KDE Neon viser at Plasma 6 er noe helt spesielt

0
15
Default.

KDE Plasma 6-skrivebordsmenyen viser hvor elegant skrivebordet er.

ZDNET/Jack Wallen

ZDNETs viktigste takeaways

KDE Plasma 6 er tilgjengelig nå (den enkleste og raskeste metoden er å bruke KDE Neon-distribusjonen). Den er vakker, rask og svært konfigurerbar. Hvis du bruker KDE Neon stabil, vil du oppgradere så snart du logger på for første gang.

KDE Plasma 6 er her, og for de av dere som ventet spent på at den skulle komme, vil dere ikke bli skuffet. For de som aldri har prøvd Linux eller KDE Plasma, er det nå en flott tid å gjøre det. Den er jevn, den er vakker, den er stabil og den er klar for beste sendetid.

Dette er tilfeldigvis også en «Megarease». Hva betyr det egentlig? Er KDE Plasma større enn noen gang? Ikke nødvendigvis. Er den dristigere, friskere og smaker bedre? Kan være. “Megarease” betyr at den ikke bare inkluderer KDE Plasma 6, men også KDE Frameworks 6.0 og KDE Gear 24.02 apper. Med andre ord, alt som kommer sammen for å få KDE-skrivebordet til å fungere som en velsmurt maskin har blitt oppdatert til den siste utgivelsen.

Og det vises.

Også: De beste Linux-bærbare datamaskinene: Eksperttestet og anmeldt

Ikke bare gikk det mye arbeid med “under panseret”, men å få alt til å fungere med Qt 6 (grunnlaget som jobber for å sikre sømløs integrasjon med skrivebordet), men du finner også funksjoner som det flytende panelet (nå standard), et fornyet standardtema, Wayland som standard, og returen av en av mine favoritt-skrivebordseffekter fra gammelt av … skrivebordskuben!

KDE Plasma 6 er uten tvil den vakreste gjentakelsen av skrivebordet jeg noensinne har sett. Men det er ikke bare det du umiddelbart ser som gjør dette spesielt; det er også hastigheten som alt fungerer med, de jevne animasjonene og, ja, de nye bakgrunnsbildene.

Jeg har allerede skrevet mine første reaksjoner på KDE Plasma 6 og funnet ut at den er kjent for KDE Plasma 5 med flere sentrale (men subtile) forskjeller. Den offisielle utgivelsen av KDE Plasma 6 befester bare den første oppfatningen og får meg til å tro at KDE Plasma godt kan være det beste skrivebordsmiljøet for Linux på markedet.

Og det er ikke engang i nærheten.

Stol på meg, jeg ble så overrasket som du kanskje er. Jeg har brukt nesten alle Linux-skrivebord, og jeg hadde aldri betraktet KDE Plasma som standard. Problemet mitt har alltid vært at det lignet for mye på et Windows-grensesnitt, og jeg ville ikke ha noe med det å gjøre. 

Men denne siste iterasjonen får meg til å stille spørsmål ved den holdningen … fordi den er så bra. Jeg kan til og med krympe det flytende panelet slik at det fungerer mer som en dock. Med den konfigurasjonen er det mer som et elementært OS eller Ubuntu Budgie enn et Windows-grensesnitt. Kombiner det med de gjennomsiktige menyene, og det er 100 % på vei.

KDE Plasma 6 standard skrivebord med panelet konfigurert som en dock.

Ja, du kan gjøre KDE Plasma-panelet om til en dokkingstasjon.

ZDNET/Jack Wallen

Hvis du er nysgjerrig på de nye funksjonene i 6, er de stort sett overalt (dette er en stor utgivelse). La meg oppsummere dem.

Flytende panel som standard (med ny, valgfri funksjon for automatisk skjul). Ny oversiktsskjerm.Alt+Tab viser et nytt rutenett for åpne apper.Standard for å dobbeltklikke.Trykk-for-klikk er aktivert som standard (for de med berøringsflater).Klikk på rullefeltet for å flytte til stedet du klikket.Plasmasøk er mye forbedret.KDE Gear har blitt oppdatert.3D Cube skrivebordseffekt.Wayland som standard.Færre nestede sider i Innstillinger-appen.Nytt lydtema.Delvis støtte for High Dynamic Range (HDR)-skjermer.

Da jeg kom bort fra å bruke KDE Plasma 6 (via KDE Neon), følte jeg en følelse av komfort; som om jeg hadde tatt på meg et par nye briller og alt plutselig var krystallklart.

Også: 5 måter jeg bruker Google Keep for maksimal produktivitet (og du burde også)

Sammen med den komforten kommer alvorlig fart. Jeg tror dette er første gang jeg noen gang har opplevd KDE Plasma-skrivebordet kjører så raskt som dette. Applikasjoner åpner og minimerer/maksimerer nesten umiddelbart, og søket er bare lynraskt. Og selvfølgelig, som alltid, med KDE Plasma er det tonnevis av tilpasninger å få. Du kan bruke timer på å finpusse skrivebordet og fortsatt finne mer moro.

KDE Plasma 6 (via KDE Neon) er en eksplosjon og kan godt ha overbevist meg om å bytte. Vi får se hvor mye jeg savner det vakre skrivebordet når jeg går tilbake til standarden.