Zorin OS 17.1 gjør det enda enklere å kjøre Windows-appene du må ha på Linux

0
7
Standard Zorin OS 17.1 skrivebordet.

Zorin OS 17.1 standard skrivebordsoppsett kan enkelt byttes mellom et tall av oppsett.

Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs nøkkelalternativer

Zorin OS 17.1 er tilgjengelig nå gratis. Det er den enkleste Linux-distribusjonen å bruke for å installere og bruke Windows-apper, og den tilbyr flere skrivebordsoppsett og mange forhåndsinstallerte apper for å få deg produktiv ut av esken. Det ville vært fint om Windows App Support-programvaren ble installert som standard.

Linux har tonnevis av apper, hvorav de fleste er gratis. Fra nesten alle Linux OS-appbutikker finner du en mengde programvare du kan installere med et enkelt museklikk. Men selv med titusenvis av titler å velge mellom, kan det hende du ikke finner det ene programmet du trenger (eller tilsvarende) tilgjengelig for Linux. 

Hvis operativsystemet du flytter fra er Windows, er du uheldig? Nei. I årevis har det vært et verktøy kalt Wine som fungerer som et kompatibilitetslag mellom Linux- og Windows-applikasjoner. Du kan enkelt installere Wine på omtrent alle tilgjengelige Linux-distribusjoner. Men hvis du ikke vil bekymre deg for slike ting, kan du alltids henvende deg til Zorin OS, en Linux-distribusjon som forsøker å øke fremdriften når det gjelder å kjøre Windows-apper på Linux.

Også: Hvordan å kjøre en Windows-app på Linux med Wine

Det er en annen hendig app som hjelper til med å gjøre dette enklere, kalt Bottles, som gjør det enda enklere å kjøre Windows-apper på Linux. Bottles tar for seg Windows-apper som bruker det de kaller miljøer, som er en kombinasjon av klare til bruk innstillinger, biblioteker og avhengigheter. Med andre ord, den flasker opp alt for Windows-apper på Linux, for å forenkle prosessen.

Med utgivelsen av versjon 17.1 har utviklingsteamet bak Zorin OS gjort bruken av Windows-apper på Linux enda enklere ved å kombinere både vin og flasker i en enkelt installerbar pakke (kalt Windows App Support).

Også: BigLinux gjør Linux enkelt for alle – og det burde være mye mer populært

Zorin OS 17.1 inkluderer Wine versjon 9.0 (som er en massiv oppgradering) og den nyeste versjonen av Bottles. I følge Zorin OS offisielle utgivelsesnotater, “vi” har utvidet vår innebygde database for å oppdage installasjonsfiler for populære Windows-apper og -spill. Den støtter nå over 100 apper, og gir enda mer skreddersydde anbefalinger for alternativer til sidelasting av Windows-kjørbare filer."

Men hvordan spiller det ut? Jeg installerte Zorin OS 17.1 for å se hvor mye enklere det var å kjøre Windows-apper. Jeg har brukt Wine ganske mye gjennom årene, så jeg har ingen problemer med å installere apper designet for Windows på Linux-plattformen. Som en ansvarsfraskrivelse vil ikke alle Windows-apper kjøre på Linux med Wine. Den gode nyheten er at listen over apper som kan kjøres med Wine er omfattende. Du kan sjekke Wine Application Database for å se om appen du trenger er oppført.

Så, hvor godt fungerer det?

La oss prøve det.

Hvordan installerer du Windows-apper på Zorin OS 17.1

1. Åpne Zorin App Store

Klikk på Zorin OS-hovedmenyen og klikk deretter på Systemverktøy > Støtte for Windows-apper. Fordi denne appen ikke er installert som standard, vil den åpne App Store til Windows App Support-oppføringen, hvor du bare trenger å klikke Installer. Etter at du har skrevet inn brukerpassordet ditt (aka, sudo-passordet ditt), vil installasjonen starte. Denne installasjonen vil ta litt tid, så la den kjøre og fullføre.

Zorin OS 17.1-appbutikken.

Installering av Windows App Support er bare et klikk unna.

Jack Wallen/ZDNET

2. Åpne appen

Når installasjonen er ferdig, vil du se en ny Windows-appkategori i hovedmenyen. Klikk på det og klikk deretter Flasker. Gå gjennom introduksjonsveiviseren, og lukk deretter veiviseren (når den er fullført).

3. Opprett en ny flaske

I hovedvinduet klikker du på + i øvre venstre hjørne. I vinduet Opprett ny flaske, gi flasken et navn, velg om den skal brukes til enten applikasjon, spill eller egendefinert, og klikk på Opprett. Dette vil opprette en konfigurasjon, oppdatere Wine-konfigurasjonsfilen og installere alle nødvendige avhengigheter for kategorien du har valgt. Når dette er gjort, klikker du Lukk.

Zorin OS Windows App Support-applikasjonen.

Opprett en ny flaske for en applikasjon i Zorin OS 17.1.

Jack Wallen/ZDNET

4. Installer programmer

Deretter laster du ned Windows-applikasjonen du vil installere. Når den er lastet ned, klikker du på Flasker-fanen og deretter på den nyopprettede flasken. I vinduet som vises, klikker du på Kjør kjørbar. Du kan også klikke på Installer programmer og deretter skanne gjennom listen over kuraterte apper som er tilgjengelige for installasjon uten først å måtte laste ned installasjonsprogrammet. Når du klikker Kjør kjørbar, åpnes en filvelger. Naviger til nedlastingen, velg den, og klikk deretter Kjør. Du vil da se installasjonsprogrammet åpent for applikasjonen du installerer.

Installasjonssiden for Windows-appen for flasker.

Du er klar til å installere Windows-applikasjonen du lastet ned.

Jack Wallen/ZDNET

Og det er alt som skal til for å installere Windows-apper på Zorin OS 17.1.

Gjør det Zorin OS 17.1 til en overbevisende nok utgivelse for deg å ta i bruk som ditt hovedoperativsystem? Hvis du er avhengig av Windows-applikasjoner og ønsker å nyte sikkerheten og påliteligheten til Linux, ja det gjør den det. 

Også: De første 5 Linux-kommandoene hver ny bruker bør lære

Hvis du ikke er avhengig av Windows-applikasjoner, er Zorin OS fortsatt en enestående Linux-distribusjon. Ikke bare er den svært konfigurerbar, den er brukervennlig og inkluderer alle appene du trenger for å komme i gang (inkludert LibreOffice-kontorpakken, Firefox, Evolution groupware og Flatpak-støtte). 

Jeg har vært en stor fan av Zorin OS i lang tid nå og kan bekrefte at hver utgivelse teamet legger ut er bunnsolid og enkel å bruke. Denne siste iterasjonen beviser ikke bare det, men at utviklingsteamet streber etter å lage en Linux-distribusjon som er klar for massene. 

Last ned en ISO av Zorin OS 17.1 nå. Installer det og se hvor enkelt et Linux-operativsystem kan være.