VMwares Fusion Pro og Workstation Pro er nå gratis for personlig bruk – her er hvordan du får tilgang til dem

0
13
 fullscreen-5-14-24-10-02pm

Debian GNU/Linux kjører i VMware Fusion 13.5

Skjermbilde av Jason Perlow/ZDNET

I et grep som sannsynligvis vil påvirke virtualiserings- og programvareutviklingsfellesskapet betydelig, har VMware annonsert at produktene Fusion Pro (Mac) og Workstation Pro (Windows og Linux) vil være gratis for personlig bruk. Det overraskende trekket signaliserer en ny æra der kraftige virtualiseringsverktøy er mer tilgjengelig enn noen gang, og tilbyr spennende muligheter for studenter, hobbyister og uavhengige utviklere.

VMware, nå en del av Broadcom etter oppkjøpet i november 2023, tidligere annonsert at de ikke lenger vil tilby gratis tilgang til vSphere Hypervisor (ESXi), et av de mest brukte produktene. Gratisversjonen er ikke lenger tilgjengelig på VMware-nettstedet, og selskapet vil kun gi støtte til betalende kunder. I tillegg har Broadcom sluttet å selge permanent lisensierte versjoner av VMware-produkter og oppfordrer nå kunder til å velge programvareabonnement. 

Også: Låsing av containersikkerhet en gang for alle med Rust-basert Edera

Broadcom bestemte seg sannsynligvis for å tilby VMware Workstation og VMware Fusion gratis for å forbedre forholdet til kunder som bruker ESXi til programvareutvikling. Selv om små bedrifter som var avhengige av gratisversjonen av ESXi ikke lenger har tilgang til den og kan være misfornøyde med å måtte finne en alternativ gratis serverbasert hypervisor (som den Linux KVM-baserte Proxmox, eller FreeBSD og dens bhyve ) eller betale for lisenser, vil mange utviklere sette pris på å ha tilgang til disse nye skrivebordsverktøyene.

En kort historie om VMware Workstation og Fusion 

I 1999 ble VMware Workstation lansert for Linux, og innledet en ny æra av desktopvirtualisering. Dette tillot brukere av åpen kildekode OS å kjøre Windows på en virtuell maskin. I 2007 ble VMware Fusion introdusert for Mac-brukere, og utvidet VMwares innovative løsninger ytterligere. Inntil nylig var VMware Fusion 13 Pro og VMware Workstation Pro 17 priset til $199, noe som posisjonerte dem som premiumverktøy. VMwares viktigste kommersielle konkurrent, Parallels, koster $99 til $119 årlig, avhengig av sluttbrukerkrav.

Hva det betyr for utviklere og entusiaster

Selv om det finnes gratis og åpen kildekode desktopvirtualiseringsløsninger, som Oracle VM VirtualBox, KVM-hypervisoren i Linux, QEMU og Microsofts Hyper-V i Windows, har VMwares Fusion- og Workstation-produkter blitt ansett som det beste valget for skrivebords hypervisorer. Disse produktene lar brukere kjøre virtuelle maskiner på Windows-, Linux- og Mac-datamaskiner med akselererte paravirtualiseringsdrivere for grafikk og nettverk, noe som gir VMware en fordel i forhold til konkurrentene. Ved å tilby disse kraftige verktøyene for personlig bruk uten kostnad, gjør VMware avansert virtualiseringsteknologi mer tilgjengelig for et bredere publikum.

Også: Vil du ha mer produktivitet? Hjelp alle å tenke som en utviklere

Studenter, hobbyister og uavhengige utviklere kan nå få tilgang til Fusion Pro og Workstation Pro gratis. Dette skiftet gjør det mulig for enkeltpersoner å eksperimentere, lære og innovere uten økonomiske barrierer. VMware Fusion Pro og Workstation Pro støtter over 100 gjesteoperativsystemer, inkludert ulike versjoner av Windows, Linux, FreeBSD, Mac OS X, OS X og macOS, på både x86- og Arm-arkitekturer.

ny-virtuell-maskin-og-personlig-nedlasting-rocky -linux

Et utvalg av armbaserte operativsystemer kan installeres på VMware Fusion 13 Pro.

Skjermbilde av Jason Perlow/ZDNET

Virtualisering er en hjørnestein i moderne IT- og informatikkutdanning. Ved å tilby gratis lisenser for personlig bruk, gir VMware studentene praktisk erfaring med industristandardverktøy, beriker utdanningen deres og forbereder dem bedre for fremtidige karrierer.

I tillegg er mange åpen kildekode-initiativer avhengige av virtualisering for testing og utvikling. Gratis tilgang til VMwares profesjonelle verktøy støtter disse prosjektene, og fremmer større innovasjon og samarbeid innenfor åpen kildekode-fellesskapet.

Også: Møt Hackbat: Et åpen kildekode, kraftigere Flipper Zero-alternativ

For mange mennesker fungerer personlige prosjekter som en inngangsport til faglig utvikling. Tilgang til Fusion Pro og Workstation Pro lar brukere bygge ferdigheter og prosjekter som direkte kan oversettes til karriereutvikling, og bygge bro mellom personlige interesser og profesjonell vekst.

Spilleren er nå avviklet

Med denne kunngjøringen avvikler VMware den mindre funksjonelle Workstation Player og Fusion Player. Nåværende brukere av disse versjonene kan oppgradere til Pro-versjonene uten ekstra kostnad, og låse opp en rekke avanserte funksjoner og forbedrede funksjoner.

Hvordan får du produktene

cursor-and-personal-productfiles-support-portal-broadcom -support-portal

Brukere kan laste ned VMWare Fusion 13 Pro og VMWare Workstation 17 Pro fra Broadcom Support Portal.

Skjermbilde av Jason Perlow/ZDNET

Brukere må registrere seg på Broadcoms støtteportal for å laste ned VMware Fusion Pro og Workstation Pro for personlig bruk. Denne registreringen gir tilgang til fullversjonene av disse kraftige verktøyene. Selv om denne registreringsprosessen betyr at du vil bli inkludert i Broadcoms markedsføringslister, er det en liten avveining for programvare som tidligere kostet $199.

Også: Implementering av AI i programvare ingeniørfag? Her er alt du trenger å vite

VMware tilbyr gratis lisenser for personlig bruk, men den opererer på en betalt abonnementsmodell for kommersiell bruk. Dette to-lags lisensieringssystemet sikrer at bedrifter og organisasjoner som er avhengige av disse verktøyene bidrar til deres pågående utvikling. Den årlige abonnementsavgiften på $120 gir kommersielle brukere lisensiering, kontinuerlige oppdateringer og støtte, noe som sikrer påliteligheten til disse verktøyene for kritiske applikasjoner.

En velkommen trøstepremie fra Broadcom

Selv om ESXi, VMwares flaggskip-hypervisorprodukt, er ikke lenger tilgjengelig gratis, det faktum at Fusion Pro og Workstation Pro nå tilbys for personlig bruk gratis, representerer en stor utvikling innen virtualiseringsfeltet for mange sluttbrukere. Ettersom Broadcom nå fører tilsyn med VMware, er selskapet i en posisjon til å fremme en ny æra av kreativitet og ferdighetsutvikling ved å gjøre avanserte virtualiseringsverktøy tilgjengelige for alle.

Når teknologisamfunnet tilpasser seg denne nye virkeligheten, vil det være fascinerende å se innovasjoner og utviklinger som oppstår ved utvidet tilgang. VMwares forpliktelse til å støtte personlige og kommersielle brukere sikrer et dynamisk og robust økosystem der alle kan dra nytte av banebrytende virtualiseringsteknologi.