Hva skjedde med gratisoppgraderingstilbudet til Windows 10?

0
9
hero-1

Merk: Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i september 2019 og har blitt betydelig oppdatert og publisert flere ganger siden den gang. Den nåværende versjonen inneholder detaljer om store endringer Microsoft gjorde i det gratis oppgraderingsprogrammet i september 2023.

I januar 2017 skrev jeg et innlegg med tittelen  "Her er hvordan du fortsatt kan få en gratis Windows 10-oppgradering." Det ble det mest populære innlegget jeg noen gang har publisert på ZDNET, og det er fortsatt en av nettstedets mest populære sider.

Også: Hvordan skjermopptak i Windows 10 eller 11

I månedene etter den originale publikasjonen sjekket jeg på nytt, reviderte og oppdaterte innlegget flere ganger. Etter de første oppdateringene gikk jeg tom for gamle PC-er for å oppgradere; så jeg skrev et notat på slutten av artikkelen, og ba lesere som prøvde denne teknikken om å bruke kontaktskjemaet og fortelle meg hvordan opplevelsen gikk.

Responsen på den forespørselen var overveldende, og jeg mottar fortsatt rapporter i dag.

Akk, i disse dager er de fleste av disse rapportene fra folk som bekrefter at gratisoppgraderingstilbudet ikke lenger resulterer i en gyldig digital lisens. Det smutthullet stengte offisielt 20. september 2023, da Microsoft la ut en iøynefallende kunngjøring på et nettsted for sine maskinvarepartnere. (For detaljer, se "Det er offisielt: Ingen flere gratis Windows 10-oppgraderinger".)

Også: 7 måter å gjøre Windows 11 mindre irriterende strong>

Selv om oppgraderingen til Windows 10 fortsatt fungerer, rapporterer den nylig oppgraderte PC-en at den ikke er riktig aktivert. I Innstillinger-appen er alle alternativer på siden Tilpasning utilgjengelige, og denne meldingen vises øverst på siden i rødt:

"Du må aktivere Windows før du kan tilpasse PC-en din." ;

Så hvorfor tillot Microsoft disse gratis oppgraderingene i utgangspunktet? Og er det noen sjanse for at det vil tilbakekalle disse digitale lisensene nå som gratis oppgraderingstilbudet offisielt er nedlagt?

Hvorfor gjorde Microsoft dette?

Svaret på det første spørsmålet er enkelt. Husk at Microsofts Windows-virksomhet er basert på samarbeidet med PC-produsenter, som betaler en lisensavgift for hver kopi av Windows de installerer på en ny PC. Disse OEM-ene er ikke så glade for ideen om å forlenge levetiden til en eldre PC; de vil mye heller at du kjøper en helt ny PC i stedet.

Også: De beste Windows-bærbare datamaskinene du kan kjøpe akkurat nå

Så, for å mildne OEM-partnerne, satte Microsoft en tidsbegrensning på tilbudet om gratis oppgradering, og da det utløp etter et år, snakket selskapet rett og slett ikke om det. I dag markedsfører Windows-markedsføringsteamet entusiastisk nye PC-er som kjører Windows 11, og bedriftens salgspersonale fortsetter å selge volumlisenser av Windows Enterprise-utgaver og Microsoft 365-abonnementer. Ingen snakker om oppgraderinger.

For å være ærlig, på dette tidspunktet er de eneste som fortsatt er interessert i en gratis oppgradering til Windows 10 entusiaster, hjemmebrukere og svært små bedrifter som kjører maskinvare som er minst åtte år gammel. Det betyr ikke at oppgraderingen vil mislykkes, selvfølgelig. Jeg har mottatt flere rapporter om vellykkede Windows 10-oppgraderinger på PC-er som dateres tilbake til begynnelsen av Windows 7-æraen i 2009-2011.

Men de fleste av disse eldgamle PC-ene har blitt pensjonert. De aller fleste Windows-PC-er som ble solgt de siste åtte årene inkluderte Windows 10-lisenser, og til og med bedrifter som holdt seg til Windows 7 til den bitre enden gjorde det vanligvis ved å utøve nedgraderingsrettigheter. De er gratis å installere Windows 10 når som helst, uten å måtte hoppe gjennom noen bøyler.

På PC-er som opprinnelig ble solgt med eldre versjoner av Windows, er Microsofts beregning ganske enkel: Det er i selskapets beste interesse å se de gamle Windows-versjonene erstattet, både for støtteformål og for å forbedre sikkerheten til Windows økosystem. Det er liten eller ingen fortjeneste i å prøve å selge oppgraderinger til det markedet, og det er nok av goodwill å høste ved å gjøre disse oppgraderingene enkle.

Men er det en hake?

Det andre spørsmålet er litt tøffere. Er det en hake? Teknisk sett, nei. En PC som har oppgradert fra Windows 7 eller Windows 8.1 til Windows 10 før utløpsdatoen i september 2023, rapporterer at den er aktivert og har en digital lisens for Windows 10.

Også:  Slik nedgraderer du fra Windows 11 til Windows 10

Er den lisensen lovlig? Som jeg har sagt mange ganger, jeg er ikke advokat, så jeg kan ikke tilby juridisk rådgivning. Men jeg har mye erfaring med Windows-lisensiering, og det er bokstavelig talt utenkelig (og ja, det ordet betyr akkurat det du tror det betyr) at Microsoft ville velge å håndheve en tvetydig lisensavtale mot detaljkundene sine. De er tross alt potensielle kunder til å abonnere på Microsoft 365, kjøpe Xbox-maskinvare og -spill, spille Minecraft, bruke Microsoft Copilot og til slutt kjøpe en ny Windows 11-PC fra en av de nevnte partnerne.

Og uansett hvor småpenger Microsofts bønnetellere måtte være i stand til å presse ut av disse oppgraderingene ville ikke være i nærheten av å balansere den veldig, veldig dårlige publisiteten som ville komme fra å sende truende brev til pensjonister og mamma-og-pop-bedrifter som prøver å skvis noen ekstra leveår ut av den gamle maskinvaren deres.

Hvis du driver en bedrift, er regnestykket selvfølgelig annerledes. Vil du virkelig være usikker på om virksomhetens programvareressurser er riktig lisensiert? (Revisoren din vil si nei til deg.) Men også her er jeg overbevist om at det er omtrent null sannsynlighet for at programvarepolitiet kommer til å trekke forbrukere eller småbedriftseiere bort fordi de bestemte seg for å oppgradere en gammel PC.

Også: Hvordan sende og motta iMessages på Windows

Til syvende og sist knytter dette seg til den nye Windows-lisensmodellen som Microsoft introduserte med Windows 10-måten tilbake i 2015. Du trenger bare å kjøpe lisensen én gang, vanligvis med en ny PC, og etter det er alle oppgraderingene gratis, så lenge maskinvaren tillater det. Det er den offisielle policyen med Windows 10 og Windows 11, og det er klart at den uoffisielle policyen også inkluderer eldre Windows-versjoner.