EU's nye universelle opladerpolitik hævder at tackle e-affald – vil det?

0
244

Skæring af e-affald var en væsentlig drivkraft i EU-lovgivernes forslag i går om at give mandat til en universel oplader til mobiltelefoner og andre enheder. Men der er stadig en masse andre faktorer, der skal sammen, for at foranstaltningen kan gøre en meningsfuld forskel i verdens e-affaldsproblem.

Stablet sammen, ubrugte og kasserede opladere udgør omkring 11.000 tons e-affald i Europa årligt, ifølge Europa-Parlamentet. De håber at krympe den bunke ved at eliminere behovet for forskellige opladere til forskellige enheder – så om blot et par år skal de fleste nye mobiltelefoner sandsynligvis komme med en USB-C-opladningsport for at blive solgt i EU. At skifte til USB-C vil i sidste ende hjælpe forbrugerne med at spare op til 250 millioner euro om året “på unødvendige opladerkøb,” siger EU.

Flytningen forventes ikke at gøre et stort indhug i den massive mængde af e-affald hober sig op

Flytningen forventes ikke at gøre et stort indhug i den enorme mængde e-affald, der hober sig op rundt om i verden, siger eksperter til The Verge. Alligevel kan beslutningen have en mere symbolsk betydning. Det er et eksempel på, hvordan skrappere regler kan tvinge Big Tech til at ændre spildvaner.

“Det er et vigtigt skridt, men det løser bestemt ikke e-affaldsproblemet,” siger Ruediger Kuehr, leder af FN's Institut for Uddannelse og Forskning i Bonn, Tyskland, og leder af Sustainable Cycles Program (SCYCLE).

En del af problemet er omfanget af enheder, der i sidste ende bliver til e-affald, hvoraf opladere udgør en lille del. “[11.000 tons] lyder måske af meget, men det er meget lille,” siger Josh Lepawsky, en professor ved Memorial University of Newfoundland, som forsker i e-affald. “Med hensyn til, at dette bliver præsenteret som en løsning – selv en delvis løsning på e-affald – synes jeg er en strækning,” siger Lepawsky.

Globalt går 54.000 tons opladere til spilde hvert år, ifølge Kuehr. Det er kun omkring 0,1 procent af de samlede 53,6 millioner tons e-affald, der genereres årligt, ifølge 2020 Global E-Waste Monitor, som Kuehr var medforfatter af.

Hvorvidt EU's nye regel overhovedet ville fjerne de 11.000 tons opladere, der skrottes i Europa hvert år, er en svær opgave. Det nye mandat, som Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet forventes formelt at godkende senere i år, gælder også for opladere til andre elektroniske enheder: herunder tablets, e-læsere, hovedtelefoner, digitale kameraer, håndholdte videospilkonsoller og bærbare højttalere.

Hvor vellykket foranstaltningen er til at reducere e-affald afhænger meget af et wild card: menneskelig adfærd, siger Sara Behdad, lektor ved Engineering School of Sustainable Infrastructure & Miljø ved University of Florida. “Spørgsmålet er, om vi bruger den standardiserede del til at gøre det nemmere for brugerne at forbruge mere, eller bruger vi standardiseringen til at fremme genbrug, reparation og gendannelse?” Behdad siger.

Hvor vellykket foranstaltningen er til at reducere e-affald afhænger meget af et wild card

I et scenarie, hvis standardisering af opladere bringer produktionsomkostningerne ned, fordi det øger effektiviteten, er der risiko for, at lavere priserne kan tilskynde folk til at købe flere opladere. Måske vil de købe en til hvert værelse, hævder Behdad – og det kunne blive mere e-affald.

På den anden side, påpeger Behdad, ses standardisering af dele generelt som en måde at gøre det lettere at reparere og genbruge enhver elektronisk enhed. Gamle opladere bliver normalt ikke repareret og genbrugt. De er mere tilbøjelige til at sygne hen i nogens skrammelskuffe eller havne i skraldespanden. Hvis de kommer til et genbrugscenter, bliver de typisk klumpet sammen med anden husholdningselektronik og makuleret. Når de er makuleret, kan alle værdifulde materialer genvindes.

Det mest ønskværdige materiale, der findes i opladere, siger Kuehr, er kobber. Og hvis genbrugere beslutter sig for at prioritere genbrugsopladere, kan standardisering gøre det lettere for dem at opbygge infrastrukturen til at sortere opladere fra og forbedre kvaliteten af ​​materiale, der genvindes fra dem.

I mellemtiden kan der være en ujævn overgang fra ældre enheder til en universel oplader. Der er en chance for, at der kan være en midlertidig stigning i e-affald, hvis folk går på pension tidligt med enheder, der ikke er i overensstemmelse med den nye standard. Det er meningen, at mandatet skal træde i kraft i 2024, mod slutningen af ​​året. Standarden vil på sigt også gælde for bærbare computere, men den overgang vil tage længere tid: 40 måneder efter reglen træder i kraft.

Kuehr er dog overbevist om, at der i sidste ende vil ske mindst en vis reduktion af e-affald efter overgangsperioden. ”Med enhver innovation er der først et skridt tilbage, før vi tager flere skridt i forvejen. Jeg tror også, det er ret ens her,” siger Kuehr.

Apple er en klar outlier

På kort sigt siger Kuehr og andre e-affaldseksperter, at det er en stor sag, at EU-lovgivere har slået ned på e-affald ved at fastsætte nye regler. I årevis har EU forsøgt at presse virksomheder til frivilligt at gå over til en universel oplader. Selvom der har været fremskridt på den front, er Apple en klar outlier med dets Lightning-tilbehør. Europæisk lovgivere ser nu ud til at være klar til at bruge en kæp i stedet for gulerødder for at få alle med.

Apple reagerede ikke umiddelbart på en anmodning om kommentar fra The Verge, men har tidligere skubbet tilbage mod mandatet. “Vi er fortsat bekymrede over, at streng regulering, der kræver kun én type konnektor, kvæler innovation i stedet for at opmuntre den, hvilket igen vil skade forbrugere i Europa og rundt om i verden,” sagde virksomheden i en erklæring til medierne tilbage i september. Apple kan dog muligvis komme uden om den nye regel, hvis rygterne er sande, at de har overvejet at lave nye telefoner, der kun oplader trådløst. USB-C-standarden gælder indtil videre for enheder, der oplades via et kablet kabel. (For mere om, hvad der kan ske med Apples Lightning-kabler, tjek denne historie af The Verge's Jon Porter).

“Apple er nødt til at tage sin innovation og fokusere på samfundets problem, som er e-affald,” siger Scott Cassel, administrerende direktør og grundlægger af nonprofit Product Stewardship Institute, som går ind for politikker, der vil kræve, at virksomheder håndterer deres produkter ansvarligt. når forbrugerne er færdige med dem.

“Hallelujah, det har været længe undervejs”

Europa har været tidligt til at implementere den slags “udvidet producentansvar”-politikker, der tjener som model for et kludetæppe af lignende politikker i nogle stater har adopteret i USA. Cassel er optimistisk over, at det nye skridt, EU tog med opladere, kunne signalere lignende – eller potentielt endnu mere gennemgribende ændringer i andre dele af verden, som vil reducere e-affald.

“EU forsøgte frivillige initiativer. Det virkede ikke. Og så viser det et stærkt behov for politisk vilje til at løse dette globale problem,” siger han. “Min første reaktion var halleluja, det har været længe undervejs… Hvis hjem er ikke viklet ind i snore?”

Relateret

Hvad EU's nye USB-C-regler betyder for iPhone

USB-C vil være obligatorisk for telefoner, der sælges i EU 'inden efteråret 2024'