6 måter å beskytte deg selv mot å bli svindlet på nettet, via telefon eller IRL

0
16
e-postfelle rob dobi/Getty Images

Jeg hadde nylig en venn som ble fanget i en svindel. Noe hadde gått galt med Google-kontoen hans, og da han ringte det han antok var et telefonnummer til Google, innså han snart at personen i den andre enden ikke var der for å hjelpe ham, men håpet å lure ham. Heldigvis koblet han fra samtalen før svindleren hadde overbevist ham om å dele kredittkortinformasjonen sin for å betale for den tjenesten de ikke skulle tilby. Hadde han gitt dem disse tallene, ville de mest sannsynlig ha tappet kontoen hans.

Også: De beste VPN-tjenestene: Ekspert testet og gjennomgått

Denne typen ting kan skje når som helst og med hvem som helst. Svindlere blir bare stadig bedre på det de gjør. Det er en pest, og den eneste kuren er bevissthet.

I hælene på hendelsen begynte jeg å tenke på måter å være mer årvåken på. Jeg håper tipsene mine vil hjelpe deg å unngå å bli offer for svindlere.

1. Vær mistenksom overfor e-poster og meldinger

Jeg skulle opprinnelig kalle dette tipset “Vær mistenksom” men bestemte seg for å være litt mer spesifikk. Selv om jeg generelt er mistenksom overfor alt som til og med eksternt kan være svindel, bør du fokusere mistankene dine på e-poster og meldinger. Jeg har en enkel regel: Hvis jeg ikke kjenner en avsender, eller ikke kan bekrefte hvem avsenderen er, sletter og blokkerer jeg ganske enkelt. Det høres litt hardt ut, men det er en sikker måte å unngå e-post- og tekstbasert svindel. Jeg lar heller ikke e-postklienten min vise bilder automatisk, noe som fjerner sjansen for at et bilde kan lokke meg til å handle på noe jeg ikke burde.

Også: De tre største svindelene med sosiale medier Amerikanerne faller for

Når det gjelder tekstmeldinger, vil jeg si at jeg sletter 75 % uten engang å lese dem. Husk at de fleste svindelmeldinger er avhengig av svaret ditt, slik at de kan engasjere seg med deg og tjene din tillit. Det er der den virkelige faren oppstår. 

2. Sjekk lenker før du klikker på dem

Jeg har delt dette tipset så mange ganger i løpet av årene at jeg kan gjøre det utenat. Enkelt sagt, når du mottar en e-post som utgir seg for å være fra en bestemt organisasjon og inneholder en lenke, må du sørge for at koblingen er fra den organisasjonens domene. 

Også: 6 enkle nettsikkerhetsregler du kan bruke nå

For eksempel mottok jeg en e-post som så ut til å være fra Facebook og sa at jeg måtte tilbakestille passordet mitt. Men da jeg holdt markøren over koblingen i e-postklienten min, så det ut til at den var fra et ikke-Facebook-domene. Hadde jeg klikket på den lenken, kunne den ha ført meg til et nettsted som så ut som Facebook, men som ikke var det. Dette var mest sannsynlig en svindel for å samle inn Facebook-påloggingsdetaljene mine og bruke dem mot meg.

Kontroller alltid, alltid, alltid for å sikre at koblingene er legitime før du klikker dem. Noen ganger kan det kreve et raskt Google-søk for å sjekke at email.facebook.com faktisk eies av Facebook. De få sekundene det tar å bekrefte at informasjonen kan redde deg fra å bli svindlet.

3. Hvis det høres for godt ut til å være sant…

Husk de gamle e-postene fra den “nigerianske prinsen” lover du å gi deg ufattelig rikdom hvis du svarer med bankkontoinformasjonen din? Hvis noen tar kontakt med deg med et tilbud som høres for godt ut til å være sant, er det sannsynligvis det. Svindlere jakter på sårbarhetene våre, spesielt når det gjelder pengespørsmål. Du kan være på Facebook og nevne at du har økonomiske problemer. Det neste du vet er at en fremmed sender deg meldinger for å si at de vil hjelpe. Du går frem og tilbake med dem, og når de har fortjent din tillit, gir du dem bankkontoinformasjonen din og antar at de kommer til å sette inn penger på kontoen din. Dessverre skjer det motsatte.

Dette gjelder også folk som prøver å hjelpe deg med teknologiproblemer. Hvis du har et problem med noe, bør ditt første kontaktpunkt være firmaet som har laget produktet. Hvis de ikke er til hjelp, ta kontakt med en kjent og pålitelig tjenesteleverandør. Hvis det mislykkes, finn en venn som er teknisk kunnskapsrik. Ikke godta hjelp fra en tilfeldig person eller noen som kontakter deg først.

4. Vet hvordan organisasjoner kontakter deg

IRS vil kun kontakte deg via USPS. De sender deg ikke e-post, og de ringer ikke. På samme måte ender alle offentlige nettsteder på .gov. Hvis noen kontakter deg fra en .com, .net, .org osv. e-postadresse og sier at de er fra amerikanske myndigheter, er de ikke det.

Også: Pass deg for disse populære Temu-svindelene som sirkulerer sosiale medier

Mange bedrifter bruker nå chatbots som første kontaktpunkt. Når du har et problem med et produkt eller en tjeneste, kan du gå til selskapets nettsted og gå videre til deres supportchat. Den boten vil lede deg gjennom en rekke spørsmål og, om nødvendig, koble deg til en støtterepresentant. Dette er alltid en sikker innsats (så lenge du absolutt er på nettsiden til det aktuelle selskapet). Som vennen min fant ut, tilbyr ikke Google et telefonnummer som folk kan ringe for å få hjelp med produktene deres. Hvis selskapet gjorde det, ville det bli oversvømmet med samtaler, 24/7. Og selskaper som Google ringer deg ikke.

Husk alltid hvordan hver bedrift og organisasjon kommuniserer med deg.

5. La ukjente telefonsamtaler gå til talepost

Jeg kan ikke engang huske sist jeg svarte på en telefon fra et ukjent nummer. Det har gått år. Den regelen jeg har om å ikke svare på meldinger fra folk jeg ikke kjenner, gjelder også for telefonsamtaler. Jeg kan si, med nesten 100 % sikkerhet, at flertallet av disse ukjente numrene er spam eller robocall. En prosentandel av disse samtalene kan også være feil tall. En annen prosentandel av disse anropene kan være skadelige. Det er anropene av den siste typen som har endret holdningen min til å svare på telefonen min. Hvis et navn eller en bedrift ikke dukker opp på skjermen, blir den automatisk skjermet (takk, Android).

Hvis en ukjent innringer er legitim, kan de alltid legge igjen en melding og du kan ringe dem tilbake.  

6. Vær skeptisk til folk som ber om betaling

Svindlere gjør dette. De vil nå ut til deg, skape et miljø av tillit og be deg om betaling for en tjeneste eller et produkt (som de mest sannsynlig ikke vil levere). De kan be deg om å betale deg via en bestemt metode, for eksempel Bitcoin, en betalingsapp eller en bankoverføring. Det er en annen type svindel der de vil be deg om å sette penger på et gavekort og deretter be deg om tallene på baksiden av gavekortet. Svindlere kan også sende deg en sjekk, få deg til å sette den inn, og deretter få deg til å sende pengene for samme beløp. Problemet er at sjekken ikke var bra i utgangspunktet.

Også: Svindlere bruker AI for å etterligne dine kjære. Her er hva du skal passe på

La oss si at noen du har koblet til hevder å være fra selskap X og ber om betaling for en tjeneste. Fortell den personen at du vil komme tilbake til dem, ta deretter kontakt med selskap X og spør dem om personen jobber for dem og om tjenesten er ekte. Hvis det legitime selskapet forteller deg at tjenesten eller personen er legitim, så spør om du kan betale dem via selskapets nettsted. Vær sikker på, før du skriver inn det første nummeret på kredittkortet ditt, at selskapet, personen som ber om betalingen og betalingsmåten alle er legitime.

Vær påpasselig. Ikke bruk noen av disse tipsene, ellers vil du sannsynligvis angre.