Med sin Pixel Watch og tablet bliver Google seriøs omkring sit eget økosystem

0
94

Årets Google I/O-keynote var fyldt med hardware-meddelelser, hvilket er usædvanligt i betragtning af, at det typisk er en software- og tjenester-fokuseret affære. Af disse var den mest spændende nyheden om, at Google planlægger at vende tilbage til Android-tabletmarkedet næste år, og at det også udgiver sit første smartur – Pixel Watch – senere i 2022.

Google gav et par forskellige grunde til sit hjerteskifte. Men den mest interessante af disse var en kommentar fra Googles VP for produktstyring Sameer Samat, som talte om fordelene en tablet-enhed kunne have for Pixel-økosystemet mere generelt. “Jeg tror, ​​at forbrugernes forventninger også har ændret sig over tid,” sagde Samat. “Telefonen er bestemt super vigtig, men det er også ved at blive meget tydeligt, at der er andre enhedsformfaktorer, som er komplementære og også afgørende for, at en forbruger kan beslutte sig for, hvilket økosystem man køber ind i, og hvilket økosystem man skal leve i.”

“Der er andre enhedsformfaktorer, som er komplementære og også afgørende for, at en forbruger kan beslutte sig for, hvilket økosystem de skal købe ind”

Med andre ord er det ikke kun vigtigt at bygge en Pixel-tablet (og et Pixel Watch), fordi Google ønsker, at kunderne køber disse specifikke enheder. Det er også vigtigt, hvis Google vil have dem til at købe ind i Pixel-økosystemet som helhed. Pixel-telefoner i sig selv vil ikke holde op med at være vigtige, men Google ønsker, at folk skal vide, at når de har købt en Google-smartphone, er der en række tilbehør såsom smartwatches, øretelefoner og tablets, der er designet til at parre perfekt med den. Og efter at de har købt det perfekte Pixel-tilbehør, er der en god chance for, at de vil holde fast i smartphone-mærket til deres næste opgradering.

Det er en lignende tilgang til den “murede have”, som Apple har brugt (ofte aggressivt) for at gøre sig selv til et firma på 2 billioner dollars. iPhones kan aflevere adskillige almindelige opgaver til Macs, som kan bruges til at styre iPads, som fungerer bedst med AirPods. Apple Fitness-træning kan styres på et Apple Watch og sendes til dit Apple TV. iMessage kræver, at du og alle dine venner bruger iPhones. Du forstår ideen.

Apple tror så stærkt på sit økosystem, at det nogle gange vil prioritere sin bjergomgivne have frem for kvaliteten af ​​sine individuelle produkter. HomePod er et eksempel: designet kun til at fungere med iPhones, ville den objektivt set have været mere nyttig og sandsynligvis solgt flere enheder, hvis den havde ladet dig streame over Bluetooth i stedet for blot Apples egen AirPlay-standard. Men som analytiker Benedict Evans observerede på det tidspunkt, var formålet med HomePod sandsynligvis aldrig at sælge i store antal, men blot at tilbyde enhver iPhone-ejer, der købte den, endnu en grund til at holde sig til Apple til deres næste telefonkøb.

bund af homepodBunden af ​​Apples HomePod. Foto af James Bareham/The Verge

Jeg tror ikke et sekund, at Google nogensinde ville planlægge at bygge de samme slags mure omkring sin have. Virksomhedens kerneannoncevirksomhed er afhængig af at arbejde i et omfang, der overgår selv en massiv virksomhed som Apple, og denne åbne tilgang har givet Android mulighed for at kontrollere anslået 75 procent af det globale smartphonemarked. I årevis har Google arbejdet på at få Android-telefoner til at fungere bedre med Windows, og Wear OS er designet til at være kompatibel med iOS. Udgivelsen af ​​et Google-mærket smartwatch og tablet ændrer ikke på det.

Googles tilgang vil sandsynligvis være mere subtil, svarende til den tilgang, Apple bruger med sine AirPods. Wear OS er allerede bedst, når det er parret med en Android-telefon. Og Googles software er ofte designet til at være krydskompatibel, som hvordan ChromeOS tilbyder support til at køre Android-apps. Men efter år med at overlade hardware til andre virksomheder, ser Googles fokus ud til at flytte sig til en kombineret hardware- og softwaretilgang. Pixel Watch vil næsten helt sikkert fungere på tværs af Android-enheder (iPhone-understøttelse er mindre tydelig), men jeg ville blive meget overrasket, hvis det ikke fungerede bedst med Pixel-telefoner.

Men nu ser det ud til, at det er ved at finde grænserne for denne tilgang, ikke mindst fordi den er stødt op mod visse andre virksomheders økosystemambitioner. Jeg taler her om Samsung, den største producent af Android-tablets og, siden sidste år, den højest profilerede Wear OS-smartwatch-producent. Men på trods af at de bruger Googles operativsystemer, har Samsungs enheder altid skubbet deres brugere mod Samsungs eget økosystem.

“Galaxy Watch 4 tvinger dig næsten ind i Samsungs økosystem”

Tag sidste års Galaxy Watch 4, som så Samsung endelig bruge Wear OS på et af sine smartwatches i stedet for sit eget Tizen-operativsystem. Men selvom det så ud til at omfavne Googles økosystem, var smarturets loyalitet i praksis altid til Samsungs. Den brugte Samsung Pay i stedet for Google Pay, Bixby i stedet for Google Assistant og kom pakket med Samsung-apps som Kalender, Lommeregner og Kontakter i stedet for Googles tilsvarende. Den kan synkronisere indstillinger fra Samsungs telefoner og bruger Samsungs system til auto-switching af Galaxy-mærkede øretelefoner.

“Hvis du er en Samsung-bruger, er Galaxy Watch 4 et fremragende smartur. Hvis du ikke er det, tvinger Galaxy Watch 4 dig næsten ind i Samsungs økosystem,” sagde min tidligere kollega Dieter Bohn i sin anmeldelse.

Det er det samme med tablets. Da min kollega Dan Seifert tidligere i år anmeldte Tab S8, fandt han adskillige praktiske funktioner, som kun virkelig betydede noget for brugere med andre Samsung-enheder. Galaxy Buds ville automatisk skifte mellem tabletten og en Samsung-telefon, og tabletten kunne også tænde telefonens mobile hotspot-funktion. “Efter flere år, hvor jeg ikke havde set en god grund til at købe en Android-tablet, må jeg indrømme, at Samsung har præsenteret et overbevisende pitch denne gang – forudsat at du allerede er i Samsungs Android-økosystem,” skrev han.

Samsungs ur, Googles Wear OS, Samsungs økosystem. Foto af Dieter Bohn/The Verge

Samsungs tilgang viser pænt, hvor incitamenterne er for forbrugerteknologiske virksomheder i disse dage. Selvfølgelig kunne de designe deres produkter til at integreres problemfrit med al Googles hardware, apps og tjenester. Eller, hvis du er den største smartphone-producent i verden, kan du prøve at bruge noget af denne installationsbase til din egen fordel, og opmuntre dine eksisterende kunder til at hente et smartur eller tablet som supplement til deres telefon. Og hvem vil tænke på at skifte til en Google Pixel eller en OnePlus, når de er udstyret med et komplet udvalg af Samsung-teknologi?

Siden starten af ​​sin Pixel-serie har Google forsøgt at parre et begrænset hardwarefokus med bred softwaresupport. Men økosystemer er vigtige, og i 2022, hvis du ikke kontrollerer både din hardware og software, så vil du lade en anden virksomhed gøre det bedre – og måske endda parkere sin platform lige oven på din.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here