EU åpner formell etterforskning av Nvidias Arm-oppkjøp

0
19

Europakommisjonen har åpnet en formell konkurranseundersøkelse av Nvidias oppkjøp av brikkedesigner Arm. Avtalen, som innebærer at Nvidia kjøper det britiske selskapet fra SoftBank for 40 milliarder dollar, ble annonsert i september 2020.

I en pressemelding sa EUs konserndirektør Margrethe Vestager at Nvidias kjøp av Arm kan gjøre det vanskeligere for andre produsenter å få tilgang til Arms teknologi, og skade store deler av halvlederindustrien (som allerede har forsyningsproblemer). I hjertet av bekymringene er Arms nøytralitet. Arm lisensierer brikkedesignene sine til et bredt spekter av selskaper, inkludert Apple, Samsung og Qualcomm, hvorav mange konkurrerer med hverandre og Nvidia. Det er frykt for at det å ha Nvidias kontrollarm kan føre til at Nvidias konkurrenter blir utsatt for en ulempe.

Regulatorer tar ikke Nvidias ord om at det vil holde armen åpen

Nvidias administrerende direktør Jensen Huang sier at dette ikke vil skje og har forpliktet seg til å opprettholde Arms åpne lisensieringsmodell. Men kritikere av avtalen frykter at regulatorer ikke vil være i stand til å tvinge Nvidia til å forbli nøytral på ubestemt tid, rapporterte Financial Times i februar. I følge EUs pressemelding ga Nvidia tilsagn om å prøve å adressere noen av disse bekymringene, men kommisjonen bestemte at de var “utilstrekkelige til å tydelig avvise dens alvorlige tvil om effekten av transaksjonen.”

EU planlegger også å undersøke hvordan avtalen kan påvirke hvordan konkurrenter deler informasjon med Arm, og om Nvidia kan endre Arms forsknings- og utviklingsfinansiering for å gjøre produktene mer lønnsomme, til skade for de som bruker Arms andre teknologi.

Både Nvidia og Arm har ventet på reguleringsundersøkelser som dette og forventer at avtalen kan ta 18 måneder å fullføre. EUs etterforskning er neppe den eneste regulatoriske granskingen avtalen står overfor heller. Storbritannias konkurranse- og markedsmyndighet anbefalte sin egen dybdeundersøkelse i august, etter å ha bedt tredjeparter om å kommentere fusjonen. Ifølge Financial Times kan også regulatorer i USA og Kina ta en formell titt på avtalen. Separat undersøker Storbritannia også sine potensielle nasjonale sikkerhetsimplikasjoner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here