Faraday Framtiden, säger dess största investeraren är “medvetet svälter’ det till konkurs

0
63

Kalifornien EV start Faraday Framtida hävdar att det finns hopp för att flytta framåt utan dess huvudsakliga finansiella backer, Kinesiska fastigheter konglomerat Evergrande, enligt en ny tingsrätten i Kalifornien.

Klockan tickar, men eftersom Faraday Framtiden i själva verket är på randen av konkurs, precis som en av grundarna Nick Sampson sade nyligen i hans avgång brev. Företaget lagt upp hundratals anställda, och furloughed hundratals fler, flera chefer har avgått. Gränsen har lärt sig att start har tillräckligt med pengar för att betala den resterande 600 anställda en reducerad lön genom 30 November, där en av bolagets kvarvarande befattningshavare berättade för anställda vid senaste all-hands möte.

Om nya medel inte komma i bolaget kommer att vara helt slut på pengar i mitten av December. Bolaget var skyldig $59 miljoner till leverantörer i början av oktober, enligt ansökan. Det hade bara $18 miljoner kontant i början av September. Medan den ultimata mål vid Faraday Framtid är fortfarande få sina lyxiga EV i produktion, den omedelbara mål är överlevnad. När den hetaste EV start, med talang från Tesla, BMW, och även Apple, Faraday Framtiden står nu inför utrotning för andra året i rad.

Få information om Jia Yueting, eller Faraday Framtiden? E-post författaren på sean.okane@theverge.com eller använd SecureDrop eller Signal för att säkert skicka meddelanden och filer till Gränsen utan att avslöja din identitet.

Eventuella överlevnad börjar med att lösa en eskalerande slåss med Evergrande. Sent i torsdags, Faraday Framtiden Cayman Islands moderbolagets lämnat in en “ansökan för att bekräfta skiljedomen” mot Säsongen Smart Limited, ett proxy för Evergrande, i Kaliforniens Central District Court. Registreringen är, i huvudsak, Faraday Framtida sätt att trycka tillbaka mot Evergrande anspråk på att vara aktieägare (och allmänheten) att fastigheter jätte vann en senare skiljeförfarande mellan de två sidorna i Hong Kong.

I själva verket är fallet fortfarande pågår. Faraday Framtiden var helt enkelt accepteras av domstolen där för att söka upp till $500 miljoner i nya, utanför pengar som en metod för akut lindring, medan fallet fortsatte. Vad är mer, den skiljeman beslutat att Faraday Framtiden “har en rimlig möjlighet att lyckas” i det fallet, enligt torsdagens ansökan, som omfattar hela katastrofhjälp beslut.

Evergrande s agerande är “rent taktiskt,” Faraday Framtiden säger

Mer än så, men, Faraday Framtida krav Evergrande “är medvetet svälter [Faraday Framtiden] av likvida medel den behöver för att hålla sig solvent,” och att flytta är “rent taktiska.”

Evergrande är att försöka pressa Faraday Framtiden i konkurs, vilket i sin tur gör att de fastigheter jätte att ta kontroll över EV start tillgångar och immateriella rättigheter, bilen företagets advokater hävdar i ansökan. En Faraday Framtida konkurs skulle också ge Evergrande en utrymningslucka på $1.2 miljarder som finns kvar på den ursprungliga $2 miljarder i investeringar.

“Allt som [Evergrande] motiv kan vara, verkligheten är att det har utvecklats en situation där, om inte [Faraday Framtiden] får en injektion av stora belopp i den närmaste framtiden, det kommer att bli insolvent,” advokater för Faraday Framtida skriva i ansökan.

Faraday Framtiden och Evergrande ursprungligen kommit överens om att ett $2 miljarder kronor för investeringar i slutet av 2017, när EV start var på randen till kollaps för första gången. Evergrande ursprungligen släpptes $800 miljoner, och de återstående $1,2 miljarder var att vara utmäts i separata $600 miljoner omgångar 2019 och 2020.

Problemen mellan de två sidorna uppstod efter Faraday Framtida spenderas genom att $800 miljoner av juli. I behov av nya pengar, Faraday Framtiden och Evergrande överens om en $700 miljoner euro i förskott, enligt den nya tingsrätten, som skulle spridas ut i mindre omgångar fram till slutet av 2018.

Faraday Framtida säger att det är i “aktiva diskussioner med potentiella nya investerare.”

Men Evergrande backade på affären, advokater för Faraday Framtida anspråk, vilket är varför — utmattad av kontanter, det går inte att betala leverantörer, och står inför uppsägningar — start till slut tog den akuta skiljeförfarande i Hong Kong. Hong Kong är där Evergrande Hälsa, arm konglomerat som tekniskt investerat i Faraday Framtiden, är noterat.

“Den skiljeman avgörande beslut understryker styrkan i FF: s underliggande argument, eftersom det enligt lagen akut lindring av denna typ är endast beviljas om den som ansöker om befrielse är sannolikt att råda om meriter när fråga är helt avgöras,” Jarret Johnson, Faraday Future ‘ s assistant general counsel, sade i ett uttalande.

“Domen banar väg för Faraday Framtiden för att ta in nytt kapital och vi är redan i aktiva diskussioner med potentiella nya investerare, säger Michael Agosta, företagets vice president finance, läggas till.

Under tiden, Faraday Framtida anställda har satt upp en GoFundMe konto för arbetstagare som är i behov, som leddes i en del av en av de chefer som nyligen avgick.

Uppdatering 8 November, 10:46 ET: Lagt till uttalanden från företrädare för Faraday Framtiden.

Uppdatering 9 November, 12:30 ET: Lagt till ny information från den skiljedom som ingår i ansökan.