Den beste måten å redusere forretningsutgifter på? Å kutte kostnader er feil svar

0
10
forretningsmann-bruker-et-nettbrett-overlagret-over-en-graf-viser-opp-og-ned-for-aksjen -markettagettyimages-1322205533 shapecharge/Getty Images

Mens min medforfatter Henry King og jeg formidler hovedfunnene i boken vår Grenseløs gjennom konferansens hovedinnlegg og taleengasjementer, finner vi at administrerende direktører resonerer sterkt med vårt budskap om at “siloer dreper”. Mange av dem har gitt uttrykk for at de er fast besluttet på å knuse sine egne siloer – og vi applauderer og støtter dette hele veien. 

Men vår støtte kommer med en advarsel: Når du knuser siloene dine, men ikke har en alternativ måte å administrere ressursene dine på, risikerer du å skape et utslipp i stedet for en flyt. Et utslipp er sløsing med ressurser som til og med kan bli en forurensning eller en fare. En grenseløs organisasjon, derimot, skaper og styrer strømmer av ressurser dit den trenger dem mest. 

Også: Tilkoblede selskaper er bedre posisjonert til å vinne i den AI-drevne økonomien

Vårt budskap er derfor at Boundless kan, og bør, bli alternativet for enhver organisasjon som leter etter fortsatt suksess i denne stadig mer turbulente verden.

Dette fokuset på avfall er et viktig poeng det er verdt å understreke på nytt — spesielt i lys av de mer krevende markedsforholdene som har besøkt oss de siste årene. Felles suksess blant nøkkelinteressenter er både målet og resultatet av en grenseløs tankegang. Men det gjør det ikke til gratis for alle. Risikoen er at begrepet Grenseløs kan misforstås for å stå for uhemmet vekst, noe som betyr mangel på disiplin og ufølsomhet overfor spørsmål som kostnads- og produktivitetskrav. 

Men ingenting kan være lengre fra sannheten! Det virkelige spørsmålet er: Hvordan håndteres disse problemene i den grenseløse modellen sammenlignet med silomodellen?

Kostnad kontra avfall

Den vanligste virksomhetens reaksjon på å dempe etterspørselen og/eller forverrede markedsforhold er å fokusere på kostnadskutt. (Se forskning fra BCG om kostnader og vekst fra 2024.) Dette ser ut til å være sant, mer eller mindre, uavhengig av bransje og bedriftsstatus. Med andre ord, stor eller liten, etablert eller ny aktør, moden eller rask vekst, tradisjonell eller banebrytende, når ting ikke går så bra som det var og presset til å svare merkes på ledernivå, er kostnadskutt -til strategi. 

Problemet med dette – i hvert fall fra et grenseløst perspektiv – er at kostnadskutt er en silobasert strategi. Kostnadskutt er med andre ord ressursstyringsorientert snarere enn verdiskapingsorientert. Selv i markedsforhold eller konjunktursykluser som favoriserer marginvekst fremfor omsetning eller kundevekst, mener vi at fokus på å redusere avfall er en bedre strategi enn å kutte kostnader. Det er fire hovedgrunner til at:

Også: 1 av 3 markedsføringsteam har implementert AI i arbeidsflytene sine

For det første er alt avfall kostbart, men ikke alle kostnader er bortkastede. Kostnadskutt — spesielt når det utføres “over hele linjen” å virke upartisk eller rettferdig (også kjent som “peanut buttering”) — risikerer å skade verdi, kvalitet, effektivitet, medarbeidertilfredshet, kundeopplevelse og omdømme. (Se “A Better Way to Cut Costs” av McKinsey, 2009.) Men all innsats for å redusere eller til og med eliminere avfall vil kutte de riktige typene kostnader – kostnader som ikke genererer noen verdi. Som et minimum betyr dette at de ikke vil skjære seg inn i "muskelen" av organisasjonen og gjøre den mindre passe. Mer sannsynlig vil de forbedre kondisjonen og reaksjonsevnen. Med andre ord, avfallsreduksjon er en vei til å bli grenseløs — en vi vil anbefale i enhver syklus — og er dermed mer disiplinert og mer konstruktiv enn ren kostnadskutt. For det andre, og av spesiell interesse for oss fra et grenseløst perspektiv, kostnadskutt i seg selv gjør ingenting for å forbedre flyten av data, beslutningstaking og handlingsutøvelse på tvers av organisasjonen, og kan gjøre det verre. Som vi argumenterer i boken, kan siloer bokstavelig talt drepe. Alle former for siloer, blokkeringer, friksjon, flaskehalser og veisperringer bremser eller stopper mennesker, prosjekter og prosesser i deres spor og truer reaksjonsevne og motstandskraft. For det tredje har avfall en negativ innvirkning på verdi for kunden, kvalitet og/eller bærekraft . Å redusere avfall har derfor en positiv innvirkning på verdi, kvalitet og/eller bærekraft. Dette betyr at å redusere avfall alltid er en god strategi uavhengig av forretnings- eller markedssyklus. For det fjerde bærer noe avfall en kostnad ikke bare for selskapet, men også for verden utenfor. Denne typen avfall er i økonomi kjent som en eksternalitet, et biprodukt som bæres uforvarende av en tredjepart. Å redusere eller eliminere eksternaliteter har særlig relevans når det gjelder bærekraft og bidrar til å oppnå felles suksess.

Utfordringen og nødvendigheten av å identifisere avfall

Å identifisere bortkastede prosesser i virksomheten er ikke en lett oppgave. Det er standard regnskapspraksis å identifisere, måle og rapportere om en organisasjons kostnader. Imidlertid er ikke alle former for avfall så lett identifiserbare eller målbare. Spesielt utenfor produksjonsindustrien — som fokuserer dypt på avfall, som typisk for Toyota Production Systems “muda”; prinsipp — forretningsprosesser blir sjelden gransket på noen formell måte for avfall. 

I tillegg har virksomhetens kompleksitet vokst til et punkt hvor det kan være vanskelig å spore aktiviteter tilbake til kunde- eller interessentverdier. For å komplisere saken ytterligere, favoriserer folk naturlig nok sine egne måter å fullføre oppgaver og løse problemer på, selv når disse måtene objektivt sett kan være mer kompliserte og mer tidkrevende enn konsistente, standardiserte eller delte tilnærminger. Så avfall kan være vanskelig å finne og enda vanskeligere å eliminere.

Også: 90 % av IT-lederne sier det er vanskelig å integrere AI med andre systemer

Til tross for disse utfordringene, fokuserer organisasjonen på å skape verdier både for kunden og for seg selv – så vel som for andre interessenter, ved å fjerne avfall fra alle aspekter av et selskaps virksomhet. Fjerning av avfall prioriterer flyten av ressurser, inkludert data og beslutninger, og øker responsen på nye utfordringer og muligheter. Et nøkkelverktøy for bærekraft og lønnsomhet, kontinuerlig eliminering av avfall er alltid en god praksis og et mål uavhengig av den økonomiske syklusen. Og, kanskje overraskende, er den alltid grenseløs.

Denne artikkelen er medforfatter av Henry King, leder for forretningsinnovasjon og transformasjonsstrategi og medforfatter av Boundless: A New Mindset for Ubegrenset forretningssuksess.