BigLinux gjør Linux enkelt for alle – og det burde være mye mer populært

0
11
The Big desktop layout=

BigLinux tilbyr en rekke skrivebordsoppsett, for eksempel denne OSX-lignende versjonen.

ZDNET/Jack Wallen

ZDNETs viktigste takeaways

BIgLinux er gratis og tilgjengelig for installasjon på så mange datamaskiner du trenger. Det er stort, vakkert og tilbyr flere nyttige funksjoner enn operativsystemet du bruker for øyeblikket. Det burde være langt mer populært enn det er.

Jeg trodde jeg hadde sett dem alle og jobbet med alle tilgjengelige distribusjoner. Likevel roter jeg rundt, hver dag, for å se om det er noe nytt å hente. Farge meg overrasket da jeg møtte en Linux-distribusjon som har eksistert i nesten to tiår og jeg aldri hadde visst om.

Den distribusjonen er BigLinux. Denne varianten av Linux, som kommer fra Brasil (lokalisert til brasiliansk portugisisk med støtte for engelsk), var opprinnelig basert på Kubuntu, men ble til slutt gjenfødt med en base av Deepin. Like etter det la den til flere skrivebordsmiljøer, helt til den lignet på ZorinOS (som lar brukere velge et skrivebordsoppsett etter eget valg). 

Også: 5 grunner til hvorfor desktop Linux vokser endelig i popularitet

Men tilbake i 2021 gjorde BigLinux et nytt skifte, og migrerte til Manjaro Linux med KDE Plasma som base. Og med KDE Plasma som sitt primære skrivebord, lar det deg fortsatt velge layout (fra en vanilje KDE Plasma til et ganske OS X-lignende skrivebord og alt i mellom.

BigLinux ønsker å være alt for deg: fra spill, produktivitet, oppgaveautomatisering, underholdning, kommunikasjon og mye mer. Høres ut som omtrent hvilket som helst operativsystem på planeten, ikke sant? Vel, BigLinux har noen triks i ermet for å distansere seg fra det vanlige, verdslige operativsystemet.

For eksempel får du nettapplikasjoner (som Amazon Music, Deezer Music, Discord, Facebook, Instagram, Jitsi Meet, Messenger, Netflix, Outlook, alle Google-appene og mer) ut av esken. Du vil finne dusinvis av programmer som tar opp svært lite plass på harddisken din. 

Også: KDE Neon viser at Plasma 6 Linux-distroen er noe helt spesielt

Du kan også velge nettleseren som skal installeres og brukes som standard (fra Brave, Firefox, Google Chrome, Chromium, Vivaldi, LibreWorlf, Opera eller Falkon), synkroniser telefonen din (med KDE Connect), installer drivere med Big Driver Manager, reduser omgivelsesstøy fra nettsamtaler og opptak (ved hjelp av nevrale nettverksteknikker).

BigLinux Webapps-menyoppføringen.

Det er mange inkluderte nettapper som kan brukes umiddelbart.

ZDNET/Jack Wallen

BigLinux er også optimalisert for å forenkle spillinstallasjon (og inkluderer Steam ut av esken). Du får også ekstern tilgang, gjenopprettingspunkter, automatisk filkomprimering, Android-apper (takket være Waydroid) og mye mer.

Ja, BigLinux har mye å tilby. Faktisk ble jeg overrasket over hvor mye det var å finne.  

Også: Trenger du antivirus på Linux?

På toppen av det er det et ganske elegant skrivebord. Jeg valgte å teste det OS X-lignende oppsettet, som presenteres med en bunndokking, en topp “menylinje”, og en brukervennlig, søkbar hovedmeny.

Jeg glemte at BigLinux hadde migrert til Manjaro Linux, åpnet terminalvinduet for å teste installasjonen av apper fra kommandolinjen. Mens hukommelsen hoppet over et slag, kjørte jeg først, sudo apt-get update, bare for å bli påminnet om at pacman er standard pakkebehandling. Utviklerne tenkte imidlertid på denne muligheten og la til en innpakning som ville koble apt til pacman og fungere helt fint. Jeg var da i stand til å installere programmer som dette:

sudo pacman -Sy opera

eller

sudo apt-get install opera

Uansett, Opera ble installert.

Og det, mine venner, forteller hele historien. BigLinux gjør Linux enkelt for alle. 

Men det er mer.

Du tror kanskje at BigLinux bare er for nye brukere. I den tankegangen vil du ta feil. Det er subtile tillegg som gjør denne Linux-distribusjonen til en som kan nytes av alle ferdighetsnivåer. Ta for eksempel den innebygde SSH Manager du finner i Konsole-terminalvinduet. Fra dette tillegget kan du enkelt legge til oppføringer i SSH Config-filen. Når du går for å legge til en oppføring, kan du inkludere vertsnavnet, porten, SSH-nøkkelen, brukernavnet, mappen og profilen.

BigLinux Konsole-appen.

BigLinux Konsole-terminalen inkluderer et praktisk SSH-konfigurasjonsgrensesnitt.

ZDNET/Jack Wallen

SSH superbrukere vil elske å ha muligheten til å administrere konfigurasjonsfilene sine med denne praktiske GUI.

Også: Hva er SSH og hvordan bruker du det? Grunnleggende om det sikre skallet du trenger å vite

Det som virkelig solgte meg på BigLinux var summen av alle delene. Mens jeg testet distribusjonen, fant jeg stadig nye og spennende biter som fikk meg til å lure på hvorfor andre versjoner av Linux ikke hadde vært tenkt å inkludere. Når du kombinerer det med brukervennlighet, stabilitet, ytelse og skjønnhet, får du et stasjonært operativsystem som bør være kjent av alle.

Hvis du har vært på jakt etter et nytt stasjonært operativsystem , du ville være ettergivende hvis du ikke ga BigLinux en sjanse. Du kan laste ned ISO-en og kjøre den som en live-distribusjon for å se om denne varianten av Linux passer for deg. 

Stol på meg når jeg sier at du vil bli positivt overrasket.< /p>