FN planlægger at udvide vejrvarslingssystemer til alle på planeten

0
184

FN ønsker at sikre, at alle mennesker på Jorden kan modtage tidlige advarsler forud for katastrofale vejrbegivenheder. Det satte et mål om at nå dette mål inden for fem år i en meddelelse i denne uge. Der er et presserende behov for tidlige varslingssystemer for at redde liv, da klimaændringer gør ekstremt vejr endnu værre, sagde FN-embedsmænd.

Sådanne systemer omfatter teknologi til at forudsige farlige vejrsystemer og evnen til at dele disse prognoser med offentligheden, så de kan tage forholdsregler forud for storme, oversvømmelser, hedebølger og tørke. En ud af tre mennesker i verden er stadig ikke beskyttet af tidlige varslingssystemer, ifølge World Meteorological Organisation (WMO).

En ud af tre mennesker i verden er stadig ikke beskyttet

“Dette er uacceptabelt, især med klimapåvirkninger, der helt sikkert bliver endnu værre,” sagde FN's generalsekretær António Guterres i en videoerklæring til Verdens Meteorologiske Dag den 23. marts. Hver tiende af en grad af global opvarmning fører til større risici – mere ekstreme storme, oversvømmelser, hedebølger, tørke og brandsæsoner.

Planeten er allerede begyndt at se nogle ødelæggende ændringer. Antallet af registrerede klima-, vejr- eller vandrelaterede katastrofer er steget med en faktor på fem i løbet af de sidste 50 år, ifølge en 2021-rapport fra WMO. En sådan katastrofe har kostet 115 menneskeliv og 202 millioner dollars i skader hver dag i gennemsnit i den periode.

Mange af dem, der mangler tidlige varslingssystemer, bor steder, der ifølge WMO også er blandt de mest sårbare over for klimakrisen. Det omfatter små udviklingslande på øer, hvor stigende havniveauer også kan gøre oversvømmelser og stormfloder farligere. Forskellen i adgang til tidlige advarsler er også større i Afrika, hvor 60 procent af befolkningen på kontinentet ikke er dækket.

WMO efterlyste en investering på 1,5 milliarder dollar i systemer til tidlig varsling over de næste fem år, især i lande, hvor behovet er størst. Bureauet forventer et stort afkast af den investering. Hver 800 millioner dollar brugt på sådanne systemer hjælper med at undgå op til 16 milliarder dollars i skader hvert år i udviklingslande, siger agenturet. Ud over at give folk mere tid til at forberede sig og finde husly, kan prognosemænd endda forudsige en storms vej og finde ud af, hvilke samfund der har brug for mest hjælp.

Fordelene kan ses i liv reddet i løbet af de sidste halvtreds år

Fordelene kan også ses i liv, der er reddet over de sidste halvtreds år. Selvom vejr- og klimarelaterede katastrofer er vokset hyppigere, er antallet af associerede dødsfald faktisk faldet tre gange, siger WMO, takket være mere nøjagtig vejrudsigt og proaktiv indsats for at koordinere katastrofeberedskab.

Tidlige varslingssystemer i Bangladesh er blevet krediteret for at hjælpe med at forhindre tusindvis af dødsfald under cykloner. En cyklon der i 1991 dræbte 138.000 mennesker og udløste bestræbelser på at forberede flere forud for storme. Politikændringer forbedrede vejrudsigten og den måde, informationen blev delt med offentligheden. Bangladesh etablerede også katastrofehåndteringsråd og -komiteer og byggede mere beskyttende infrastruktur som cyklon-ly. Da cyklonen Fani ramte i 2019, mistede færre end 20 mennesker i Bangladesh livet.

For at nå sit mål om planetarisk dækning for tidlige varslingssystemer gav FN WMO til opgave at sætte en plan sammen i år. WMO vil præsentere sin plan i november under FN's næste store klimakonference i Sharm el-Sheikh, Egypten.

Relateret

Disse kan være de bedste klimainvesteringer 1,8 billioner USD kan købe

Relateret

Ny rapport afslører, hvordan klimakrisen overlader ekstremt vejr

< p class="c-read-more__intro"> Relateret

En NASA-forsker forklarer, hvorfor vejret bliver mere ekstremt