5 Linux-kommandoer du må kjenne til for å holde enheten i gang

0
18
Theinside a Low System. Jack Wallen/ZDNET

En av de mange fine tingene med Linux er at det alltid er så mye kraft til fingerspissene. Med den kraften kommer god informasjon som kan hjelpe deg med å feilsøke problemer eller bare se hvor mye RAM eller lagring som brukes.

Med årene har jeg blitt avhengig av disse verktøyene, som er innebygd i de fleste Linux-distribusjoner og er ganske enkle å bruke.

Også: De første 5 Linux-kommandoene bør alle nye brukere lære

Før jeg dykker ned i disse kommandoene, vet at du kanskje aldri bruker dem. Faktisk, med dagens GUI-stasjonære datamaskiner, burde målet være å ikke lenger være avhengig av kommandolinjen. Selvfølgelig, hvis du jobber med en server, er det en annen historie. Men når det gjelder skrivebordet, vil du være glad for at du kjenner dem hvis anledningen byr seg.

Med det sagt, la oss hoppe til kommandoene.

1 . topp

Toppkommandoen skriver ut en sanntidsliste over Linux-prosesser, noe som kan være viktig dersom en app eller prosess skulle gå galt og du må finne ut hvilken. Topp skriver ut en kolonneliste som er delt inn i følgende:

PID – Prosess IDUSER – eieren av den oppførte prosessenPR – prosessprioritetNI – den gode verdien av prosessen (hyggelig bestemmer prosessens prioritet)VIRT – mengden virtuelt minne prosessen bruker RES – mengden resident minne prosessen bruker SHR – mengden delt minne prosessen bruker S – statusen til prosessen (som D – uavbrutt søvn, R – kjører, S – sover, T – stoppet og Z – zombie)%CPU – andelen av CPU-tiden prosessen bruker (siden siste oppdatering)%MEM – andelen fysisk minne prosessen bruker TIME+ – den totale CPU-tiden prosessen bruker (i hundredeler av et sekund)COMMAND – kommandoen tilknyttet med prosessen

Selv om du kan definere innholdet som vises, bør standarden fungere i de fleste situasjoner. «Topp»-kommandoen kan også være nyttig når du bruker kill-kommandoen for å avslutte en løpende prosess (fordi du må vite PID-en til den aktuelle prosessen).

For å finne ut av dette. mer om topp, gi kommandoen mann topp.

2. df

Noen ganger vil du kanskje vite hvor mye av din lokale lagringsplass som er i bruk. Det er der df-kommandoen kommer inn. df-kommandoen presenterer en liste over kolonner fordelt på Filsystem, Størrelse, Brukt, Tilgjengelig, Bruk% og Montert på. Det er klart at df også er nyttig for å finne ut hvor en bestemt partisjon er montert, men du vil stort sett bruke denne kommandoen for å forstå hvor mye av lagringsplassen på harddisken din som har blitt brukt.

Også: De 6 Linux-kommandoene du trenger å vite for brukeradministrasjon

Hvis du utsteder df uten noen alternativer, vil rapporten være i 1K-blokker, noe som kan være litt av en utfordring å forstå. I stedet foretrekker jeg å kjøre df -h (h er for lesbar av mennesker), som presenterer tilgjengelig plass i GBs.

For å finne ut mer om df, utfør kommandoen man df.

3. PS

ps-kommandoen er ganske viktig, siden den rapporterer et øyeblikksbilde av gjeldende prosesser. Med andre ord, ps viser alle kjørende prosesser på systemet ditt. Saken med ps er at du må vite de riktige alternativene for å gjøre den nyttig. Hvis du bare utsteder kommandoen ps, vil du bare se to oppføringer, bash og ps – som er de gjeldende prosessene du kjører.

Den bedre måten å kjøre ps er med -aux alternativet (som står for alle, bruker og alle prosesser som eies av deg). Den kommandoen er:

ps -aux

Hvorfor er ps så viktig? Det er den enkleste måten å finne en prosess-ID knyttet til en kommando (langt bedre enn å bruke topp). Du kan til og med bruke ps med grep for å finne prosessen du leter etter. Si for eksempel at LibreOffice ikke svarer, og at du må drepe det. For å gjøre det trenger du PID. Hvis du ikke ønsker å bla gjennom hele listen over prosesser, kan du utstede noe sånt som:

ps -aux |grep libreoffice

Denne kommandoen vil kun vise prosessene knyttet til LibreOffice.

< p>For å finne ut mer om ps, gi kommandoen man ps.

4. gratis

Kommandoen ledig viser mengden ledig og brukt minne i systemet. I stedet for å bruke topp, som kan gi for mye informasjon, kan du bruke gratis, som bare viser minne og bytte (hvis aktuelt). 

Også: Mine topp 5 brukervennlige GUI-sikkerhetskopieringsverktøy for Linux-skrivebordet (og hvorfor du trenger et)

Utdataene er formatert i kolonner med totalt (totalt installert minne), brukt (totalt brukt minne), ledig (totalt ubrukt minne), delt (minne brukt av tempfs), buff/cache (summen av buffere og cache-minne i bruk), og tilgjengelig (et estimat på hvor mye minne som er tilgjengelig for å starte nye applikasjoner uten å bruke swap).

Den gratis kommandoen gjør ikke noe annet, men du kan vise informasjonen i en menneskelig lesbar form med :

free -h

For å finne ut mer om gratis, gi kommandoen man free.

5. lsblk

Lsblk-kommandoen kommer godt med når du skal montere en enhet eller se hvor en enhet (en stasjon) er montert. Når du utsteder lsblk-kommandoen, vil du se utdata slik:

sdb 8:16 0 931.5G 0 disk â””â”&# x80;sdb1 8:17 0 931.5G 0 del /media/jack/MINA

Dette betyr at blokkenheten /dev/sdb1 er montert til mappen /media/jack/MINA. Et alternativ jeg noen ganger bruker er -f, som legger til filsystemtypen til oppføringen.

For å finne ut mer om lsblk, utfør kommandoen man lsblk.

Disse kommandoene kan komme inn nyttig en dag. Du trenger dem kanskje ikke med det første (eller noen gang), men å vite at de eksisterer (og deres grunnleggende bruk) kan gjøre feilsøking av Linux-systemet mye enklere.