Hvorfor jeg bruker Linux-trekommandoen daglig – og hva den kan gjøre for deg

0
35
Et bilde av et bonzai-tre. Jack Wallen/ZDNET

Uansett hvor bra Linux-grensesnittet er er, jeg tyr ofte til kommandolinjen. Noe av grunnen til dette er vane, men kommandolinjen er også veldig effektiv. På toppen av det, når du trenger ekte kraft og fleksibilitet, kan kommandolinjen ikke slås.

Men hva med filbehandleren? Det er vanskelig å slå en god GUI for å administrere filene dine. Men husk at dette er Linux, så for hver GUI-funksjon er det en kommando som kan gjøre det samme. Ta for eksempel trekommandoen. 

Også: To triks som gjør bruken av Linux-kommandolinjen mye enklere

De fleste GUI-filbehandlere tillater en trevisning. Dette lar deg utvide en mappe for å se undermappene og filene i uten først å måtte navigere i rotmappen. Jeg foretrekker denne seerstilen fordi den sparer meg for klikk. Hvis du navigerer inn og ut av et filsystem i løpet av dagen, jo færre klikk du trenger å gjøre, jo mer tid og krefter vil du spare. 

GNOME-filer-appen med trevisning aktivert.

Hvis du aktiverer Trevisning i GNOME-filer, kan du få en ide om hva trekommandoen tilbyr.

Jack Wallen/ZDNET

Tenk deg nå at du gjør dette fra kommandolinjen og at du må sjekke innholdet i mapper. Hvis du har flere mapper og undermapper du må titte inn og ut av, kan du bruke en kombinasjon av cd- og ls-kommandoene på en ganske ineffektiv metode. Du vil ikke trenge å skrive og gjette så mye. Hvorfor ikke forenkle den oppgaven med trekommandoen?

Også: Ny med programmering? Mine 5 favoritt-Linux-verktøy gir deg raskere fart

Trekommandoen er et verktøy for rekursiv liste over innholdet i en mappe. Tree legger til en fargestrek, slik at du vet hva som er hva på et øyeblikk (merk at fargene vil bli påvirket av fargepaletten som er konfigurert for terminalvinduet ditt). Bruke treet
gjør det veldig enkelt for deg å se oppsettet av kataloger, slik at du ikke trenger å cd inn og ut eller bruke ls og bruker for mye tid på å skrive, når du bare trenger å finne en fil.

La meg vise deg hvor enkelt treet er å bruke.

Hvordan installere og bruke treet

Hva du trenger: Ikke alle Linux-distribusjoner inkluderer trekommandoen. For eksempel har jeg funnet tre installert som standard på Fedora, men ikke på Ubuntu. For å installere treet trenger du bare en kjørende forekomst av Linux og en bruker med sudo-rettigheter. 

1. Installer treet på en Debian/Ubuntu-basert distribusjon

Åpne terminalvinduet og installer treet med kommandoen:

sudo apt-get install tree -y

2. Installer tre på en Fedora-basert distribusjon

For å installere tre på en Fedora-basert distribusjon, åpne terminalvinduet og utfør kommandoen:

sudo dnf install tree -y

3. Installer treet på en Arch-basert distribusjon

For å installere tre på en Arch-basert distribusjon, åpne terminalvinduet og gi kommandoen:

sudo pacman -S tree

6. Kom i gang med å bruke treet

Fra terminalvinduet, utfør kommandoen:

tree

5. Legg til farge

Hvis du ikke ser resultatene trykt i farger, legg til alternativet slik:

tre -C

Du bør se en trevisning av mappene og filene i gjeldende arbeidskatalog.

6. Vis en bestemt mappe

Hvis du utsteder treet i hjemmekatalogen din, kan du se en lang liste med filer og mapper fly forbi. Du kan alltid rulle opp for å finne det du leter etter, eller du kan se innholdet i en bestemt mappe. 

La oss si at du har et stort antall filer og mapper i ~/Musikk og du vil se innholdet i en bestemt mappe (la oss si Rush). For det kan du gi kommandoen:

tree ~/Music/Rush

Trekommandoen vil bare skrive ut hierarkiet i den spesifiserte mappen.

Trekommandoen som viser et mappehierarki.

Her ser du hvor effektive trefargene kan være for å hjelpe å skille filer fra mapper.

Jack Wallen/ZDNET

 Det er andre alternativer du kan bruke, for eksempel:

tree -d – list only directoriestree -f – skriver ut hele banen for hvert filtre -o NAME – sender utdata til en fil (der NAME er navnet på filen)tre -Q – plasserer alle filnavn i doble anførselstre -D – skriv ut datoen for siste filmodifikasjon

Du kan les om alle alternativene som er tilgjengelige for å tre med kommandoen:

man tree

Treet gjør visning av filer og mapper på Linux veldig enkelt (selv uten et GUI). Jeg bruker dette verktøyet regelmessig og anbefaler det på det sterkeste som en måte å gjøre arbeidet ditt litt mer effektivt og filene/mappene dine lettere å se i hierarkiet til stasjonen.