Hvordan jeg laget min egen musikkstrømmeserver med Linux (og hvorfor du også burde)

0
17
The Plattenalbum GUI. Jack Wallen/ZDNET

Det meste av dagen min er fylt med musikk. Når jeg skriver, løper eller gjør småoppgaver, er musikk der for meg. Når jeg er på kontoret mitt, kommer musikken fra en platespiller. Når jeg er borte fra det rommet, har jeg flere alternativer (telefonen min, Google-høyttalerne våre og til og med en strømmeserver). 

Også: Mine 4 favorittmusikkspillere for MacOS (som ikke er Apple Music)

Det er strømmeserveren jeg vil chatte om i dag. Den primære grunnen til at jeg setter opp en strømmeserver på hjemmenettverket mitt er fordi jeg har en veldig stor digital musikksamling som inkluderer mange opptak som enten er utsolgt eller utilgjengelige på standard strømmetjenester. Så hvis jeg vil høre Lord Groovy And The Psychedelic Zombies, er alternativene mine begrensede. Så jeg la til det albumet i strømmesamlingen min, og jeg kan spille det hvor som helst på nettverket mitt.

Nå, å sette opp dette på Linux pleide å være ganske strevet, men det fungerte alltid. Nå kan det fortsatt være litt vanskelig, avhengig av distribusjonen du bruker. Dette er fordi jeg valgte å gå med Plattenalbum GUI, som er en frontend for MPD. Problemet med dette er at det er veldig vanskelig å installere MPD på den nyeste versjonen av enten Ubuntu eller Fedora (og kan ødelegge noen ting). Men hvis du prøver en alternativ distribusjon, som det fantastiske Zorin OS, kan du få dette opp og kjøre uten problemer.

Hvordan lage din egen musikkstrømmeserver på Linux

Hva du trenger: Det eneste du trenger for dette er en kjørende forekomst av en Linux-distribusjon som støtter flatpak (som ikke er verken Ubuntu eller Fedora) og en bruker med sudo-rettigheter.

Det er det. La oss komme på jobb.

1. Installer mpd

Det første du må gjøre er å installere Music Player Daemon, som gjøres med kommandoen:

sudo apt-get install mpd -y

Når den er installert, er du klar til å installere Plattenalbum.

2. Install Plattenalbum

Plattenalbum installeres via flatpak med kommandoen:

flatpak install flathub de.wagnermartin.Plattenalbum

Typ y når du blir bedt om det, og installasjonen skal gå uten problemer.

3. Konfigurer Plattenalbum

Du bør nå finne Plattenalbum GUI i skrivebordsmenyen. Hvis ikke, logg ut og logg på igjen, så vises det. Åpne appen og du vil finne en feil som sier at den ikke kan koble til MPD. For å fikse dette, klikk på menyknappen med tre linjer oppe til høyre i vinduet og velg Innstillinger. 

Også: Ubuntu 24.04: Samme som det noen gang var, men med 5 store forbedringer

Rull til bunnen av vinduet og klikk på På/Av-soldaten for Connect via Unix-domenekontakten til den er i Av-posisjon. Deretter klikker du på mappeikonet for musikkbiblioteket og velger mappen som inneholder musikken du vil streame. Når dette er gjort, klikker du på Koble til på nytt og du skal se MPD-feilen forsvinne.

Lukk Innstillinger-vinduet.

En advarsel

Et problem jeg oppdaget med MPD er at den ikke starter når du prøver å opprette en brukerkonfigurasjonsfil og starte tjenesten som du bruker. For å komme rundt det brukte jeg bare standard konfigurasjonsfilen og startet MPD med kommandoen:

sudo systemctl start mpd

Neste, i stedet for å legge til musikkfiler fra Plattalbum, la jeg dem til standard MPD-katalogen, som er /var/lib/mpd/music. Når jeg gjorde det, dukket musikkfilene mine opp og jeg kunne streame dem.

Et siste tips

På dette tidspunktet strømmes musikken din over standardport 6600. Hvordan du kobler til strømmen vil avhenge av appen du bruker, men du må vite IP-adressen til verts-OSet ditt (som kan finnes med ip a-kommandoen). 

It' er ikke perfekt, men det er en av de enklere metodene for å strømme musikk til nettverket ditt på Linux.