Microsoft satser på denne neste generasjons AI-brikken for å slå Apple MacBook, og jeg så den på førstehånd

0
14
Snapdragon X Elite Kyle Kucharski/ZDNET

Microsofts kommende serie med Surface Pro og Surface bærbare datamaskiner forventes å komme med Qualcomms nye Snapdragon X Elite-prosessorer, og skaper bølger med imponerende ytelsesmålinger som ikke bare kan konkurrere med, men overgå Apples flaggskip MacBooks, som lenge har sittet på toppen av næringskjeden.

Med lansering sent på våren 2024 er Microsoft tilsynelatende så trygg på ytelsen til Qualcomms nye armdrevne brikker for Windows, rapporterer The Verge, at den snart lanserte linjen med Surface-nettbrett og bærbare datamaskiner vil være i forkant av et stort fremstøt for AI-drevet databehandling.

Også: Microsoft avduker Surface Pro 10 og Laptop 6 med AI-funksjoner. Her er hva som er nytt

Hvis 2024 er året for AIs fulle integrering i PC-er, er armdrevet Windows en del av det overordnede designet. Denne såkalte Arm-arkitekturen refererer til den fysiske utformingen av prosessoren som i stor grad driver enheter som smarttelefoner, nettbrett og spesielt Apples prosessorer. Disse brikkene gir mange fordeler i forhold til de tradisjonelle x86-prosessorene produsert av Intel og AMD, spesielt med mindre strømforbruk sammen med banebrytende ytelse.

Jeg hadde nylig en sjanse til å se Snapdragon X Elite-serien på et demo-arrangement arrangert av Qualcomm, og det er definitivt noen store påstander når det gjelder ytelsen deres, spesielt i forhold til Apples M3-silisium. Disse forbedringene er ikke bare teoretiske anslag i forhold til fremvoksende AI-teknologi, men lettfattelige beregninger som forbrukere av bærbare datamaskiner er bekymret for nå, for eksempel oppstartshastighet og appstarthastighet, for ikke å nevne den betydelige reduksjonen i strømforbruk, som betyr mindre design som går kjøligere og med batterier som varer lenger.

Også: For AI-PCens alder kommer her en ny test av hastighet

Frem til nå har bærbare Windows-maskiner og PC-er kjørt nesten utelukkende på Intel- og AMD-brikker, men Microsofts utskifting av Intel Core Ultra-prosessorer i den nye serien med Surface Pro- og Surface-bærbare forbrukere med Snapdragon X Elite-brikkene signaliserer en bransjeendring, ikke bare hos produsenter' tillit til Qualcomms produkt, men en potensiell ny norm for nye enheter. 

Da The Snapdragon X Elite ble annonsert i oktober i fjor, hevdet Qualcomm at den var 21 % raskere enn Apples M3-brikke i en multi-core CPU-ytelsesmål. Det gjenstår imidlertid fortsatt spørsmål om Snapdragon X Elites termiske evner, siden de sannsynligvis vil bli varmere enn Apples M3-brikker og krever kjølevifter. Apple, på den annen side, har muligheten til å optimalisere hvert element i brikkesettets design som produsent av både maskinvaren og operativsystemet det lever i.

snapdragon benchmark composite Kyle Kucharski/ZDNET

Denne nye serien med enheter som kjører Qualcomm-prosessorene vil sannsynligvis være de første som får tilgang til Windows. banebrytende AI-funksjoner. Snapdragon X-serien har en stor mengde plass dedikert til neural prosessering, noe som resulterer i det som kan være blant de raskeste AI-drevne enhetene på markedet.

Også: Surface vs. MacBook: Kan Microsofts nye armbaserte AI-PC-er konkurrere med Apple?

Implikasjonene for å kjøre Windows on Arm-arkitektur er ikke helt problemfri, siden det sannsynligvis vil være en viss stryking av kompatibilitetsproblemer med visse apper (spesielt med spill), men emulering av applikasjoner designet for x86-plattformen er beregnet til, for det meste være sømløs.

Microsofts banktjenester på Snapdragon X-serien. Ytelse ser for oss ut til å være bare en del av et større bilde her, med Windows 11 tilført en rekke AI-drevne oppgaver som sannsynligvis vil bli utdypet av administrerende direktør Satya Nadella på en spesiell Windows og Surface AI-arrangement i mai 20., like foran Build 2024.