Hva er en Chief AI Officer, og hvordan blir du det?

0
11
Hand467 peker opp PM Images/Getty Images

Med så mye fokus på kunstig intelligens (AI), blir spørsmålet om hvem som skal lede AI på ledernivå stadig mer relevant. Noe av dette ansvaret vil sannsynligvis være innkapslet av fremveksten av Chief AI Officer (CAIO). Men uansett hvilken tittel som gis til en AI-leder, er slike individer nødvendige for å fremme ansvarlig og produktiv bruk av ny teknologi. 

Så, er CAIO eller AI-leder en verdig karriereambisjon? Og når du kommer dit, hvor mange tær vil du tråkke på? 

Også: Smidig utvikling kan låse opp kraften til generativ AI – her er hvordan

Forskning tyder på generell enighet om at CAIO er en verdig rolle – 98 % av 700 IT-ledere i en ny undersøkelse utgitt av Iron Mountain mener en CAIO kan akselerere generativ AI-adopsjon. Rundt en tredjedel (32 %) av organisasjonene har for tiden en CAIO om bord, som forventes å vokse til 94 % over tid.

Forskningen anerkjenner at den brede tilgjengeligheten av generative AI-verktøy har skapt en form for skygge-AI: “Sluttbrukere bruker AI uten utdanning, veiledning, disiplin og kontroll som dataforskere og andre eksperter lenge har ført til AI-verdi versus risiko-ligningen ," ifølge medforfatterne Debra Slapak og Jill Shoup, begge med Iron Mountain.

Å lede AI-innsats betyr ikke nødvendigvis å ha tittelen CAIO. Det er i hovedsak “en funksjonell rolle, ikke en tittelrolle,” Andy Thurai, hovedanalytiker i Constellation Research, fortalte ZDNet. "Hvor rollen er plassert avhenger av organisasjonen og sponsoren. Den kan stort sett plasseres hvor som helst, selv rapportering til administrerende direktør."

Også: 3 måter å akselerere generativ AI-implementering og -optimalisering

Det er sannsynlig at tilstøtende roller, for eksempel informasjonssjef, digital sjef, sjef for data og analysesjef, også vil bli belastet med å se AI-implementering fra start til slutt. 

En CAIO-rolle ville imidlertid ha en bredere rekkevidde, hevdet Thurai. "De er spredt over hele organisasjonen horisontalt. De omhandler styring, sikkerhet, overholdelse, juridiske, risikostyrings-, forretnings- og bransjeenheter som vanligvis aldri blir eksponert for den andre teknologiske siden."

Også:&# xA0;Generativ AI er teknologien IT føler mest press for å utnytte

Mens ledende AI iboende krever en dyp forståelse av ny teknologi, bør potensielle CAIOer ha et enda sterkere fundament i virksomheten. “De trenger ikke å være dataforskere, noe som sannsynligvis ville motarbeide målene for denne rollen,”" sa Thurai. "Denne rollen er ikke en teknisk rolle og bør ikke være det."

Ideelt sett vil CAIO- eller AI-lederen påta seg følgende ansvar:

Administrere forventninger til AI - Med demokratiserte generative AI-produkter, som ChatGPT, antar folk at “AI er så enkelt at hvem som helst kan implementere hvilken som helst løsning i løpet av få dager, uten å innse forpliktelsene og konsekvensene for organisasjonen deres”," Thurai observerte i en rapport skrevet sammen med R. Ray Wang fra Constellation Research. "En CAIO vil balansere mulighetene med risikoene. For eksempel trenger AI-prosjekter standardisert sikkerhet, personvern, styring, revisjon, juridisk og risikostyring."Forsikre deg om at ressursbehov er orkestrert - CAIO- eller AI-lederen må jobbe på tvers av organisasjonen, "slik at talent, opplæring og implementeringsevner er på plass for å akselerere generativ AI-adopsjon," sa Slapak og Shoup fra Iron Mountain.  Mål effekt med økonomi- og driftsteam - "CAIOer må levere kvantifiserbare resultater. Ledere forventes å spore ROI-beregninger, verdsettelse av forretningsgrafer og verdiutveksling i datakollektiver," sa Thurai og Wang. Sørg for at etisk og juridisk praksis følges - En CAIO- eller AI-leder vil bidra til å sikre at “de generative AI-modellene som brukes av deres organisasjon er pålitelige, rettferdige og gjennomsiktige”," sa Slapak og Shoup. Dette fokuset inkluderer også overvåking av juridiske implikasjoner som stammer fra “usikkerhet knyttet til opphavsrett og eierskap til innhold skapt av generativ AI.”Orkestrere design, opprettelse, testing og distribusjon av AI med IT-ledere&#xA0 ;- "Fra AI-strategi og modelldesign til valg av teknologileverandører og tjenesteleverandører, vil CAIO-er jobbe tett med sine teknologikolleger for å bestemme kort-, mellom- og langsiktig strategi," sa Thurai og Wang. 

Med tanke på det hektiske tempoet i AI-adopsjon i bedrifter, er det på tide for ledere og fagfolk å gå opp og sikre at nye teknologier gir verdi for pengene brukt. AI-ledere må også sørge for at forhastede implementeringer av AI ikke tar bedriftene deres ned på en feilaktig eller til og med farlig vei.