Uitspraak van het Hooggerechtshof verstikt FTC-inspanningen om MoviePass te straffen voor wanbeheer van gegevens en gebruikersbeperking user

0
6

Jonathan Greig

Door Jonathan Greig | 10 juni 2021 — 19:39 GMT (20:39 BST) | Onderwerp: e-commerce

De FTC en MoviePass hebben deze week een geschil beslecht over de zakelijke praktijken en gegevensbeveiliging van het bedrijf, waarbij het bedrijf weinig gevolgen ondervond voor een breed scala aan overtredingen die door de commissie in een 13- pagina klacht.

MoviePass — een controversiële abonnement-app waarmee mensen één film per dag konden zien voor een maandelijks bedrag van $ 9,95 — kende een tumultueuze loop sinds de oprichting in 2011. Op het hoogtepunt had het bedrijf meer dan drie miljoen abonnees.

Het duurde niet lang voordat de mensen achter MoviePass zich realiseerden dat ze niet in staat zouden zijn om massaal tickets te kopen of op andere manieren kosten te maken, in plaats daarvan om de app moeilijker te navigeren te maken voor mensen die hem meerdere keren per maand gebruiken. Ze vertelden regelgevers in 2018 dat ze $ 20 miljoen per maand verloren. De app werd in 2019 stopgezet en het bedrijf werd in 2020 failliet verklaard.

Daniel Kaufman, waarnemend directeur van het Bureau of Consumer Protection van de FTC, zei dat MoviePass en zijn leidinggevenden er alles aan deden om consumenten de toegang tot de service waarvoor ze hebben betaald, terwijl ze ook hun persoonlijke gegevens niet hebben beveiligd.

In de klacht bekritiseerde de FTC MoviePass en zijn leiders voor het opzettelijk ongeldig maken van wachtwoorden van abonnees om te voorkomen dat mensen de app elke maand te vaak gebruiken. Het MoviePass-team loog herhaaldelijk tegen gebruikers dat ze “verdachte activiteit of mogelijke fraude” ontdekten en accounts moesten sluiten die elke maand veel films bekeken. Dit deden ze voor meer dan 75.000 gebruikers.

Het bedrijf creëerde ook een ticketverificatieprogramma voor ongeveer 450.000 grote gebruikers als een manier om hun gebruik doelbewust te beperken. Het verificatiesysteem had aanzienlijke problemen, maar net als bij het eerste probleem gebruikten operators van het bedrijf het systeem als een manier om accounts te vaak af te sluiten met behulp van de app.

De FTC beweerde ook dat MoviePass 'trip wires' had gemaakt waarmee ze gebruikers die meer dan drie films per maand zagen, konden blokkeren van het gebruik van de service. Zodra een gebruiker het bedrijf meer dan een bepaalde drempel begon te kosten, werden ze in een groep geplaatst die werd geblokkeerd.

Mitchell Lowe en Theodore Farnsworth, respectievelijk de CEO's van MoviePass en moederbedrijf Helios en Matheson Analytics, waren beiden persoonlijk betrokken bij deze inspanningen. De FTC beschuldigde Lowe van het persoonlijk kiezen van het aantal gebruikers dat hij met de schema's wilde targeten en Farnsworth van het bedenken van excuses voor accountverstoringen.

Het bedrijf werd ook beschuldigd van het schenden van de Restore Online Shoppers' Confidence Act wegens bedrieglijke praktijken en het bieden van gebrekkige beveiliging van gebruikersnamen, e-mailadressen, geboortedata, creditcardnummers en geolocatie-informatie.

MoviePass hield naar verluidt persoonlijke financiële informatie in platte tekst en had geen codering of beperkingen voor wie toegang had tot de gegevens.

Ondanks dit alles zullen Lowe, Farnsworth en de andere operators achter MoviePass grotendeels geen boetes krijgen. Een uitspraak van het Hooggerechtshof in april ontnam de FTC feitelijk alle macht die zij had om restitutie van de consument en geldelijke verlichting te bewerkstelligen, waardoor ze weinig mogelijkheden hadden om bedrijven die zich met misleidende praktijken bezighielden, te straffen.

Waarnemend voorzitter Rebecca Kelly Slaughter zei dat het Hooggerechtshof oordeelde “in het voordeel van oplichters en oneerlijke bedrijven, waardoor de gemiddelde Amerikanen moeten betalen voor illegaal gedrag”.

“Met deze uitspraak heeft het Hof de FTC beroofd van het sterkste instrument dat we hadden om consumenten te helpen wanneer ze die het meest nodig hebben”, voegde Slaughter eraan toe.

Lowe, Farnsworth en de anderen operators achter MoviePass hoefden officieel geen van de overtredingen toe te geven die in de klacht of de 17 pagina's tellende schikking worden vermeld.

De enige straf die de FTC oplegde, was een bevel dat de MoviePass-operators verbiedt dezelfde overtreding opnieuw te begaan. Lowe en Farnsworth zullen worden gedwongen om “een uitgebreid beveiligingsprogramma te implementeren” voor elke onderneming die ze hierna starten en zullen door regelgevers worden gecontroleerd op hun praktijken. Iemand van de nieuwe onderneming moet de FTC op de hoogte houden van de naleving van de bestelling.

De stemming om de toestemmingsovereenkomst goed te keuren werd met 3-1 aangenomen, maar commissaris Noah Joshua Phillips gaf een vernietigende afwijkende verklaring af waarin hij zei dat de uitspraak meer verwarring aan het proces toebracht en de bedrijven toestond om weg te komen door niets te betalen.

Juliana Gruenwald, een woordvoerder van de FTC, verdedigde de schikking en zei dat als iemand die betrokken is bij MoviePass het bevel schendt, ze een geldboete kunnen krijgen van maximaal $ 43.792 per overtreding.

Justin Brookman, directeur van het consumentenprivacy- en technologiebeleid voor Consumer Reports, legde uit dat het Congres de FTC niet de bevoegdheid heeft gegeven om boetes te krijgen voor dit soort overtredingen.

Dit systeem heeft geleid tot een situatie waarin bedrijven “vaak een gratis hap op de appel krijgen om de wet te overtreden met beperkte gevolgen.”

“Vroeger kon de FTC op zijn minst de teruggave van onrechtmatig verkregen winsten en terugbetalingen gelasten, maar het Hooggerechtshof oordeelde onlangs met 9-0 dat de FTC die bevoegdheid niet echt heeft in de meeste van hun Dus de FTC is nog zwakker geworden, “zei Brookman.

Hij voegde eraan toe dat het Congres wetgeving onderzoekt die de FTC expliciet de mogelijkheid geeft om bedrijven te dwingen winst uit illegale activiteiten op te geven en terugbetalingen te krijgen, maar die wetgeving is nog niet aangenomen.

Maar zelfs met dat wetsvoorstel zou de FTC geen boetes kunnen opleggen bovenop de teruggave van winst of restitutie, legde Brookman uit, waarbij hij opmerkte dat de FTC's vermelding van het faillissement van beide bedrijven bedoeld was om aan te tonen dat geldboetes zouden moeilijk te krijgen zijn, zelfs als ze ze zouden mogen opleggen.

“Over het algemeen denk ik dat de FTC te zacht is geweest in het opleggen van monetaire verlichting waar ze kunnen, maar als het bedrijf failliet is, hebben ze beperkte opties”, zei Brookman. “Ze hadden misschien kunnen proberen direct achter de individuen aan te gaan, maar ik weet niet hoe hun financiële situatie is, en de FTC is over het algemeen terughoudend geweest om financieel achter individuen aan te gaan.”

Lees dit

FTC verliest geduld met patenttrolls

FTC verliest geduld met patenttrollen

De FTC zal binnenkort bestaande bedrijven overnemen puur om royalty's op patenten te kopen en te innen.

Lees meer

Verwante onderwerpen:

Overheid – Amerikaanse Amazon Start-Ups Innovatiebeveiliging Jonathan Greig

Door Jonathan Greig | 10 juni 2021 — 19:39 GMT (20:39 BST) | Onderwerp: E-commerce

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here