I likhet med 5G, må teleselskaper søke kommersielle brukssaker for å flytte GenAI fremover

0
18
Abstrakt = Andriy Onufriyenko/Getty Images

For å drive innføringen av generativ kunstig intelligens (GenAI), bør teleselskapene søke bruk saker som faktisk tilfører verdi eller de kan stå overfor å måtte håndtere problemer fremover. 

Etter å ha bemerket at AI ikke er en ny teknologi for teleselskaper, sa GSMA Intelligences sjef Peter Jarich at GenAI har blitt mye av leksikonet fordi det demokratiserte bruken av slike verktøy og skapte bred interesse for dem.

Dessuten: 5.5G utpekt som nettverket for å gi forbedret bedriftstilkobling

Nøkkelspørsmålet nå er hvordan teleselskapet skal utnytte de nye mulighetene. Han pekte på 5G, som har vært den raskest voksende mobilteknologien, men som ikke har vært like vellykket i å generere fortjeneste og inntekter for operatørene. Det er grunnen til at så mye diskusjon fortsetter å dreie seg om inntektsgenerering av 5G og utnyttelse av dens evner til å levere tjenester som er nyttige. 

Han bemerket videre at GenAI-interessen blant operatører fortsatt er lav, med 56 % fortsatt i testfasen og antallet kommersielle distribusjoner lite. 

Selv om det er gyldige grunner til at operatører beveger seg sakte — siden de kjøre nettverk som støtter kritisk infrastruktur og trenger å vurdere regulatoriske konsekvenser når det er nedetid — utfordringen nå er å se på hvordan man kan flytte dem utover GenAI-testfasen og inn i kommersiell lansering, sa han. 

< p>Det har også vært så mye hype rundt GenAI at teleselskaper må sile gjennom støyen og finne ut hvordan de skal utnytte teknologien for å levere reell verdi, sa Jarich, som snakket med ZDNET i forkant av denne ukens Mobile World Congress (MWC) i Barcelona, ​​Spania. 

Også: Beste gadgets jeg så på MWC 2024: Smarte ringer, konsepttelefoner, gjennomsiktige bærbare datamaskiner

De største hindringene operatører møter er uklar avkastning på investeringen (ROI) og teknologisk modenhet. Han oppfordret industrien til å identifisere potensielle GenAI-bevis på konsepter som kan generere inntekter og etablere en til to overbevisende brukssaker. 

Det er for tiden flere aktører som krever en del av markedet og driver et bredt spekter av produkter, inkludert forskjellige AI-brikker og funksjoner. Å koble GenAI til alt som et markedsføringsord kan føre til misfornøyde forbrukere hvis disse tjenestene ikke gir noen reell verdi, sa han. 

Bransjen må derfor være forsiktig med hvordan den ønsker å presentere GenAI, eller risikere at kunder mister tilliten til teknologien, sa Jarich. Han understreket behovet for tydelige meldinger og en grunnleggende forståelse av tilgjengelige verktøy. 

Fokus på GenAI og den bredere AI bør være på å redusere driftskostnadene og gi bedre kundestøtte. Han bemerket at operatører vil ønske å bruke disse verktøyene til å utvikle nye tjenester som kan skape verdier og bygge sterkere forbindelser med forbrukerne.

Det har også vært et press blant enhetsprodusenter, som Samsung og Google, for å tilby AI-drevne telefoner, la han til. Med smarttelefonsalg platå eller på nedgang, måtte disse markedsaktørene se på måter å lokke forbrukere til å kjøpe nye modeller. Dette hadde for eksempel ført til introduksjonen av sammenleggbare enheter, sa han. 

Også: AIs siste triks: Bedre KPIer for å måle forretningssuksess

< p>De ser nå til GenAI for å gjøre det samme, for eksempel å forbedre søk og inkludere flere nyttige funksjoner, la han til.

Det vil øke behovet for åpne API-er for å gjøre det mulig for utviklere å bygge GenAI-verktøy som utnytter 5G-funksjoner , inkludert lav ventetid, noe som øker nye brukstilfeller for 5G og øker etterspørsel og trafikk, sa han. 

GSMA anslår at 5G-forbindelser vil vokse fra 1,6 milliarder til 2,1 milliarder innen utgangen av 2024.&nbsp ;

Jarich bemerket at brukstilfeller kan variere for regioner og markeder, noe som gir lokale teleselskaper ytterligere muligheter til å finne nye inntekter. Og med de fleste GenAI-tjenester som kjører på skyen, kan operatører spille en differensierende rolle i å tilrettelegge disse. De kan for eksempel gi støtte for edge computing, noe som vil være viktig for noen GenAI-tjenester som sanntids språkoversettelse og mindre store språkmodeller (LLM) som kan være vert for enheten. 

Dedikert grunnmodell for teleselskaper

Domenespesifikke LLM-er blir også gjort tilgjengelige for å hjelpe med å identifisere GenAI-brukstilfeller som er spesifikke for behovene til en bestemt sektor, for eksempel finans eller helsevesen. 

Også: 3 innovative måter edge computing og 5G transformerer helsevesenet

Huawei lanserte denne uken en telekomfundamentmodell den sa at operatører kan bruke for å forbedre driftseffektiviteten og optimalisere nettverksproduktiviteten. Dens Telecom Foundation Model dekker to nøkkelapplikasjoner: Rollebaserte copiloter og scenariobaserte samtaleagenter, sa Huaweis styremedlem og president for IKT-produkter og -løsninger Yang Chaobin, på sidelinjen av MWC. 

The AI-modellen driver naturlig språkinteraksjoner for forskjellige roller og scenarier, analyserer komplekse prosesser og orkestrerer operasjoner for å levere bedre kundeopplevelse, sa Yang. Disse er tilpasset for roller som nettverksoptimaliseringsagent, brukeropplevelsesagenter og feilhåndtering. 

Han la til at grunnmodellen også kan drive autonome nettverk, og gir tre kjernefunksjoner for teleselskaper, inkludert tjenestelevering og nettverksvedlikehold. 

Telcos tror på autonome nettverk, kombinert med teknologier som AI, big data, cloud og edge computing kan levere tjenester raskere, til lavere kostnader, og som er enklere å rulle ut og administrere. TM Forum, for eksempel, driver et Autonomous Networks Project som tar sikte på å definere helautomatiserte nettverk for vertikale industrier, som muliggjør “selvkonfigurering, selvhelbredende, selvoptimaliserende og selvutviklende” telekomnettverk.

Også: Hvordan renessanseteknologer forbinder prikkene mellom kunstig intelligens og virksomhet

Yang understreker viktigheten av automatisering, og bemerket at operatører har blitt møtt med økende Opex (driftsutgifter), som har steget til rundt 70 % mot forholdet til omsetning. Programvaredefinerte og autonome nettverk kan bidra til å lindre dette kostnadspresset, sa han. 

Han la til at Huaweis Telecom Foundation Model kan drive brukstilfeller for levering av tjenester, der administratorer kan få tilgang til “nøyaktig multimodal vurdering og rask levering av tjenester.” AI-modellens optimaliseringsevner forenkler brukstilfeller for brukeropplevelsessikkerhet, mens analyse på tvers av prosesser og dialogbasert støtte kan forbedre feilsøkingssaker, sa han. 

Ettersom data i økende grad utnyttes i AI-applikasjoner, sa Jarich at datasikkerhet vil være et stort fokus og at operatører kan spille en rolle i å være forvaltere av brukernes data. De må også sørge for at nettverkene deres kan takle den økende trafikken etter hvert som bruken av GenAI-generert innhold og tjenester øker, bemerket han. 

Og med de enorme dataene de allerede har om kundene sine, Telcos kan trykke på AI for å administrere skreddersydde tjenester og bedre tilby tjenester som imøtekommer en brukers spesifikke behov, sa han. Det er den lærdommen de kan ta med seg fra erfaringen med 5G, la han til.

Også: Hva er 5G hjemmeinternett? Her er hva du bør vite før du registrerer deg

Med grunnmodeller og GenAI som driver «et nytt nivå av intelligens», sa Bruno Zhang, CTO for Huawei Cloud, at bedrifter i økende grad vil benytte seg av AI-generert innhold i produksjon og for å støtte programvareutvikling. Å bygge sine egne fundamentmodeller vil imidlertid være utfordrende, da disse krever “systematisk innovasjon,” sa Zhang på den kinesiske leverandørens skytoppmøte, holdt sammen med MWC. 

Huawei håper å hjelpe ved å tilby AI-fundamentmodeller som driver applikasjoner så vel som sine egne skytjenester, sa han. Den kinesiske teknologigiganten har også som mål å lette AI-adopsjon ved å tilby nøkkelkomponentene, inkludert AI-native lagring og AI-drevne data. 

Han bemerket at Huaweis Pangu LLM, utgitt i fjor, inneholder industri- spesifikke modeller, trent ved bruk av bransjedata, og gir bransjespesifikke bransjescenarier og -oppgaver, inkludert autonom kjøring og værvarsling. 

Eileen Yu er basert i Singapore og rapporterte for ZDNET fra Mobile World Congress 2024 i Barcelona , Spania, på invitasjon fra Huawei Technologies.