Hvor god er den smarttelefonavtalen egentlig? Bruk dette gratis kalkulatorverktøyet for å finne ut

0
22
heightwidth= Tatiana Maksimova/Getty Images

Smarttelefonprodusenter og mobiloperatører er naturlige partnere, med en felles interesse i å selge ting til deg. Mobiloperatørene annonserer store rabatter og hevder til og med at de vil gi deg en ny telefon "på oss." Men er disse avtalene lovlige eller for gode til å være sanne? Det kan være umulig å finne ut uten en avansert regnskapsgrad.

Som jeg skrev tidligere denne måneden, er det mange gotchas skjult i disse avtalene.

Jeg beklager å måtte informere deg om at du ikke vant i lotteriet, og mobiloperatøren din gjør ikke dette av godheten til sitt gigantiske hjerte. Dette er en forretningsavtale, og du kan satse på at et eller annet sted i toppetasjen i den operatørens hovedkvarter er det et regneark som viser nøyaktig hvor mye profitt de kan tjene på deg. …

Min erfaring er at transportører gjør alt de kan for å gjøre disse avtalene kompliserte, og du må se nøye for å se om det er noen skjulte problemer.  

Dette innlegget inneholder syv spørsmål du kan stille på forhånd for å være sikker på at du ikke blir lurt av et av disse lumske kravene.

Min virkelige -verdens eksempel 

Min iPhone 12 Pro Max blir fire år gammel senere i år. Den har fortsatt utmerket batterilevetid, men jeg vil gjerne dra nytte av noen av kameraforbedringene i Apples nyeste modell, iPhone 15 Pro Max. Med 512 GB lagringsplass selges denne telefonen for $1399.

Også: De beste telefonene å kjøpe i 2024

Jeg kunne bare gå til Apples nettsted og kjøpe den nyeste modellen for kontanter, og bytte inn den gamle telefonen min for en liten pengesum, $370. Den totale prisen etter innbytte og før merverdiavgift vil være 1029 USD. Apple lar meg gjerne betale ned telefonen i løpet av 24 måneder, til 0 % rente, for en betaling på $42,87 per måned.

Men Apples nettsted tilbyr også et alternativ, i form av avtaler fra sine partnere hos de tre store amerikanske transportørene.

smarttelefon-tilbud-apple-april-2024

Alle disse ser ut som gode tilbud.

Skjermbilde av Ed Bott/? ZDNET

Apple sier at Verizon vil gi meg $830 for min gamle telefon. På Verizons nettsted tilbød jeg en innbyttekreditt på $1000. I mellomtiden er operatøren min, T-Mobile, gjerrigere, og tilbyr bare $800. Og de billige skatene hos AT&T er åpenbart ute av driften med sine ynkelige $700 innbyttegodtgjørelser. Men alle disse tilbudene har lavere månedlige betalinger enn Apple ber om, så de må være bedre tilbud, ikke sant?

Vel, ikke akkurat.

Også: 6 måter å spar penger på TV-streaming uten å miste programmer du elsker

Det T-Mobile-tilbudet viser seg å være den klare vinneravtalen for meg, med Apple på en nær andreplass. Hvis jeg tar bedriften min til AT&T eller Verizon, vil jeg derimot ende opp med å betale hundrevis eller til og med tusenvis av dollar mer enn om jeg nettopp hadde kjøpt telefonen med Apple, til 0 % rente.

Les 'deal detaljene'

Den eneste måten jeg vet det på er fordi jeg klikket på de små koblingene som sier “Se avtaledetaljer”," og så gjorde jeg regnestykket. Eller, for å være mer presis, jeg laget et regneark som hjalp meg med å finne ut den sanne kostnaden for en smarttelefonavtale.

Du kan se alle detaljene for avtalen min her: Smarttelefonkostnadssammenligning< /p>

Også: Jeg endret disse 10 iPhone-innstillingene og forbedret batterilevetiden dramatisk

I løpet av tre år hos Verizon ville jeg betale $2,919 for den $1399 telefonen. Hos AT&T ville jeg betale $1851.

Jøss! Hva skjedde med alle de sydende avtalene? Skyld på det som står med liten skrift — spesifikt den delen som krever at du “kobler deg til en kvalifisert prisplan” for å kvalifisere for full rabatt. De månedlige betalingene som er oppgitt i disse fristende avtalene er kun for enheten. Regningen du faktisk betaler hver måned inkluderer også abonnementet for trådløse tjenester. Og det er der ting kan bli veldig dyrt.

Hos T-Mobile er min månedlige regning for to linjer med ubegrenset tjeneste $90 i måneden, uten ekstra skatter eller avgifter. Det er på en eldre Magenta Max 55+-plan, som selskapet ikke lenger tilbyr. Hvis jeg oppgraderer til den nyere Go5G Plus 55-planen for en ekstra $10 i måneden ($5 per linje), kvalifiserer jeg for den $800 rabatten, eller $33,33 per måned. I løpet av to år, selv med den dyrere planen, sparer disse rabattene meg 190 USD over hva jeg ville betalt hvis jeg kjøpte telefonen direkte fra Apple og holdt fast med den gamle planen min.

Hos AT&T og Verizon er ikke regnestykket så snill. For å få de lovede rabattene, må jeg registrere meg for de dyreste ubegrensede planene de to selskapene tilbyr. Hos Verizon er det 160 dollar i måneden (etter rabatter for automatisk betaling og papirløse kontoutskrifter) for to linjer på Unlimited Ultimate-planen. På AT&T ville jeg betale $122, etter rabatter, for to linjer på Unlimited Premium PL-planen. Og den månedlige regningen hos en av disse operatørene vil være omtrent $13 høyere etter å ha lagt til skatter og avgifter.

Også: iPhone 16: Tre endringer jeg vil se på de neste Apple-telefonene

Hvis jeg er villig til å bytte operatør for å få disse rabattene, kommer jeg til å betale ekstra $45 til $83 hver måned i tre år bare for den trådløse tjenesteplanen. Og jeg må holde linjen aktiv i tre hele år hvis jeg ønsker å motta alle regningskredittene som er inkludert i avtalen. Det er derfor den antatt rabatterte enheten faktisk ender opp med å koste så mye.

Hva om jeg er klar til å bytte operatør, selv om det betyr å betale ekstra for en ny plan? I så fall kan jeg være bedre å kjøpe den telefonen direkte fra Apple på nettet og deretter dra nytte av Bring Your Own Device (BYOD)-rabattene fra min nye operatør. Hos Verizon er det $30 i måneden for to linjer i tre år; hos AT&T vil BYOD-rabatten være $20 i måneden. I begge tilfeller ville jeg betale mindre for telefonen i det lange løp, og jeg ville ikke være låst til operatøren min i 36 måneder for å samle inn disse regningskredittene.

ZDNETs Smartphone Deal Calculator

Du kan gjøre de samme beregningene med avtaler fra andre smarttelefonprodusenter, inkludert Google og Samsung.

Kilometerstanden din kan selvfølgelig variere. Hvis du registrerer deg for fire linjer på en ubegrenset plan hos Verizon eller AT&T, for eksempel, vil du få en mye bedre avtale enn om du har to linjer som meg. Hver situasjon og hvert smarttelefontilbud er forskjellig; det er derfor jeg har delt en kopi av dette regnearket, slik at du kan lage dine egne beregninger med dine egne tall.

Lenken er her: ZDNETs Smartphone Deal Calculator

Merk: Det er et skrivebeskyttet dokument, så du må klikke på Fil > Lag en kopi og lagre den i din egen Google Disk for å legge inn dataene dine.

Du kan sammenligne opptil fire scenarier. Skriv inn en verdi i hver kolonne på radene som er farget i gult, og sørg for å inkludere kostnaden for månedsplanen din øverst.

For innbytte gir noen operatører en viss innbytteverdi som en umiddelbar kreditt som kommer fra prisen på den nye telefonen, mens resten er satt som fakturakreditt. Sørg for å angi disse verdiene som negative tall (med et minustegn foran) slik at de beregnes riktig.

Etter år med å studere disse tilbudene, har jeg funnet ut at virkelig gode avtaler er vanskelige å gjøre kom innom, men de er der ute, og det lønner seg å fortsette å lete. Lykke til med jakten!