5 enkle ting du bør gjøre for å gjøre MacOS sikrere

0
9

Et Apple-tastatur. Jack Wallen/ZDNET

Med tanke på at Linux er mitt primære operativsystem, pleier jeg å ta sikkerhet for gitt. Så da jeg begynte å bruke MacOS som mitt sekundære operativsystem, visste jeg at jeg ikke kunne nærme meg det med den samme kavaliere holdningen som jeg gjør med mitt hovedoperativsystem med åpen kildekode.

Selv om MacOS er ganske sikkert, betyr det ikke at du bør bruke det som det er. Du kan ikke bare glemme sikkerheten i en tid da dårlige aktører overalt gjør alt de kan for å få tilgang til dataene til intetanende brukere.

Også: MacOS 14.4.1 gjør det igjen trygt å oppdater Mac-en din

For det formål har jeg begrenset listen over ting du bør gjøre for å gjøre MacOS-maskinen din sikrere. De fleste av disse er enkle, så du bør ikke ha noen problemer med å bruke disse grunnleggende beste fremgangsmåtene.

Med det sagt, la oss gjøre iMac eller MacBook sikrere.

1. Bruk sterke passord

Dette burde være en selvfølge, men tilfeldigvis trenger noen å høre det igjen: bruk sterke passord. Dette gjelder ikke bare appene dine, nettjenestene og kontoene dine, men også din lokale brukerkonto. Hvis du først setter opp MacOS-kontoen din med et enkelt passord, endre det til noe mer utfordrende. Hvis du er i ferd med å konfigurere en ny Mac, sørg for at brukernavnet ditt har et sterkt passord. 

Også: Utover passord: 4 viktige sikkerhetstrinn du sannsynligvis glemmer

Ikke bruk passord, passord123 eller noe annet passord som noen enkelt kan gjette. Husk: hvis noen med dårlige intensjoner skulle få tilgang til kontoen din, er det ingen tvil om hva de ville gjøre. Ikke lagre passord direkte i nettleseren din, og ikke bruk det samme passordet for å låse passordbehandlerens hvelv (men bruk en passordbehandler). Ved å bruke sterke passord skaper du en første forsvarslinje mot de som kan forsøke å få tilgang til informasjonen din.

2. Oppdater, oppdater, oppdater

Se alltid etter oppdateringer. Jeg gjør dette hver morgen. I tillegg aktiverer jeg automatiske programvareoppdateringer, så jeg trenger ikke å bekymre meg for å oppdatere installert programvare. Mens du ser etter programvareoppdateringer, se etter eventuelle oppdateringer som kan brukes på operativsystemet. Du vil se etter oppdateringer fordi de ofte inkluderer sikkerhetsoppdateringer. 

Hvis den ikke er oppdatering, kan programvaren din (eller operativsystemet) være sårbart for angrep. Det er verdt å bruke disse ekstra få sekundene hver dag hvis det betyr at din MacOS-drevne enhet er sikrere for innsatsen.

3. Aktiver brannmuren

Du vet kanskje ikke dette, men MacOS-brannmuren er deaktivert som standard. Hvis du ikke er kjent med hva en brannmur gjør, er det ganske enkelt: en brannmur blokkerer uautoriserte innkommende nettverkstilkoblinger. Dette er spesielt viktig hvis du bruker en MacBook og regelmessig kobler den til trådløse nettverk kontrollert av andre personer eller bedrifter. Hvis du setter deg ned på din lokale kaffebar og bruker ettermiddagen på å skrive den neste store amerikanske romanen, bør du ha brannmuren aktivert.

Også: Slik bruker du offentlig Wi-Fi trygt: 5 tips du må vite før du kobler til

Hvis du tar med deg den bærbare datamaskinen til tilfeldige bedrifter og kobler til deres trådløse nettverk, vil du bruke en brannmur. For å aktivere MacOS-brannmuren, gå til Systeminnstillinger > Nettverk > Brannmur og flytt på/av-glidebryteren til på-posisjon.

4. Deaktiver automatisk pålogging

MacOS-maskinen din er konfigurert til å logge på kontoen din automatisk når du slår på datamaskinen. Dette er ikke det beste alternativet hvis du vil holde dataene dine sikre. Tenk på: Hvem som helst kan slå på maskinen din og vente på at kontoen din automatisk logger på, og dermed gi dem nøklene til ditt rike. Det vil du ikke. 

For å deaktivere automatisk pålogging, gå til Systeminnstillinger > Brukere & Grupper og sett Automatisk pålogging til Av. Forresten, hvis du har FileVault aktivert, er automatisk pålogging ikke tilgjengelig.

Apropos det…

5. Aktiver FileVault

Kryptering gjør det betydelig mer utfordrende for noen å få tilgang til dataene dine. Heldigvis inkluderer MacOS et veldig kraftig krypteringsverktøy: FileVault, som krypterer hele disken for å sikre dataene dine. 

For å aktivere FileVault, gå til Systeminnstillinger > Personvern & Sikkerhet. I den delen vil du se FileVault-oppføringen. Klikk Slå på og følg deretter de nødvendige instruksjonene. Sørg for at krypteringsnøkkelen din er lagret på iCloud-kontoen din, slik at du fortsatt kan dekryptere harddisken din hvis du skulle glemme passordet ditt.

Også: 6 måter å beskytte deg mot å bli svindlet på nettet

Og der har du det, fem enkle tips for å sikre MacOS-maskinen din. Disse grunnleggende ideene bør gå langt for å hindre uønskede personer fra å få tilgang til kontoen din og dataene som er lagret i.