Dynebolic er en bærbar Linux-distribusjon som kan brukes uten installasjon

0
20
Dynebolic standard skrivebord. Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

ZDNETs nøkkelalternativer

Etter en 10-års pause er Dynebolic tilbake og kan lastes ned og brukes gratis. Dynebolic har alt du trenger for multimedieoppretting og kjører som en live-forekomst, så den er bærbar og gjør ingen endringer i standarddriften din system.Med Dynebolic er det WYSIWYG, så du trenger ikke å installere andre applikasjoner.

Det er mange Linux-distribusjoner som er rettet mot spesifikke oppgaver. Det finnes distribusjoner for stasjonære datamaskiner, servere, brannmurer, rutere, spill, containere, filservere, etterforskning, penetrasjonstesting og mer. Det finnes også distribusjoner som er laget spesielt for å hjelpe reklamer med å gjøre sitt. 

En av disse distribusjonene er Dynebolic, som økte i popularitet for et tiår siden akkurat da det sluttet å utvikle seg. Den gode nyheten for de som pleide å like Dynebolic er at distribusjonen er tilbake.

Også: Vurderer du å bytte til Linux? 10 ting du trenger å vite

Fra den offisielle kunngjøringen: “Ti år har gått, og i dag er vi tilbake med en splitter ny Dynebolic 4.0 basert på Devuan 5 “Daedalus”, live-boot og Linux-kjernen 6.8-serien.”

Ti år er lang tid i IT, men Rastasoft er overbevist om at det er en tilbakevending til form for distribusjon. Ved hjelp av KDE Plasma-skrivebordet har Dyenbolic blitt et bærbart, kreativt operativsystem rettet spesielt for multimediaproduksjon, med mange lyd- og videoverktøy for å få jobben gjort.

Men hva betyr det når jeg sier “bærbar”? Du har sikkert hørt om "live" distribusjon hvis du har brukt Linux. En live distribusjon lar deg kjøre operativsystemet og dets apper fra systemets RAM. Du trenger ikke å installere operativsystemet, så det gjør ikke en eneste endring på harddisken. Med en live-distribusjon kan du ta ut Linux for en prøvekjøring og, når du er ferdig, starte maskinen på nytt, fjerne USB-stasjonen og starte opp igjen i det opprinnelige operativsystemet ditt.

Live-distribusjoner er vanlig i Linux og har eksistert en stund. Med Dynebolic som velger å ta den direkte ruten, kan hvem som helst starte opp i operativsystemet, lage multimedieprosjekter, lagre dem på en ekstern stasjon og – når de er ferdige – starte maskinen på nytt tilbake til det installerte operativsystemet.

Vurder Dynebolic som din kreative arbeidsstasjon på farten. Du kan besøke en venns hus, starte Dynebolic på PC-en deres, gjøre det du trenger, lagre arbeidet ditt, starte på nytt, og vennens datamaskin går tilbake til sin opprinnelige tilstand. 

< strong>Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere: Du kan gjøre dette!

Enda bedre, Dynebolic er 100 % gratis programvare og gratis gratis. 

Dynebolic er et selvstendig operativsystem, så programvaren må ha alt du trenger fordi du ikke kan installere noe ekstra. Heldigvis finner du verktøy for strømming, lyd, video, grafikk og publisering, inkludert:

Ardour7 – Digital lydarbeidsstasjonAudacity – LydredigeringButt – StrømmeverktøyFFADO Mixer – FireWire lydmikserHDSPConf – Hammerfall DSP-kontrollapplikasjonJAMin – JACK Audio Mastering-grensesnittKdenlive – VideoredigeringMixxx – Digital DJ-grensesnittOBS Studio – Streaming/opptak QJackCtl – CD-kontroller, konverter, lydfil, konverter, ogri Replay Gain toolTiMidity++ – MIDI sequencerVLC – MediespillerMørkebord – Virtuelt lysbord og mørkeromGIMP – BilderedigeringInkscape – VektorgrafikkredigeringScribus – SidelayoutKonqueror – NettleserThunderbird – E-post

Det eneste programmet som mangler er en kontorpakke. Det er greit siden du også kan bruke skyen for å få tilgang til produktivitetsapplikasjoner.

Jeg likte å lage innhold i Dynebolic. Du kan hoppe inn med en gang med Audacity, og lage lyd med letthet. For mer avanserte lydbehov finnes JACK og Ardour7, begge kraftige verktøy.

Dessuten: Sparky Linux er en lynrask distro som kan holde de eldre maskinene dine i drift i årevis 

Det eneste du bør huske på er imidlertid at du trenger en ekstern stasjon for å lagre arbeidet ditt. Siden Dynebolic er en live-distribusjon, går lagret arbeid tapt når du starter på nytt. Du kan alltid lagre arbeidet ditt midlertidig til Dynebolic-filsystemet og deretter laste opp noen eller alle filer til en skylagringskonto, noe som ville være et flott alternativ. Bare husk at multimediefiler – spesielt video – kan være store, så du vil ha en skykonto med mye lagringsplass.

Dynebolic er en strålende versjon av multimediearbeidsstasjonen. Ved å gjøre det 100 % bærbart, uten mulighet til å installere det på systemets harddisk, kan du være sikker på at operativsystemet vil fungere som forventet, og du vil ha et kreativt verktøy som reiser godt. 

Du kan laste ned den nyeste ISO-en til Dynebolic, lage en oppstartbar USB-stasjon og begynne å bruke denne kreative arbeidsstasjonen hvor du måtte trenge det.