Så här fixar du din Android 12-strömknapp så att den stänger av din telefon

0
19

Om du är en långvarig Android-användare är du van vid att länge trycka på strömknappen för att (logiskt) slå på eller stänga av din telefon. Ett tag, ett långt tryck på knappen medan telefonen var på, gjorde det också möjligt för dig att starta om den, låsa den eller signalera en nödsituation. (Under en kort stund under Android 10 kan du också använda den för att ta skärmdumpar.)

Så du kanske har blivit lite störd om, efter att du uppgraderat din telefon till Android 12, du upptäckte att ett långt tryck på strömknappen inte tog upp avstängningsmenyn utan i stället aktiverade Google Assistant. Detta är något som infördes med den nya versionen av operativsystemet, och det är tänkt att vara en bra sak.

Långt tryck på strömknappen kan visa den här menyn... Ett långt tryck på strömknappen kan visa den här menyn…
...eller så kan det visa Google Assistant. …eller så kan den visa Google Assistant.

Du kan fortfarande få ström- och nödmenyn genom att trycka på ström- och volymknapparna samtidigt – vilket kan fungera för dig om du sällan (om någonsin) behöver stänga av telefonen. Men om du hellre vill ha mindre besvärlig tillgång till nödknappen eller vill gå tillbaka till att kunna trycka länge på strömknappen för att stänga av eller starta om telefonen, oroa dig inte – du kan ändra tillbaka den. Så här gör du:

  • Öppna menyn Inställningar (genom att svepa nedåt två gånger från toppen av telefonen och trycka på kugghjulsknappen).
  • Välj System > Gester.
  • Gå ner till botten av menyn och tryck på “Tryck och håll ned strömknappen.”
  • Stäng av “Hold for Assistant.”
“Tryck och håll ned strömbrytaren” finns längst ner på menyn Gester.
Slå på den för att använda strömknappen för Google Assistant; av för att få upp strömmenyn. Slå på den för att använda strömknappen för Google Assistant ; av för att få fram strömmenyn.

Och det var allt!

Det finns för övrigt ett antal olika alternativ för att använda tryckningar och andra gester på Gester-menyn som du kanske vill dra nytta av. Du kan till exempel ställa in Quick Tap (två tryck på baksidan av telefonen) för att aktivera ett antal funktioner – till exempel kan du använda den för att ta en skärmdump, öppna en specifik app eller till och med komma åt Google Assistant (vilket är hur jag har det inställt så att jag kan hålla strömknappen nedtryckt länge för den nödmenyn).

Du kan också arrangera att du trycker på strömbrytaren två gånger för att starta kameran, gå tillbaka till den gammaldags treknappsnavigeringen längst ner på skärmen, eller placera telefonens ansikte ner för att aktivera Stör ej, bland annat.

Du kan använda två tryck på baksidan av telefonen för att aktivera ett antal funktioner. Du kan använda två tryck på telefonens baksida för att aktivera ett antal funktioner.
Två tryck på strömknappen kan snabbt starta kameran. Två tryckningar på strömbrytaren kan snabbt starta kameran.

Alla dessa och andra funktioner kan aktiveras eller inaktiveras i menyn Gester.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here