Hva iPad Pros Tandem OLED forteller oss om fremtidige enhetsskjermer

0
10
ipad-pro-sizes-2024 Apple

Apple avduket forrige uke sin etterlengtede iPad Pro nettbrett som for første gang har OLED-skjermer i stedet for flytende krystallskjermer (LCD). Cupertino kaller teknologien Tandem OLED og har som mål å levere det den kaller en “Ultra Retina XDR” skjermen.

Til tross for den nylige introduksjonen på iPads, er teknologien bak Tandem OLED ikke ny. Skjermindustribetegnelsen for den er en OLED-skjerm med to stables tandemstruktur, og den ble først brukt for skjermer på biler, utviklet av LG Display i 2019.

I en to-stabels tandemstruktur, en OLED skjermen har to emitterende lag eller lag på skjermen som sender ut lys. Dette er lagene som mange røde, grønne og blå OLED, eller organiske lysemitterende dioder, er avsatt på for å sende ut lys når de mottar strøm.

Også: M4 iPad Pros sanne potensial vil bli realisert på WWDC, og AI vil ha mye å gjøre med det

Dette er i motsetning til en enkeltstabelstruktur , hvor skjermen huser ett emissivt lag, som har vært normen for OLED-skjermer på smarttelefoner.

Så hvorfor den forskjellige teknologien for nettbrett fremfor smarttelefoner? Det er fordi nettbrett har større skjermer og folk bruker nettbrett lenger. Så de må være lysere og mer holdbare.

Den to-stablede strukturen ble først brukt til skjermer på biler av samme grunn. Større skjermer for heads-up-skjermer krever mer strøm for å “lyse opp” og disse skjermene på biler må vare lenge for å matche levetiden til kjøretøyene.

Også: Fire grunner til å kjøpe Apples 2024 iPad Pro (spesielt hvis du eier en eldre modell )

Å bringe denne teknologien til nettbrett ga imidlertid ytterligere utfordringer fordi nettbrett er bærbare, noe som betyr at de blir utsatt for mer generelt lyse miljøer. Bærbare enheter er også avhengige av batterier, så strømstyring blir et større problem enn for eksempel med OLED-TV-er, som har en konstant strømkilde. Ved å ha to emitterende lag kan Tandem OLED bedre bestemme når piksler skal slås på og av for å maksimere dynamisk rekkevidde og strømforbruk mer effektivt.

Apple hevdet lysstyrken til Tandem OLED, som topper på 1600 nits, et nivå som premium smarttelefonskjermer tilbyr. Mens OLED-skjermer har vært på nettbrett og bærbare datamaskiner i årevis av andre selskaper enn iPhone-produsenten, kom de bare til kort når det gjaldt kvaliteten på smarttelefonene, siden de stort sett forble enkeltstabel. Men ikke mer.

Apple sender millioner av iPads i året, så dette kan bare bety at de anskaffer Tandem OLED fra både Samsung Display og LG Display, dets OLED-skjermleverandører for iPhone – ikke bare en av dem. For å sikre en slik kunde som Apple, og et ikonisk produkt som iPads, vil skjermprodusenter bli oppmuntret til å forbedre utbyttet – eller produksjonseffektiviteten – for OLED-skjermer rettet mot nettbrett og bærbare datamaskiner fremover. Dette vil gi dem produksjonserfaring og gjøre dem i stand til å utvide dedikerte produksjonsanlegg for å redusere kostnadene for disse skjermene. Dette har vært noe de var nølende med å forplikte seg til så langt, på grunn av bekymringer om etterspørselen var der. 

Også: iPad Pro (2024) vs. iPad Air (2024) ): Hvilket Apple-nettbrett er best for deg?

OLEDs fordeler fremfor LCD i kontrastforhold, perfekt sort og tynnhet er velkjente. Dette har blitt bevist gang på gang på smarttelefoner og TV-er, hvor premium OLED-skjermer raskt blir normen. Nettbrett og bærbare datamaskiner har gått glipp av.

Cupertinos godkjenningsstempel for teknologien vil nå bare gjøre premium OLED mer allestedsnærværende på mobile enheter i tillegg til smarttelefoner. Dette er en seier for settprodusenter, skjermprodusenter og viktigst av alt, kunder.