5 ting du bør vurdere før du går fra en Linux-distribusjon til en annen

0
13
Nær den antarktiske halvøyen, en nordlig gruppe av Adeula pingviner skyter seg fra et isfjell inn i det iskalde vannet i havet. Jay Dickman/Getty Images

Jeg pleide å være en Linux-distro-hopper. Jeg ville sprette rundt fra ett operativsystem (OS) til et annet. Jeg ville flyttet fra Red Hat til Mandrake, til SUSE og deretter Ubuntu, og fra Bohdi til Elementary OS, og videre og videre. 

En del av moroa med distrohopping var overraskelsen. Jeg ville installere en ny distribusjon uten å gjøre noen undersøkelser, bare slik at jeg kunne nyte opplevelsen uten noen forutinntatte ideer. Det var et morsomt spill som har underholdt meg i årevis. 

Også: Hvordan velge riktig Linux-skrivebordsdistribusjon for deg

Men så skjedde det noe — jeg ble opptatt til det punktet at jeg ikke kunne fortsette å bytte distroer. Plutselig måtte jeg holde meg til et operativsystem i lengre perioder. Det kom til et punkt hvor jeg, til mitt store sjokk, hadde brukt én distribusjon i et helt år, deretter to og så tre. 

I dag ser jeg tilbake på de dagene med distrohopping med forkjærlighet, men jeg er glad jeg har slått meg til ro og ikke lenger blir så lei av operativsystemet mitt at jeg alltid føler behov for å gå videre.

Også: 8 ting du kan gjøre med Linux som du ikke kan gjøre med MacOS eller Windows

Det er nok å si at jeg har litt erfaring med å bytte fra en Linux-versjon til den andre. Hvis du ikke har det samme kjennskapsnivået, kan det være lurt å ta noen ting i betraktning før du tar steget fra din nåværende smak av Linux til en annen.

Hva er disse tingene? La oss dykke inn.

1. Pakkebehandler

Dette er sannsynligvis det største problemet å tenke på. Hvis du har brukt en Ubuntu-basert distribusjon en stund, vil det ikke være noe problem å migrere til en annen Ubuntu-basert distribusjon. Tross alt er apt passende, uansett om det er Linux Mint eller Kubuntu. Men hva om du går fra for eksempel Ubuntu til Fedora? Vel, det er ikke så dramatisk endring. Tenk på disse to kommandoene:

Ubuntu – sudo apt-get install gimp -yFedora – sudo dnf install gimp -y

Det betyr ikke at hvert trinn i installasjonen/fjerningen/oppgraderingsprosessen vil være like utskiftbare. Det er subtile forskjeller. Men hva med å flytte fra Ubuntu til Arch? Det er mer av en utfordring – og for de som har kjørt apt-get i årevis, kan pacman være litt vanskelig.

Også: Hvordan installere Linux på en gammel bærbar datamaskin for å gi det nytt liv og formål

Før du tar spranget fra en distribusjon til en annen, sørg for at du vet hvilken pakkebehandling den bruker og hvordan den fungerer. Ikke bare hopp ut i det vannet uten redningsvest.

2. Lagre

La oss si at du liker at programvaren er den nyeste av den nye. Du vet alt om funksjonene som er tilgjengelige i den nyeste versjonen av LibreOffice, og du vil forsikre deg om at distribusjonens depoter ikke er standard til den stabile, eldre versjonen. Hvis den beskrivelsen høres ut som deg, vil du kanskje unngå en distribusjon som holder fast på ideen om stabilitet over de siste utgivelsene. Noen distribusjoner, som Debian, har alltid stabile utgivelser som standard, noe som kan bety at programvaren virker utdatert.

Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere  

Så hvis du vil ha avansert programvare, sørg for at den nye distribusjonen du vurderer tilbyr de nyeste og beste funksjonene. På den annen side, hvis du foretrekker å holde ting trygt, hold deg til en distribusjon som bare inkluderer stabile versjoner av programvare, noe som betyr at du kanskje vil unngå en rullende distribusjon.

3. Støtte for periferiutstyr

Da jeg først begynte å bruke Linux, var støtten for periferiutstyr – for eksempel skrivere og skannere – forferdelig. Jeg ville brukt timer på å lete etter drivere eller fastvare, i håp om at en enkel pakkeinstallasjon var løsningen.

Gjennom årene har støtten for periferiutstyr modnet til det punktet at noen distribusjoner er i stand til å oppdage og legge til omtrent alt jeg kaster på dem. Heldigvis er det nå en sjelden gang jeg må lete etter en sjåfør.

Men ikke alle distribusjoner tilbyr det samme nivået av perifer støtte. Fra min erfaring er Ubuntu og Linux Mint omtrent det beste du finner – og enda bedre enn Windows. Men den beste måten å vite hvor en distribusjons perifere støtte står på, er å kjøre en live-forekomst og se om den henter periferutstyret ditt som standard. 

4. Desktop-miljø

Dette er et annet stort problem å vurdere. Hvis du har brukt Linux Mint i årevis og bestemmer deg for å hoppe til Fedora, vil du sannsynligvis ikke ha mye problemer. GNOME er et brukervennlig skrivebord, og selv om det er ganske forskjellig fra Cinnamon, er det ganske enkelt å finne ut av det.

Også: Hvorfor bruker ikke flere stasjonær Linux? Jeg har en teori du kanskje ikke liker

Imidlertid, hvis du skulle hoppe fra Linux Mint til for eksempel Elive eller Bodhi Linux, kan du finne at Enlightenment-vindusbehandleren presenterer en bratt læringskurve. På samme måte, hvis du skulle bytte fra Ubuntu til en distribusjon som som standard er en vindusbehandler for flislegging, kan det hende du står foran en utfordring – i det minste til du finner ut av alle de nødvendige hurtigtastene.

5 . Snap/Flatpack-støtte

Snap og Flapak er universelle pakkebehandlere som gjør det mulig å installere applikasjoner enkelt, og i noen tilfeller kan du legge til programvare som ikke er tilgjengelig i tradisjonelle Linux-repositorier. Med Snap og Flatpak får du tilgang til apper som Spotify og Slack uten å måtte hoppe gjennom bøyler.

Men ikke alle applikasjoner er tilgjengelige for begge. Hvis du har applikasjoner du har installert via Snap, og hvis du planlegger å bytte til en distribusjon som er standard på Flatpak, sørg for at appene du bruker fra Snap er tilgjengelige. Hvis ikke, sørg for at distribusjonen tillater installasjon av Snap. Det samme gjelder for en overgang fra Flatpak til Snap. For det meste, når jeg vurderer en ny distribusjon, sjekker jeg at jeg kan bruke både Snap og Flatpak, så appvalgene mine er ikke begrenset.

Hvis du vurderer disse fem tingene før du migrerer fra en distribusjon til en annen, skiftet skal være ganske sømløst. Imidlertid, hvis du ønsker å kaste varsomhet for vinden, som jeg pleide å gjøre før, så ignorer dette rådet og begynn distrohopping med oppgivelse. Hvis du gjør det, vil du sannsynligvis oppdage en ny smak av Linux for å få deg over til trangen til å skifte treffer deg igjen.