Hvor mye koster den gratis telefonen fra mobiloperatøren din egentlig?

0
15
Mensent Photography/Getty Images

Mobiloperatøren din sendte deg nettopp et fristende tilbud: En splitter ny smarttelefon, helt gratis! Og du kan oppgradere til drømmetelefonen for en lav, lav månedlig betaling.

Jeg beklager å måtte informere deg om at du ikke vant i lotteriet, og mobiloperatøren din gjør ikke dette av godhet av sitt gigantiske hjerte. Dette er en forretningsavtale, og du kan satse på at det et sted i toppetasjen i det selskapets hovedkvarter er et regneark som viser nøyaktig hvor mye profitt de kan tjene på deg.

Også : Jeg testet 40 telefoner det siste året. Disse er de aller beste

Likevel, noen ganger at “gratis” telefonen er virkelig en absolutt skrikende avtale, og du vil være gal om du ikke sier ja. Men andre ganger kan du regne ut og finne et alternativ som gir mer økonomisk mening. 

Hvordan ser du forskjellen?

Hvor gratis og rimelig telefonen tilbyr arbeid

Tilbudene vi diskuterer her er unike for USA, og spesifikt for de tre store operatørene som dominerer det amerikanske mobilmarkedet. Når du godtar å godta den nye telefonen fra operatøren, inkluderer prisen du betaler vanligvis en kombinasjon av en forskuddsbetaling, en innbyttegodtgjørelse for din nåværende telefon og en rekke kreditter som vil bli brukt på den månedlige regningen. Du godtar å finansiere telefonen med 0 % rente, vanligvis over en periode på 24 til 36 måneder, og kredittene utligner hele eller deler av utstyrskostnaden for den samme perioden.

Hvis du bytter telefonen mot en nyere modell eller bytter operatør før kampanjeperioden er ute, gir du avkall på gjenværende kreditter, og du må betale saldoen fra egen lomme.

Også: De beste billige 5G-telefonene fra $199

Du kan bli tilbudt en høyere innbytteverdi enn forventet for din nåværende telefon, igjen tilbudt som en rekke månedlige kreditter. For å kvalifisere for avtalen må du kanskje legge til en ny tjenestelinje eller endre til en ny plan, men du kan av og til finne oppgraderingstilbud for din nåværende enhet. Og selvfølgelig er disse tilbudene kun for "velkvalifiserte" kunder. Hvis du har ujevne kredittscore, kan det hende du ikke kan dra nytte av avtalen.

Etter min erfaring går operatører ut av deres måte å gjøre disse avtalene kompliserte, og du må se nøye etter for å se om det er noen skjulte gotchas. Her er syv spørsmål å stille på forhånd for å sikre at du ikke møter en ubehagelig overraskelse senere.

Må jeg legge til en linje for å kvalifisere meg?

Mange av disse kampanjene krever at du legger til en ny tjenestelinje eller port i et eksisterende nummer. Det er greit hvis du bytter operatør. Det er ikke et godt alternativ hvis du allerede har alle linjene du trenger, fordi den nye linjen nesten helt sikkert kommer til å koste deg mer enn kredittene du får til å betale for den nye telefonen.

Er min eksisterende plan kvalifisert?

De mest attraktive oppgraderingstilbudene er vanligvis bare tilgjengelige hvis du registrerer deg for en av operatørens premiumplaner. Hvis du for øyeblikket har en lavprisplan fra samme operatør eller en konkurrent, må du huske å finne ut hvor mye den månedlige betalingen for mobiltjenesten vil øke. Forskjellen kan være nok til å slette eventuelle besparelser fra kampanjekredittene.

Vil den nye telefonen min bli låst til denne operatøren?

Operatøren tilbyr den telefonen med rabatt fordi de ønsker å låse deg inn i en jevn strøm av månedlige serviceavgifter. Vanligvis betyr det at telefonen er SIM-låst til den er fullt betalt. Følgelig kan du ikke bruke det med et forhåndsbetalt SIM-kort på utenlandsreisen, og du kan heller ikke legge til en ny linje fra en annen operatør, selv om du har en dual-SIM-enhet.

Også: De beste iPhone-tilbudene i 2024: Gratis iPhone 15s, gratis iPads, billig tilbehør

Hvor mange måneder varer betalingsavtalen?

T-Mobile tilbyr fortsatt 24-måneders betalingsplaner, men rivalene Verizon og AT&T bruker nå enhetskreditter over 36 måneder. Hvis du er helt sikker på at du kommer til å beholde den nye telefonen i hele tre år, kan det være en god avtale, men du betaler dyrt hvis du må bytte den før avtalen utløper.

Hva skjer hvis jeg vil betale ned enheten tidlig?

Når som helst under avtalen kan du betale den resterende saldoen og be om å låse opp enheten. Hvis du forblir hos samme operatør på samme plan, fortsetter regningskredittene for resten av perioden, og refunderer faktisk den tidlige utbetalingen. Men hvis du avslutter den treårige avtalen ved slutten av det andre året for å bytte til et annet abonnement eller en annen operatør, mister du de resterende kredittene.

Også: T-Mobile topper hastighetstester blant de tre store amerikanske operatørene – slik gjør du

Som en oppmuntring for deg til å bytte, vil noen operatører tilby å refundere deg for enhetsutbetalingen. Sjekk vilkårene nøye før du godtar tilbudet. Hvis du bestemmer deg for å flytte til en ny operatør, må du ikke kansellere linjen hos den gamle operatøren før du har overført nummeret ditt. hvis du gjør det i feil rekkefølge, risikerer du å miste ditt nåværende telefonnummer.   

Kan jeg få et bedre tilbud på telefonen et annet sted?

Selv om operatøren din ser ut til å tilby et godt tilbud, sørg for å shoppe rundt. Apple tilbyr av og til meningsfulle rabatter på sine iPhones, og prisen etter en innbytte kan være god nok til å vurdere, spesielt når du tar med besparelsene du får ved å holde deg til en eldre plan med lavere kostnader. Blant de beste Android-enhetsprodusentene tilbyr Samsung og Google jevnlig store rabatter som er verdt å sjekke ut. Og alle disse enhetsprodusentene tilbyr 0 % finansieringsalternativer.

Kan jeg få en bedre avtale ved å selge telefonen min i stedet for å bytte den inn?

Du kan nesten alltid få en bedre pris ved å selge den gamle enheten din på en tredjeparts markedsplass som Swappa eller eBay. Hvis du er tålmodig og kunnskapsrik nok til å overholde reglene for den markedsplassen, kan du vanligvis få en seriøs premie over det du får som innbytte.

Også: Det beste Verizon-tilbud i 2024: Få en Samsung Galaxy S24+ for 1000 dollar i rabatt

Unntaket fra den regelen er vanligvis når en ny smarttelefonmodell kommer ut; i løpet av de korte vinduene med oppgraderingsmuligheter, kan du bli tilbudt innbyttekvoter som er høyere enn markedsrenten for å få deg til å kjøpe. Bare vær oppmerksom på at det ekstra beløpet vanligvis kommer i form av  — du gjettet det — månedlige fakturakreditter, i en periode på 24 til 36 måneder.