Du har förmodligen bättre alternativ än den godisbitsformade monitorn

0
18

En annan dag, en annan intressant pryl som går runt på internet — den här är en mycket hög (i alla fall bildförhållande) bärbar skärm med en 8,8-tumsskärm som körs med en upplösning på 420 år 1920. Den kallas Elsonic EK-MD088 , och även om dess storlek, form och inbyggda stativ gör det spännande, väcker det också frågan: vad skulle du ens använda en så smal bildskärm till? Och finns det bättre sätt att spendera dina 14 800 yen (cirka 130 USD)?

Gizmodo pekar ut det mest uppenbara användningsfallet för en så hög skärm: den verkar skräddarsydd för att oändligt rulla genom Twitter eller Instagram, och hålla dysterheten på internet alltid närvarande vid sidan av ditt arbete. Ärligt talat, det verkar vara ett bra sätt att förstöra din hjärna – när jag först såg det tänkte jag direkt att det skulle vara bra för att hålla chattappar som Telegram och iMessage öppna vid sidan av, så att jag kunde hålla ett öga på vilka vänner och familjen höll på med hela dagen. Du kan också använda den som en instrumentpanel för att övervaka dina IoT-enheter, eller för mer nyckfull användning – som att få hela longcat-upplevelsen utan att rulla, eller se Tall Tweets.

Ovan: typen av innehåll som den här skärmen är gjord för.

Det finns dock några anmärkningsvärda egenheter med Elsonic. För det första noterar Ars Technica att det inte verkar som att det kommer att vara lätt tillgängligt utanför Japan (och även där levereras det inte förrän i februari 2022). Ännu värre är dock att den använder USB-C för ström… men inte video. Istället har bildskärmen en relativt obskyr Mini-HDMI-port för att hantera ingångar, vilket är en ganska stor nackdel för bekvämligheten. Om du glömmer din bildskärmskabel någonstans, kommer du förmodligen inte att stöta på någon som kan låna dig en fullstor HDMI till Mini-HDMI-kabel. Det verkar inte heller ha ett inbyggt batteri, så medan skärmen och det smarta inbyggda stativet fälls ihop till en kompakt storlek, skulle du förlora en del av dessa utrymmesbesparingar till den batteribank du skulle vilja ta med dig tillsammans med den.

Absolut hjärtskärande.

Elsonic är också bara, och jag vet att detta låter dumt, väldigt smalt. Även om det är bra för nyhetsflöden och tidslinjer, skulle det vara tufft för allmänt bruk – vanliga andra bildskärmsappar som Slack kan bli ganska knasiga vid 420 pixlar breda, eller kan till och med vägra att gå så smalt. Medan produktsidan säger att du också kan använda den horisontellt, vilket skulle lösa problemet med appbredden, är 420 pixlar knappt någon vertikal höjd; du skulle kunna se kanske tre tweets eller meddelanden när du tar hänsyn till aktivitetsfältet och fönstret i chrome.

En av marknadsföringsbilderna visar också att någon redigerar kod på den. Det verkar helt outhärdligt om du inte på något sätt kan skriva dina funktioner med 50 tecken eller mindre. Visual Studio Code låter dig ändra storlek på ett fönster som är tillräckligt litet för att passa på Elsonic (till skillnad från min kodredigerare Nova), men till vilken kostnad?

Detta verkar… orealistiskt. Bild: Elsonic, via Nojima Online
Bilden: vad ditt fönster skulle se ut som om det faktiskt kördes på 420 gånger 960.

Även om det är lätt att se tilltalandet av att ha en vertikal skärm som du kan bära med dig, har du nästan säkert bättre alternativ. För skrivbordsanvändning har många vanliga 16:9 och 16:10 datorskärmar stativ som redan låter dig orientera dem vertikalt, vilket ger dig ännu mer skärm. Denna LG-skärm som för närvarande säljs är cirka $50 mer än Elsonic, men den är också 24-tums istället för 8,8 och kan fungera som en anständig lågkostnadsspelmonitor i landskapet med sin uppdateringsfrekvens på 144Hz. Du kan också troligen få en bildskärm som kan vändas på sidan för mycket billigare än EK-MD088:s utropspris genom att handla lokalt för begagnade, kontorsfokuserade Dells.

Om större inte är bättre för ditt användningsfall, eller om du letar efter en bärbar lösning, kan du alltid hämta en begagnad iPad. Appar som Duet Display låter dig använda surfplattan som en andra bildskärm för en Windows- eller Mac-dator via en enda kabel (eller till och med trådlöst med Duet Air eller macOS inbyggda Sidecar-verktyg), och kan till och med stödja vertikal orientering. Para ihop en iPad Mini med ett stativ så har du en något kortare men bredare version av Elsonic. Och, naturligtvis, kommer det också att vara en surfplatta när du är klar med att använda den som skärm.

Bild: Elsonic via Nojima Online
Ser du bekant ut?

Även om dessa lösningar kan vara mer praktiska för de flesta användningsfall, ska jag erkänna att de inte har den roliga faktorn som den långa boi har, och att det finns nischade användningsfall där Elsonic är mer vettigt. Och hej, jag kanske har helt fel i detta, och vi kommer alla att ha dedikerade skärmar för Twitter vid den här tiden nästa år – även om den tanken nästan är för hemsk för att övervägas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here