Federal Trade Commission ska öka verkställigheten för att återställa rätten till reparation

0
37

 Aimee Chanthadavong < p class = "meta"> Av Aimee Chanthadavong | 22 juli 2021 – 01:46 GMT (02:46 BST) | Ämne: Hårdvara

USA: s federala handelskommission (FTC) meddelade att de enhälligt röstade för att bekämpa olagliga reparationsrestriktioner som hindrar småföretag, arbetare, konsumenter och myndigheter från att fixa sina egna produkter.

FTC sa att det har antagit ett policyuttalande riktat mot tillverkarnas praxis, som det hävdade “gör det extremt svårt för köpare att reparera sina produkter eller shoppa för andra tjänsteleverantörer att göra det åt dem”.

Kommissionen röstade 5-0 för att godkänna policyuttalandet under ett öppet kommissionsmöte på onsdagen.

I policyuttalandet [PDF] sa kommissionen att den skulle rikta sig mot reparationsrestriktioner som strider mot antitrustlagar som tillämpas av FTC eller FTC-lags förbud mot orättvisa eller vilseledande handlingar eller metoder.

“Även om olagliga reparationsbegränsningar i allmänhet inte har varit en verkställighetsprioritet för kommissionen under ett antal år, har kommissionen beslutat att den kommer att ägna mer resursåtgärder för att bekämpa dessa metoder”, uppgav det.

“Följaktligen kommer kommissionen nu att prioritera utredningar av olagliga reparationsbegränsningar enligt relevanta stadgar såsom Magnuson-Moss Warranty Act och avsnitt 5 i Federal Trade Commission Act.”

Kommissionen uppmanade också allmänheten att lämna in klagomål om brott mot Magnuson-Moss Warranty Act, som bland annat förbjuder att koppla en konsuments produktgaranti till användningen av en viss tjänsteleverantör eller produkt, såvida inte FTC har utfärdat undantag.

Det tillade att kommissionen också skulle övervaka privata rättsliga åtgärder för att avgöra om det finns mönster av orättvisa eller vilseledande handlingar eller metoder från en tillverkare.

”Dessa typer av begränsningar kan avsevärt höja kostnaderna för konsumenterna, kväva innovation, stänga affärsmöjligheter för oberoende verkstäder, skapa onödigt elektroniskt avfall, försena reparationer i tid och undergräva motståndskraften,” sade FTC-ordförande Lina Khan under mötet.

“FTC har en rad verktyg som den kan använda för att utrota olagliga reparationsrestriktioner, och dagens policyuttalande skulle åta oss att gå vidare i denna fråga med ny kraft.”

Flytten kommer en vecka efter att USA: s president Joe Biden undertecknat en verkställande order som syftar till att främja konkurrens inom många sektorer, inklusive onlineplattformar och konsumentenheter. Ordern drivte också till bättre reglering för oberoende tekniska verkstäder.

Enligt verkställande order uppmuntras FTC också “att utfärda regler mot konkurrensbegränsande begränsningar för att använda oberoende verkstäder eller göra DIY-reparationer av dina egna enheter och utrustning”.

Rätten till reparation har blivit en global rörelse. Nya regler infördes nyligen för att tillåta att vissa elektriska varor som säljs över hela Europa kan repareras i upp till tio år. Dessa inkluderade alla nya tvättmaskiner, hårtorkar, kylskåp och skärmar – inklusive tv-apparater.

I Australien pågår för närvarande en utredning om rätten till reparation.

Tidigare denna vecka som en del av förfrågan avslöjade iFixit grundare och VD Kyle Wiens hur företag inklusive Apple, Samsung och Microsoft manipulerar utformningen av sina produkter och försörjningskedjan för att förhindra konsumenter och tredjepartsreparatörer från att få tillgång till nödvändiga verktyg och delar för att reparera produkter som smartphones och bärbara datorer.

“Vi har sett tillverkare begränsar vår förmåga att köpa delar. Det finns en tysk batteritillverkare som heter Varta som säljer batterier till ett stort antal företag. Samsung råkar använda dessa batterier i sina Galaxy-öronsnäckor … men när vi går till Varta och säger kan vi köper den delen som en reparationsdel, de kommer att säga “Nej, vårt kontrakt med Samsung tillåter oss inte att sälja den”. Vi ser det alltmer, “sa han och tog fram några specifika exempel.

“Apple är ökänt för att göra detta med chipsen i sina datorer. Det finns ett särskilt laddningschip på MacBook Pro … det finns en standardversion av delen och sedan finns det Apple-versionen av den del som sitter väldigt lite tweaked, men det är tweaked tillräckligt för att det bara krävs för att arbeta i den här datorn, och att företaget igen är under avtalsmässiga krav med Apple. ”

MER PÅ RÄTT TILL REPARATIONSRÖRELSE

IT-tjänsteleverantör Interactive slår till teknikföretag för monopolistisk firmwaretaktik TCO Development anser att rätten till reparation kommer att förlänga IT-produktens livslängd iFixit VD: s namn och skämmer tekniska jättar för rätten att reparera hinder Beställningen “Rätt att reparera” kan göra det enklare och billigare att fixa din smartphone Apple-grundare Steve Wozniak ger stöd för rätten till reparation Apple utökar oberoende reparationsleverantörsprogram globalt

Relaterade ämnen:

Australien PC-servrar Lagring Nätverk Datacenter Aimee Chanthadavong

Av Aimee Chanthadavong | 22 juli 2021 – 01:46 GMT (02:46 BST) | Ämne: Hårdvara

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here