AIs siste triks: Bedre KPIer for å måle forretningssuksess

0
19
Yuichiro Chino/Getty Images

Key Performance Indicators (KPIer) har lenge vært sett på som ufullkomne, men de er det nærmeste vi kan komme til å forstå hvordan ens handlinger påvirker virksomhetens ytelse. Økte oppdateringen av vårt CRM-system antallet nye kunder som ble signert per måned? Økte det å bruke sky-ERP netto fortjenestemarginer? Har det nye IT-tjenesteadministrasjonssystemet redusert volumet av IT-problembilletter? 

Også: Generativ AI vil snart bli mainstream, sier 9 av 10 IT-ledere

For teknologiteam har å pumpe opp disse beregningene alltid vært den hellige gral for prosjektsuksess. Likevel kan disse beregningene være feil og gir ofte bare et endimensjonalt bilde av hvordan noe presterte. 

En annen brukssak for kunstig intelligens oppstår: 3D key performance indicators. AI blir sett på som en måte å hjelpe til med å jevne ut de iboende feilene til KPIer, og dermed gi et mye mer nøyaktig og helhetlig bilde av hvordan virksomheter virkelig presterer.

Mer enn en tredjedel av organisasjonene, 34 % , gjør nå nettopp det: De utnytter AI for å lage neste generasjon av disse nøkkelresultatene, ifølge en undersøkelse av 3043 ledere av MIT Sloan Management Review og Boston Consulting Groups BCG Henderson Institute.

For eksempel kan AI synliggjøre og analysere gjensidige avhengigheter mellom KPIer som tidligere ble sett på som ikke relatert til forretningsresultater. “Fremtidsskuende organisasjoner drar nytte av å bruke AI til å generere KPIer som er mer intelligente, adaptive, nøyaktige og prediktive enn eldre ytelsesindikatorer.”

Mer enn halvparten av de deltakende lederne erkjenner at de trenger mer effektive KPIer. “De kommer til kort når det gjelder å spore fremgang, justere mennesker og prosesser, prioritere ressurser og fremme ansvarlighet,” påpeker studiens forfattere. “Bedrifter som bruker de samme gamle KPIene for å måle suksess, går glipp av muligheter for å bedre samkjøre mennesker og prosesser, prioritere ressurser og generere verdi.” 

Også: Ansatte legger inn sensitive data i generative AI-verktøy til tross for risikoen

Hvordan går AI med å pakke ut slike beregninger og gi et mer helhetlig bilde av hvordan virksomheten presterer? Så langt så bra. Organisasjoner som bruker AI-aktiverte KPIer har fem ganger større sannsynlighet for å “effektivt tilpasse insentivstrukturer med mål sammenlignet med de som er avhengige av eldre KPIer,” konkluderer MIT-BCG-forfatterne. 

De nevner eksemplet med Wayfair, nettmøbelforhandleren, som brukte AI for å redesigne sin KPI for tapt salg. “Vi pleide å tro at hvis du tapte salget på et bestemt produkt, som en sofa, var det et tap for selskapet,” siterer Fiona Tan, CTO i Wayfair. “Men vi begynte å se på dataene og innså at 50 % til 60 % av gangene, når vi tapte et salg, var det fordi kunden kjøpte noe annet i samme produktkategori.”

Med Ved hjelp av AI-generert innsikt, rekonstruerte Wayfair sin KPI for tapt salg fra bare å “beregne varebasert tapt salg som svar på prisendringer til også å beregne kategoribasert oppbevaring av salg som svar på prisendringer,” heter det i rapporten. 

Også: Hvordan renessanseteknologer forbinder prikkene mellom kunstig intelligens og virksomhet

Ni av 10 ledere med AI-forbedrede KPIer har sett en lignende større rekkevidde i KPIene sine. Samlet sett har de sett en firedobling i samarbeid mellom ansatte. De er også tre ganger mer effektive til å forutsi fremtidig ytelse, tre ganger større sannsynlighet for å se større økonomisk fordel, og to ganger mer sannsynlig å se større effektivitet.

Tre former for 3D-målinger kan utformes med AI, MIT-BCG-forfattere foreslår:

Smarte beskrivende KPI-er “syntetiserer historiske og nåværende data for å gi innsikt i hva som skjedde eller hva som skjer.” Smarte prediktive KPI-er identifiserer mønstre og “forutser fremtidig ytelse, produserer pålitelige ledende indikatorer og gir synlighet i potensielle utfall.”Smarte foreskrivende KPIer “bruker AI til å anbefale handlinger som optimerer ytelsen.”

Tiden er inne for å revurdere forutsetningene bak mange tradisjonelle KPIer, oppfordrer rapportens medforfattere. AI åpner for nye måter å eksplodere de gamle, endimensjonale KPIene som har dominert forretningstenkningen.