Nvidias AI-drivna skalning gör att gamla spel ser bättre ut utan en enorm prestandaträff

0
53

Nvidias senaste spelfärdiga drivrutin innehåller ett verktyg som kan låta dig förbättra bildkvaliteten på spel som ditt grafikkort enkelt kan köra, tillsammans med optimeringar för den nya God of War PC-porten. Tekniken kallas Deep Learning Dynamic Super Resolution, eller DLDSR, och Nvidia säger att du kan använda den för att få “de flesta spel” att se skarpare ut genom att köra dem med en högre upplösning än vad din bildskärm stöder.

DLDSR bygger på Nvidias Dynamic Super Resolution-teknik, som har funnits i flera år. I grund och botten renderar vanlig gammal DSR ett spel med en högre upplösning än din bildskärm kan hantera och nedskalar det sedan till din bildskärms ursprungliga upplösning. Detta leder till en bild med bättre skärpa men kommer vanligtvis med en dipp i prestanda (du ber trots allt din GPU att göra mer arbete). Så, till exempel, om du hade ett grafikkort som kan köra ett spel i 4K men bara hade en 1440p-skärm, kan du använda DSR för att öka klarheten.

DLDSR tar DSR och lägger till AI

DLDSR tar samma koncept och innehåller AI som också kan arbeta för att förbättra bilden. Enligt Nvidia betyder det att du kan uppskala mindre (och därför förlora mindre prestanda) samtidigt som du får liknande förbättringar av bildkvaliteten. I reella siffror hävdar Nvidia att du kommer att få bildkvalitet som liknar att köra med fyra gånger upplösningen med DSR med endast 2,25 gånger upplösningen med DLDSR. Nvidia ger ett exempel med 2017 års Prey: Digital Deluxe som körs på en 1080p-skärm: 4x DSR körs med 108 FPS, medan 2,25x DLDSR får 143 FPS, bara två bilder per sekund långsammare än att köra på inbyggt 1080p.

Naturligtvis kanske du vill ta de imponerande resultaten med en nypa salt, eftersom Nvidia uppenbarligen kommer att vilja visa ett av de bästa exemplen. I den verkliga världen kan du få olika resultat med olika spel, både vad gäller FPS och vilka inställningar du måste köra DLDSR i för att det ska se krispigt ut. Med tanke på dess bredare spelstöd kommer du förmodligen att kunna leka med det med en av dina äldre favorittitlar – även om du fortfarande behöver ett RTX-kort, och de är inte direkt lätta att få tag på just nu.

Nvidia har haft stora framgångar med djupinlärning på sistone

Det här är inte första gången Nvidia använder djupinlärning för att förbättra bildkvalitet och prestanda – det har fått mycket beröm för sin Deep Learning Super Sampling, eller DLSS, system. Dock måste DLSS stödjas specifikt av spelet, och listan över spel du kan använda det med är relativt liten (även om den från och med idag inkluderar God of War).

AMD, Nvidias grafikkortskonkurrent, har också tillkännagett teknik för att förbättra prestanda och grafik på ett brett utbud av spel. Det kallar sitt tillvägagångssätt Radeon Super Resolution, och även om det inte använder exakt samma metoder som DLSS eller DLDSR (AMD har sin egen uppskalningsteknik som kallas virtuell superupplösning), siktar den mot samma mål.

Om du vill prova Nvidias DLDSR, uppdatera till den senaste drivrutinen och öppna sedan Nvidia Control Panel-appen. Gå till Hantera 3D-inställningar, klicka på rullgardinsmenyn DSR – Faktorer och välj ett av alternativen för DL-skalning.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here