Slik oppgraderer du Windows Home-utgaven til Pro

0
20

Oppgraderingen fra Home til Pro er raskt og enkelt.

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

Hvis du kjøper en ny PC med Windows 11 Home forhåndsinstallert, forbered deg på å bli irritert. Denne downmarket-utgaven (kanskje vi bare burde kalle den Windows for Cheapskates) har ikke funksjonene du trenger for å få skikkelig arbeid gjort. 

Et alternativ som fungerte tidligere er dessverre nei lenger tilgjengelig. Tidligere kunne du gjenbruke en gammel produktnøkkel fra Windows 7 Pro, Windows 7 Ultimate eller Windows 8/8.1 Pro for å aktivere en oppgradering eller ren installasjon fra Windows 10 Home til Windows 10 Pro, noe som potensielt sparer deg for oppgraderingsgebyret. Microsoft lukket det smutthullet i september 2023 da det endelig avsluttet sitt gratis Windows 10-oppgraderingsprogram.

Også: Her er den beste måten å oppgradere til Windows 11 Pro, og hvorfor du bør

I disse dager, for å oppgradere Windows 11 (eller Windows 10) fra Home-utgaven til Pro, er det én viktig ingrediens .

Først trenger du en produktnøkkel for Windows 10/11 Pro 

Hvis du har bygget og oppgradert PC-er i et tiår eller mer, kan det være verdt å rote gjennom garasjen, lagerrommet eller e-postarkivene dine for å se om du kan finne en produktnøkkel for Windows 10 Pro eller Windows 11 Pro. (Nøkler for Windows 10 kan brukes med Windows 11 og omvendt.) 

Hvis du kjøpte en forhandlerkopi av Windows 10 Pro og brukte den på en gammel PC som siden har blitt pensjonert, kan du fritt bruke den på nytt. (OEM-kopier som var forhåndsinstallert på PC-en når du kjøpte den, kan ikke overføres.) Som et alternativ kan du se etter en rabattert kopi på nettet. Microsofts utsalgspris for Windows 11 Pro er $199, men du kan finne mye større rabatter uten å måtte lete langt. Bare vær oppmerksom på risikoen forbundet med “gråmarked”-programvare.

Også: Slik skjermer du opptak i Windows 10 eller 11

Hvis du vil hoppe over produktnøkkelen helt, kan du betale Microsoft $99 for en oppgradering direkte fra Microsoft Store. Et ord til forsiktighet, men: Denne lisensen er knyttet til datamaskinen du oppgraderer på og kan ikke overføres til en annen enhet.

Du trenger bare å bruke den produktnøkkelen én gang. Etter at du har fullført oppgraderingen fra Windows 10/11 Home, er den digitale Windows 10/11 Pro-lisensen knyttet til den spesifikke maskinvaren du nettopp oppgraderte. Den digitale lisensen lar deg installere og aktivere Pro-utgaven på den maskinvaren når som helst, uten behov for en produktnøkkel.

Jeg har testet oppgraderings-/aktiveringsscenarier på en lang rekke maskinvare gjennom årene for å se hvordan ting fungerer. Her er scoop.

Scenario 1: Slik oppgraderer du en ny PC 

1. Gå til Innstillinger

La oss si at du kjøper en ny PC med Windows 11 Home installert av OEM. Noen leverandører tilbyr et oppgraderingsalternativ som en del av kjøpet, men mange PC-er som selges i detaljhandelskanalen er forhåndslastet med Home-utgaven.

Dette kan også være tilfelle hvis du benyttet deg av den gratis Windows 10-oppgraderingen tilbud på en PC som opprinnelig kjørte en Home-utgave av Windows 7 eller Windows 8.x.

I begge tilfeller tar oppgraderingen bare noen få minutter. I Windows 11, start med å gå til Innstillinger > System > Aktivering (på Windows 10, gå til Innstillinger > Oppdater & Sikkerhet > Aktivering). 

upgrade-home-to-pro-options.jpg

Pro-oppgraderingen godtar ikke lenger produktnøkler fra eldre versjoner, men en Windows 10 Pro-nøkkel kan brukes med Windows 11 og omvendt.

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

2. Skriv inn Pro-produktnøkkelen

Klikk på pilen til høyre for Oppgrader din utgave av Windows for å utvide den delen. Finn produktnøkkelen din for Windows 10 Pro eller Windows 11 Pro, klikk på Endre produktnøkkel-knappen og skriv inn den 25-tegnsnøkkelen her.

Merk: Hvis du ikke har en Pro-produktnøkkel og du vil oppgradere umiddelbart, klikker du på Åpne butikk; der har du muligheten til å kjøpe en oppgradering for $99. 

upgrade-home-to-pro-product-key-entry.jpg

Skriv inn en produktnøkkel her og følg deretter instruksjonene.

Skjermbilde av Ed Bott/ZDNET

3. Utfør oppgraderingen

Etter å ha angitt produktnøkkelen, følg instruksjonene for å utføre oppgraderingen.

Du vil se en rekke fremdriftsskjermer og systemet vil starte på nytt. Etter at oppgraderingen er fullført, bør du se et suksessvarsel. Gå til Innstillinger > System > Aktivering igjen for å bekrefte at du nå kjører Windows 11 Pro.

Scenario 2: Slik installerer du en ren kopi av Windows 10 eller Windows 11 Pro på nytt

Etter at du har utført en Home-to-Pro-oppgradering, kan du arkivere den produktnøkkelen. Oppgraderingen din er nå en digital lisens, knyttet til din unike maskinvare. Hvis du utfører en reinstallering av Windows, vil Microsofts aktiveringsservere gjenkjenne og aktivere Windows automatisk — jeg har testet prosessen personlig på hundrevis av fysiske og virtuelle systemer i løpet av årene og kan bekrefte at den fungerer. 

1. Start opp fra en oppstartbar USB-flash-stasjon

For å installere en ren kopi av Windows på en PC som allerede har en digital lisens for Windows 10/11 Pro, må du starte opp fra en USB-flash-stasjon som inneholder Windows-oppsettfilene. Når du ser alternativet for å angi en produktnøkkel, velger du Jeg har ikke en produktnøkkel

ren-installering-med-oppgradering .jpg

Hvis PC-en din allerede har en Pro-lisens, ikke skriv inn en produktnøkkel når du installerer på nytt.

2. Velg å installere Pro-utgaven

Når du blir bedt om det, pass på å velge Windows 10 Pro eller Windows 11 Pro som utgaven som skal installeres. Ikke velg noen av alternativene hvis navn slutter på bokstaven N, og ikke velg Windows Pro for arbeidsstasjoner.

Også: De beste bærbare datamaskinene: Eksperttestet og vurdert

Følg alle instruksjonene for å fullføre installasjonen og gå gjennom Out of Box Experience for å logge på for første gang på det nylig installerte operativsystemet. 

3. Sjekk aktiveringsstatusen

Etter at oppsettet er fullført, logger du på og kontrollerer aktiveringsstatusen (Innstillinger > System > Aktivering). Forutsatt at du ikke har gjort store maskinvareendringer, vil Microsofts servere gjenkjenne maskinvaren og du bør se en melding om at systemet er aktivert med en digital lisens. Hvis systemet ikke er riktig aktivert, klikk Feilsøk for å se om du kan løse problemet. 

Scenario 3: Slik gjenoppretter du oppgraderingen av Pro-utgaven etter en ominstallering 

Den ene gotcha i denne serien med scenarier kommer når du har et system som inkluderer digitale lisenser for både Home- og Pro-utgaver. I det scenariet kan du utilsiktet gjenopprette den originale Home-utgaven. Det skjedde med meg i løpet av testen for denne artikkelen. Jeg brukte et gjenopprettingsbilde for å reinstallere Windows 11 på en PC som opprinnelig ble levert med Windows 11 Home og hadde blitt oppgradert til Windows 11 Pro. Hvis det skjer med deg, ikke bry deg med å søke etter produktnøkkelen du brukte til å oppgradere. 

Bruk i stedet Microsofts generiske produktnøkkel for å tvinge frem oppgraderingen.

1. Gå til aktiveringssiden i Innstillinger

På en PC som kjører Windows 11, gå til Innstillinger > System > Aktivering. (På Windows 10 er dette alternativet på Innstillinger > Oppdater & Sikkerhet > Aktivering.) Utvid delen Oppgrader din utgave av Windows, om nødvendig, og klikk på Endre produktnøkkel-knappen. 

2. Skriv inn den generiske Windows Pro-produktnøkkelen

Skriv inn følgende  produktnøkkel:

VK7JG-NPHTM-C97JM-9MPGT-3V66T

(Merk: Den generiske produktnøkkelen er ikke magisk. Hvis maskinvaren din ikke allerede har en Pro-lisens, vil du få en aktiveringsfeil og du må oppgi en riktig produktnøkkel eller betale for en oppgradering.)< /p>

3. Følg instruksjonene for å fullføre oppgraderingen

Følg instruksjonene og start på nytt for å fullføre oppgraderingen.

Fordi du tidligere har oppgradert til Pro på denne maskinvaren, vil Microsofts aktiveringsservere gjenkjenne den digitale lisensen og aktiver den nylig installerte kopien.

Vanlige spørsmål 

Hva er forskjellen mellom Windows Home og Pro?

Sikkerheten til operativsystemene er fortsatt den største forskjellen mellom Windows Home og Pro-programmene, med Pro-versjonen som til slutt regjerer som det tryggere valget for å sikre og beskytte informasjonen din. Windows Pro-utgaven legger til følgende funksjoner som ikke er tilgjengelige med hjemmeutgaven: Domain Join, Hyper-V, BitLocker, Microsoft Update for Business, Remote Desktop Server og Assigned Access-funksjoner mens Pro-versjonen gjør det. Lær mer ved å sammenligne på Microsofts nettsted.  

Trenger jeg Windows 11 Pro? 

Avhenger av hva du trenger. Hvis du vil ha muligheten til å kryptere alle filer på alle stasjoner ved hjelp av BitLocker Drive Encryption eller vil ha muligheten til å utsette månedlige oppdateringer, bør du vurdere å gå Pro. Men hvis du bare bruker PC-en til rutineoppgaver og du ikke trenger de avanserte funksjonene, bør Home-versjonen fungere fint for deg. Logg på med en Microsoft-konto for å sikre at systemstasjonen er kryptert.

Hva er en ren ominstallering?

En ren installasjon fjerner en tidligere programvareinstallasjon og installerer en ny kopi med standard innstillinger.