Spotify kommer til lydbøger

0
648

Denne artikel blev først kørt i Hot Pod Insider, The Verges nyhedsbrev for lydindustrien.

Spotify ønsker at gøre lydbøger til den næste søjle i sin forretning. Onsdag præsenterede virksomhedsledere lydbogsforretningen for investorer som deres næste mål for industridominans. Når de lancerer lydbøger-vertikalen (som er TBD), kan det have enorme konsekvenser ikke kun for Spotifys egen forretning, men også for forlagsbranchen.

“Vi tror på, at lydbøger i deres mange forskellige former vil være en enorm mulighed,” sagde Spotify CEO Daniel Ek. “Og ligesom vi har gjort i podcasting, så forvent, at vi spiller for at vinde.”

“Ligesom vi har gjort i podcasting, så forvent, at vi spiller for at vinde.”

Spotifys første store skridt ind i den forretning er dets opkøb af Findaway, som blev annonceret sidste år. Lydbogsplatformen ligner på mange måder Anchor. Det giver forfattere mulighed for at skabe, distribuere og tjene penge på deres arbejde, og med købet vil Spotify fange en vigtig del af lydbogens økosystem. Det er derfor passende, at den administrerende direktør, der fører tilsyn med lydbøger på Spotify, er Nir Zicherman, medstifter af Anchor.

En ting skal dog bemærkes: Findaway-aftalen er faktisk ikke lukket endnu. Den blev først annonceret i november 2021 med en forventet overtagelsesdato inden udgangen af ​​2021. Handlen er dog stadig under revision af Justitsministeriets antitrust-afdeling.

Hvordan modellen vil fungere er ikke helt klart, men det ser ud til, at i hvert fald nogle af lydbøgerne vil være gratis. Ek sagde, at freemium-modellen vil blive anvendt på lydbøger, og indholds- og annoncevirksomhedschef Dawn Ostroff sagde: “Vi kigger på at bringe annonceindtægtsgenerering ind i lydbøger.”

Hvis det er tilfældet, ville det være en massiv ændring for branchen. Lydbøger er typisk ikke billige. Abonnementstjenester fra Amazons Audible og audiobooks.com er baseret på kreditter (1 kredit pr. bog). Begge tjenester koster $14,95 per måned for adgang til toptitler. Apple og Google tilbyder lydbøger til køb, med populære titler, der normalt koster 15 USD eller mere. Men samtidig bliver de fleste af Findaways skabere ikke ligefrem den næste Sally Rooney, og det er uklart, hvordan og til hvilken pris top-tier bøger vil blive gjort tilgængelige på Spotify.

Så hvad betyder det for forlagsbranchen? Det er kompliceret, ifølge Michele Cobb, administrerende direktør for Audio Publishers Association (APA). Millioner af nye lyttere over hele kloden vil blive eksponeret for lydbøger, hvilket i høj grad kan udvide markedet.

Lydbogsmarkedet var værd $1,6 milliarder i 2021

Tidligere på ugen udgav APA sine 2021-statistikker over industriens størrelse. Udført af Edison Research viste undersøgelsen, at lydbogsmarkedet voksede med 25 procent i 2021 til 1,6 milliarder dollars, hvilket ville gøre det lidt større end podcastmarkedet på 1,45 milliarder dollars samme år. Spotifys præsentation hævdede, at markedet er endnu større, muligvis mere end $9 milliarder værd, baseret på en rapport fra Grand View Research. (Det er værd at bemærke, at tallene ikke ligefrem er æbler til æbler: APA-rapporten er hovedsageligt baseret på Nordamerika, og Grand View-tallet er globalt.) Ek tog det et skridt videre, idet jeg antydede, at markedet faktisk kunne være lige så meget værd som $70 milliarder.

Selvom Spotify hjælper med at udvide lydbogsmarkedet med dets skaberindhold og annonceunderstøttet lytning, er der potentielle ulemper for udgivere og forfattere. “Jeg tror, ​​håbet er, at du vil øge indtægterne nok, så alle får mere,” sagde Cobb. “Men bekymringen er, at du ville få så meget mindre pr. enhed, at det i sidste ende ville presse indtægterne.”

I sin søgen efter at ekspandere ud over den klodsede og dyre musikindustri, stopper Spotify ikke ved lydbøger. Præsentationen drillede kryptisk virksomhederne “X”, “Y” og “Z” for fremtiden. Dit gæt er lige så godt som mit, hvad det kunne være.

Tak, fordi du tilmeldte dig!

Tjek din indbakke for en velkomst-e-mail.

E-mail Ved at indsende din e-mail accepterer du vores vilkår og fortrolighedserklæring. Du kan til enhver tid framelde dig. Dette websted er beskyttet af reCAPTCHA, og Googles privatlivspolitik og servicevilkår gælder. Abonner