Slik søker du manuelt etter ondsinnede apper på Android

0
13
Oukitel C50 Android-telefonen. Jack Wallen/ZDNET

Android har tidligere hatt problemer med at ondsinnede applikasjoner kommer inn på Google Play Butikk. Når det skjer, kan brukere ubevisst installere disse appene og skape store problemer. Skadelig programvare, løsepengevare, trojanere… navngi det, og det er mulig.

Ingen undersøkelsesprosess er perfekt, men de useriøse appene eksisterer ofte bare i Play Store i kort tid. Det betyr ikke at alle er trygge. Du er kanskje den eneste personen som har installert en ondsinnet app, men det er fortsatt én person for mye.

Også: De beste VPN-tjenestene ( og hvordan du velger den rette for deg)

Heldigvis kan Android-enheten din kjøre manuelle skanninger etter ondsinnede apper. Jeg har brukt denne funksjonen ganske ofte. Den eneste gangen funksjonen fant noe skadelig var da jeg kjørte en testskanning etter å ha installert en tvilsom app fra utenfor Play Store med hensikt. Det fungerte og fjernet deretter appen. 

Jeg foreslår imidlertid ikke å prøve en slik test. Telefonen jeg brukte var ikke knyttet til min personlige Google-konto og hadde blitt gjenopprettet fra fabrikken. Likevel er den gode nyheten at funksjonen fungerer, og du bør bruke den manuelt regelmessig.

La meg vise deg hvordan.

Hvordan kjører du en manuell skanning på Android 

Hva du trenger: Det eneste du trenger er en oppdatert Android-enhet knyttet til en gyldig Google-konto. 

Også: Hvordan legge til vertikal faner til Chrome-nettleseren (det er en gratis utvidelse for det)

Det er det. La oss komme til skanningen.

1. Lås opp enheten din

Det første du må gjøre er å låse opp Android-enheten din.

2. Åpne Google Play Butikk

Åpne Google Play Butikk-appen på Android-enheten din. Når den er åpnet, trykker du på profilikonet ditt øverst til høyre i vinduet, og deretter trykker du på Play Protect fra popup-vinduet.

Profilmenyen i Google Play Butikk.

Du kan også få tilgang til app-/enhetsbehandlingen fra denne siden.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

3. Kjør skanningen

I Play Protect-vinduet vil du mest sannsynlig se 'Ingen skadelige apper funnet', og tidspunktet da siste skanning ble kjørt. Når Play Protect finner noe som den mener er skadelig, basert på alvorlighetsgraden av det appen kan gjøre, vil den enten bli deaktivert eller fjernet.

Også: Det beste antivirusprogrammet programvare og apper akkurat nå

For å starte skanningen, trykk på Skann. Skanningen starter og går gjennom hver app du har installert. Avhengig av hvor mange apper du har, bør skanningen ta mindre enn ett minutt. Med over 150 apper på enheten min (inkludert systemapper), tok skanningen omtrent 20 sekunder. Hvis Play Protect finner noe skadelig på enheten din, vil det løse problemet automatisk.

Play Protect-siden i Android 14.

Min Pixel 8 Pro ble sist skannet klokken 02:20.

Skjermbilde av Jack Wallen/ZDNET

Sjansen er liten for at du noen gang vil støte på en ondsinnet app på Android-enheten din, så lenge du er forsiktig med hva du installerer fra Play-butikken og aldri installerer apper utenfor den offisielle app-butikken. Likevel finner jeg lettelse å vite at jeg kan starte en skanning når jeg vil, og at Play Protect er veldig god på det den gjør.