Ubuntu Linux Core 24 er et sprang fremover for IoT og edge computing

0
9
Ubuntu Core

Husarions Panther-robot er drevet av Ubuntu Core.

Husarion

Canonical har offisielt lansert Ubuntu Core 24, et spesialformål for tingenes internett (IoT) og edge computing. Hvis du vil ha et operativsystem som sikrer langsiktig pålitelighet og sikkerhet for innebygde systemer, er Ubuntu Core 24 noe for deg — den kommer med en 12-års langsiktig støtte (LTS).

Dette uforanderlig versjon av Ubuntu gir også stor sikkerhet. Den innkapsler hver systemkomponent i containere, og gir streng kjernetvunget inneslutning, sømløse over-the-air oppdateringer og feilsikre tilbakeføringer. Siden mangel på sikkerhet er et evig IoT-problem, gjør dette alene Ubuntu Core 24 verdt å vurdere. 

Også: Ubuntu 24.04: Denne flotte nye Linux-distroen er ikke bare rask – den ;er en festning

Canonical har også redusert fabrikkinstallasjonstiden som kreves per enhet. Selskapet klarte dette ved å gjøre det mulig for fabrikkinstallasjoner med lufthull for å møte kravene til akselerert utrulling og sikre globale forsyningskjeder. 

Ubuntu Core 24 kommer også med valideringssett — signerte dokumenter som spesifiserer hvilke applikasjoner og versjoner som skal installeres sammen. Disse valideringssettene kan oppdateres trådløst, noe som sikrer at enhetsoppdateringer begrenses til testede appkombinasjoner.

Fordi Ubuntu Core nå støtter Matter 1.3 – den nye IoT-standarden for smarthjem – blir det enklere enn noensinne for å skape interoperable husholdningsapparater. Standarden støtter nå enheter som kjøleskap, klimaanlegg, oppvaskmaskiner, ovner, robotstøvsugere og ladere for elektriske kjøretøy. 

Ubuntu Core gir et sikkert og pålitelig grunnlag for å kjøre smarthusapplikasjoner som er ansvarlige ikke bare for husholdningsapparater, men også for kritisk infrastruktur som driver smarte dørlåser, garasjeporter og sikkerhetssystemer.

Ubuntu Core og Saken er imidlertid ikke bare for IoT-produsenter. Ubuntu Core 24 er fullt kompatibel med Raspberry Pi-enheter, inkludert den nyeste Raspberry Pi 5. Denne kompatibiliteten strekker seg til ulike modeller som Raspberry Pi 2, 3, 4 og Compute Module 4 (CM4). Canonical viser for eksempel hvordan du bruker Ubuntu Core til å gjøre Raspberry Pi om til en Matter-belysningsenhet. 

Også: De beste Linux-distribusjonene for nybegynnere: Eksperttestet og anmeldt

For robotutviklere leverer Ubuntu Core 24 produksjonsklare integrasjoner for distribusjon av løsninger med åpen kildekode Robot Operating System (ROS). Canonical har gjort ROS grunnleggende snaps tilgjengelig for modulære distribusjoner, som vedlikeholdes av Canonical, og de inkluderer sett med vanlige ROS-pakker. Denne modulære tilnærmingen forbedrer sikkerheten gjennom streng applikasjonsbegrensning og effektiviserer distribusjonen av ROS-applikasjoner.

Dominik Nowak, medgründer og administrerende direktør i Husarion, berømmet de nye funksjonene: "Med Ubuntu Core som driver vår Panther-robot, vi sørger for pålitelighet og sikkerhet, noe som er avgjørende i dagens lovgivningslandskap. ROS grunnleggende snaps forbedrer sikkerheten gjennom streng applikasjonsbegrensning og effektiviserer distribusjonen av ROS-applikasjoner."

Den nye Ubuntu Core kommer også med forbedret GPU-integrasjon, noe som gjør den til en ideell plattform for AI på IoT-applikasjoner. Utviklere kan nå utnytte GPU-grensesnittet til å bygge inn en rekke applikasjoner, fra AI-modeller som kjører inferens på kanten til grafikkintensive produkter. Denne utgivelsen forbedrer maskinvarekompatibiliteten gjennom oppdaterte grafikkdrivere og optimerer ressursutnyttelsen via et delt brukerrommiljø.

Også: Canonical fyller 20 år: Shaping the Ubuntu Linux-verden

Canonical grunnlegger og administrerende direktør Mark Shuttleworth sa: “I Ubuntu Core 24 er vi glade for å bringe hele AI-stakken med en sanntidskjerne til kanten, som muliggjør oppdragskritiske beslutninger for industri, bilindustri og sikkerhet- sensitive innebygde løsninger."

Akkurat nå får AI alle overskriftene. Like verdig oppmerksomhet, fra der jeg sitter, er hvordan Ubuntu Core og andre IoT Linux-distribusjoner, som Zephyr, har potensialet til å revolusjonere hjemme-IoT-applikasjoner. De gjør begge IoT-enheter langt sikrere og legger kraften til innovasjon i hendene på hjemmebrukere.