GIMP 3 kommer! De 3 funksjonene jeg er mest begeistret for (og hvorfor)

0
19
Bruke GIMP til å redigere et bokomslag Jack Wallen/ZDNET

Jeg har brukt GIMP i flere tiår for å gjøre alt fra redigering av skjermbilder til å lage komplekse bokomslag, nettsidebannere og mye mer. Jeg bruker GIMP hver dag. Uten GIMP ville jeg måtte henvende meg til Photoshop, som egentlig ikke kjører på Linux. 

For meg er GIMP et must.

Også: Slik bruker du Image Creator fra Microsoft Designer

Den eneste klagen jeg har med GIMP er at evolusjonen er isbre. For øyeblikket bruker jeg versjon 2.10.34. Versjon 2.0 ble først utgitt 23. mars 2004. 

Vi har brukt 2.x-utgivelsen i tjue år!

Alt dette endrer seg en gang denne våren, når teamet bak GIMP planlegger å gi ut den første 3.x-versjonen av programvaren og de har noen virkelig spennende ting å tilby. Disse funksjonene har blitt fremhevet i en rekke publikasjoner (du kan også se det offisielle GIMP-veikartet), men nå som vi nærmer oss Libre Graphics Meeting (avholdt i Rennes, Frankrike fra 9. mai til 12. mai), er det på tide å bli begeistret.

Her er de tre nye GIMP-funksjonene jeg er mest begeistret for. 

1. Ikke-destruktiv redigering

Dette er stort og har vært en av de mest etterspurte funksjonene på lenge. Ikke-destruktiv redigering er akkurat hva det høres ut som … muligheten til å gjøre endringer (som å bruke filtereffekter), uten å endre det originale bildet permanent. Dette betyr at brukere ikke lenger trenger å være avhengige av Ctrl-Z for å gå tilbake fra endringer de har gjort. Enda bedre, ikke-destruktiv redigering fjerner ikke data fra et bilde, så kvaliteten forringes ikke når du gjør redigeringer. 

Dette betyr at du får mer fleksibilitet når du foretar redigeringer, og at du Vil til og med være mindre nølende med å gjøre dristige endringer (fordi du alltid kan gå tilbake).

Også: Min favoritt hurtigtast gjennom tidene (og den fungerer i alle nettlesere)

Du tenker kanskje “Ctrl-Z! Ctrl-Z!” La meg fortelle deg hvorfor Angre ikke alltid er vennen din. Noen ganger i løpet av årene har jeg gravd i et bilde og gjort flere endringer, bare for å innse at jeg trengte å gå ut av disse endringene. Jeg ville trykke Ctrl-Z og finne ut at historien ikke gikk langt nok tilbake. Uten en sikkerhetskopi av bildet (før disse endringene), ble jeg møtt med mye arbeid på hendene.

Takket være ikke-destruktiv redigering burde det ikke være noe problem.

p>

2. Skrifthåndtering

En gang i blant vil jeg støte på et problem når jeg bruker en utradisjonell (les: kunstnerisk) skrift. Noen ganger kan det hende at skriften ikke gjengis uten artefakter eller punktgrafikk. Det er greit med mindre du jobber med et bokomslag eller markedsføringsmateriale for en klient og du trenger alt for å se jevnt og profesjonelt ut.

Med GIMP 3 ga utviklerne fonthåndtering en betydelig overhaling slik at brukerne vil nå ikke bare kunne arbeide med identiske navngitte fonter (uten problemer), men også ha færre problemer med egendefinerte og unike fonter.

3. Nye lagfunksjoner

Jeg bruker lag mye (spesielt når jeg lager bokomslag), og det er to problemer jeg ofte møter: lagdimensjonsjusteringer og justering. Heldigvis, med GIMP 3, vil det være automatisk ekspanderende lag, noe som betyr at GIMP automatisk vil justere lagdimensjonene i henhold til de siste endringene. Dette, sammen med det nye snapping-alternativet som kan justere lag mer presist, vil gjøre håndteringen av lag betydelig enklere.

Også: Slik bruker du Layers i GIMP-bilderedigering (og hvorfor du bør )

Disse tre funksjonene alene gjør at jeg venter spent på den offisielle utgivelsen av GIMP 3. Selvfølgelig, hvis du er modig nok, kan du alltid installere den nåværende utviklingsversjonen og teste funksjonene ut for deg selv. Jeg, for en, må vente til den offisielle utgivelsen, fordi jeg er avhengig av GIMP for arbeidsflyten min og kan ikke bruke en utvikling eller daglig build for å lage/redigere bilder. Men du kan være sikker på at jeg vil ha GIMP 3.0 installert så snart den er utgitt.