse mere overkommelig, så det kan opskaleres dramatisk.

Tilbage i april afgav Stripe, Alphabet, Meta, Shopify og andre virksomheder en fælles forpligtelse på $925 millioner til at købe opfanget kulstof i dette årti. I 2020 lovede Microsoft at fjerne mere kuldioxid, end det udleder i 2030. Microsoft vil “tjene som en ekspertpartner ved at dele erfaringer fra sine auktioner om kulstoffjernelse,” siger World Economic Forum om den nye forpligtelse på 500 millioner dollar, Big Tech foretog i Davos .

Alligevel, på trods af kaskaden af ​​nye klimaløfter fra Big Tech, fortsætter emissionerne fra mange virksomheder med at vokse. Microsofts emissioner steg for eksempel fra omkring 11,6 millioner tons CO2 i regnskabsåret 2020 til omkring 14 millioner tons i regnskabsåret 2021. Efterhånden som virksomhedens forretning voksede, voksede også forurening fra brugen af ​​Microsofts enheder og cloud-tjenester. Salesforces' planetopvarmningsforurening er tilsvarende vokset sammen med virksomhedens forretning i regnskabsåret 2022 til det, der svarer til over 1 million tons CO2.

Hovedsageligt gennem kulstofkompensation betaler begge virksomheder for at annullere nok af deres emissioner, så de kan sige, at de er CO2-neutrale. Men offset-projekter, som skovbevarelse og træplantning, har ikke en god track record for faktisk permanent at fjerne CO2 fra atmosfæren.

Mange virksomheders emissioner fortsætter med at vokse

Planer om at opbygge CO2-fjernelsesmarkedet omfatter bestræbelser på at gøre det mere pålideligt end traditionelle offsets. Men indtil videre er den eneste sikre måde at afværge klimakrisen ved at forhindre forurening i første omgang. Og Big Tech er stadig ansvarlig for at skabe en masse forurening; hvoraf meget kunne undgås ved at gå hurtigere over til ren energi. Det fortjener lige så meget opmærksomhed, hvis ikke mere, som det giver til CDR.

“Vi er stolte af de fremskridt, vi har gjort, men vi stoler også på et globalt system, der har brug for at ændre sig,” sagde Max Scher, seniordirektør for bæredygtighed hos Salesforce, i en e-mail til The Verge. “Vi er fokuseret på, hvad videnskaben fortæller os, at vi skal gøre for at begrænse opvarmningen til 1,5 C,” sagde Scher og pegede på vedvarende energi, naturbaserede løsninger og “kulstoffjernelse, som vi får brug for i de kommende årtier.” Salesforce forpligtede sig til at købe $100 millioner i CO2-fjernelseskreditter som en del af det større løfte i dag.

Microsoft har ikke umiddelbart givet kommentarer til The Verge. Det gjorde Google heller ikke, hvis drivhusgasemissioner er faldet en smule siden 2018.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here