Vil du fortsette å få Windows 10-oppdateringer neste år? Her er hva det vil koste

0
16
windows10againgetty= Bloomberg/Getty Images

Når Windows 10 nærmer seg slutten av støttefristen, har Microsoft gjennomfører en kjent spillplan for sine bedriftskunder. I desember i fjor bekreftet selskapet at det ville tilby et abonnementsbasert alternativ til kunder som ønsker å fortsette å motta sikkerhetsoppdateringer for Windows 10 etter 14. oktober 2025, som gjenspeiler et lignende program Microsoft kjørte i 2020, da Windows 7 nådde slutten av støtten.  

Også: Vanlige spørsmål om Windows 12: Kommer det i 2024? (Pluss noen overraskende spådommer)

Og nå, rett etter planen, vet vi hva disse oppdateringene vil koste, i det minste for Microsofts mest lønnsomme kunder. I et innlegg på Windows IT Pro-bloggen tilbød Microsofts Jason Leznek en prisliste for bedriftskunder; et eget innlegg på Microsoft Education Blog tilbød et mye mer attraktivt sett med priser for utdanningskunder. Selskapet har tidligere bekreftet at det planlegger å tilby en versjon av dette programmet for forbrukere, men disse detaljene er ennå ikke tilgjengelige.

Bedriftskunder må betale dyrt for å holde seg til Windows 10. En lisens for programmet Extended Security Updates (ESU) selges som et abonnement. For det første året er kostnaden $61. For år to dobles prisen, og den dobles igjen for år tre. Blogginnlegget gjør ikke regnestykket på disse, sannsynligvis fordi totalen er ubehagelig høy. Et treårig ESU-abonnement vil koste $61 + $122 + $244, for totalt $427.

Programmet ligner mye på det Microsoft tilbød for Windows 7s sluttdato for støtte for fire år siden, selv om Windows 10-prisen er 22 % høyere enn totalkostnaden på $350 for det programmet, som startet på $50 for år ett.

Tror ikke du kan spille systemet ved å hoppe inn i programmet etter å ha sittet ute i et år eller to. "ESUer er kumulative," Microsoft sa, og du kan ikke kjøpe år to med mindre du allerede har betalt for år ett.

Utdanningskunder slipper mye lettere. Reglene er de samme, men prisen for det første året er $1. Den dobles til $2 i det andre året og dobler igjen til $4 i det tredje og siste året, for en totalsum på … $7.

Også: Vanlige spørsmål om Windows 12: Kommer det i 2024? (Pluss noen overraskende spådommer)

Du kan registrere deg for det første året av en ESU-lisens som starter et år før sluttdatoen for støtte, i oktober 2024.

< p>Som tilfellet var med Windows 7, ønsker Redmond virkelig at bedriftskunder skal oppgradere til Windows 11, noe som forklarer den høye prislappen. Dagens kunngjøring snakker like mye om hva du ikke får med en ESU-lisens som om disse oppdateringene.

Utvidede sikkerhetsoppdateringer er ikke ment å være en langsiktig løsning, men snarere en midlertidig bro. ESU-er inkluderer ikke nye funksjoner, ikke-sikkerhetsreparasjoner eller forespørsler om designendring. ESU-programmet utvider ikke teknisk støtte for Windows 10. Teknisk støtte er begrenset til aktivering av ESU-lisensene, installasjon av ESU månedlige oppdateringer og adressering av problemer som kan ha blitt forårsaket på grunn av en oppdatering i seg selv.

Bedrifter som bruker en av Microsofts offisielle skybaserte oppdateringsadministrasjonstjenester, som Microsoft Intune og Windows AutoPatch, får en rabatt som tar det første årskostnaden ned til $45, men Microsoft gjør det ;t spesifisere hva som skjer i andre og tredje år.

Også: Den beste Windows-laptopen du kan kjøpe: Eksperttestet

Det er også et alternativ for bedrifter som registrerer seg for Windows 365. Abonnenter som får tilgang til Cloud-PC-en sin på Windows 365 fra en fysisk enhet som kjører Windows 10 får automatisk en ESU-lisens for sin Windows 10-PC.

I mellomtiden venter de titalls eller hundrevis av millioner av forbrukere og små bedrifter som sitter fast på Windows 10 – fordi maskinvaren deres ikke støttes på Windows 11 – fortsatt på beskjed om hva de er ment å gjøre. Microsofts anbefaling er naturligvis "Kjøp en ny PC." Men å be kunder om å kaste en perfekt PC virker som en tonedøv forespørsel fra et selskap som skryter av sin bærekraftssatsing.

Windows 7 ESU-programmet var rotete og ikke akkurat vennlig mot små bedrifter. Det er mulig at Microsoft er bedre forberedt denne gangen. Det bør de være, for det kommer til å være et fryktelig stort antall PC-er som trenger støtte når oktober 2025 ruller rundt.