Kan jeg sidelaste apper på iPhone uten å jailbreake?

0
11
iPhone - Apple App Store Maria Diaz/ZDNET

Apple har blitt tvunget til å tillate sidelasting av apper i EU (EU) for å overholde Digital Markets Act (DMA). Sidelastingsfunksjonen er ikke tilgjengelig i USA, da den er begrenset til de 27 landene som utgjør EU. Denne funksjonens blotte eksistens kan imidlertid få deg til å lure på om det finnes måter å omgå de regionale restriksjonene og sidebelastningsapper på hvis du bor utenfor EU.

Også: Apple lanserer iOS 17.4 med podcast-utskrifter, nye emojier og endringer i EU-appbutikken

Muligheten til å sidelaste apper på en iPhone fra tredjeparts appbutikker er inkludert i iOS 17.4, som for øyeblikket er tilgjengelig for nedlasting i EU-land. Apple ble lovpålagt å tillate sidelasting av apper i EU innen 7. mars, samt la utviklere velge bort å bruke betalingssystemet i appen, som krever opptil 30 % i provisjonsgebyrer for apper og abonnementer kjøpt gjennom App Store.

Kan jeg sidelaste apper på en iPhone ved hjelp av en VPN?

Hvis du tenker på å skaffe deg en VPN for iPhone for å prøve sideloading, bør du kanskje tenke deg om to ganger. En person som bruker en VPN kan ikke sidelaste apper på en iPhone utenfor EU, eller i det minste det er det Apple har fortalt ZDNET. 

Når en iPhone-bruker prøver å sidelaste en app, sjekker Apple automatisk at de oppfyller en liste over krav, inkludert å dobbeltsjekke Apple-ID-en sin faktureringsadresse, enhetens nåværende plassering, iOS-innstillingene og enhetstypen.& #xA0;

Også: Apple sikrer iMessage mot trusler fra fremtiden

iOS-systemet "countryd" lar Apple bestemme om du kan laste ned apper fra en annen kilde enn App Store, ifølge  9to5Mac. Dette interne systemet har eksistert siden iOS 16.2 og samler enhetsdata for å bestemme brukerens region. Rapporter indikerer at systemet også eksplisitt begrenser enheter fra Kina fra sidelasting av apper.

Hva er app-sidelasting?

Sidelasting innebærer å installere programmer som er lastet ned fra en annen kilde enn enhetsprodusentens offisielle app Store. Mens  Android-operativsystemet tillater brukere å sidelaste apper, tillater ikke Apple sidelasting og mange andre funksjoner i det lukkede økosystemet.

Også: Apple dobler levetiden til iPhone-en din 15's batteri, ingen oppdatering kreves

I EU krever ikke Apple lenger at iPhone kun kjører iOS-apper fra App Store. Imidlertid krever Apple fortsatt en gjennomgang av alle iOS-apper. Spesifikt sier selskapet at alle iOS-apper vil gjennomgå notarisering, en prosess selskapet bruker for å sjekke appens grunnleggende informasjon og utføre sikkerhetssjekker.

Er sidelasting av apper trygt?

Sideloading av apper er ikke iboende utrygt, men det kan åpne brukere for nettangrep og nedlasting av skadelig programvare. Det er sjelden iPhone-er blir infisert med skadelig programvare, delvis fordi Apple behandler iOS som en inngjerdet hage og har en grundig prosess for å holde iPhones trygge, inkludert kontroll av apper i App Store og forbud mot sidelasting. 

Apple hevder at disse nye funksjonene, som sikrer overholdelse av DMA, gjør menneskene som utnytter dem mer sårbare for nettangrep. Dette er grunnen til at Apple nekter å gjøre disse endringene også utenfor EU. Det er uklart om disse bekymringene er ekte eller om selskapet rett og slett prøver å opprettholde kontroll over økosystemet sitt.

Også: Apple vil at iPhone 15-brukere skal slappe av med batterihelsen.

Lovgivere og utviklere håper (og Apple gruer seg) at DMA vil tvinge selskapene som EU anser som portvakter til å slutte å misbruke sin markedsmakt og i dette tilfellet åpne opp appmarkedet. Apples lite entusiastiske overholdelse har imidlertid utløst debatter rundt sikkerheten til tredjeparts appbutikker, et poeng selskapet ikke lar oss glemme.

Faktisk har Apple publisert “Complying with the Digital” Markets Act," en hvitbok som bemerker at flere EU-myndigheter involvert i forsvar, bank og nødetater har gitt uttrykk for sine bekymringer. Disse byråene har bedt om forsikringer fra Apple om måter å hindre ansatte i å laste apper på statseide iPhones.

Også: Her er den raskeste måten å rydde opp i iPhone og frigjøre gigabyte plass< /strong>

Dessuten nevner whitepaper at brukere har kontaktet Apples administrerende direktør Tim Cook for å uttrykke sine DMA-relaterte bekymringer og spørre om at endringene vil kompromittere iPhone-ene deres. sikkerhet.

Hva annet gjør DMA?

Digitalmarkedsloven har som mål å gjøre den digitale økonomien i EU mer rettferdig for forbrukere og utjevne konkurransen. Regelverket sikrer at store teknologiselskaper for tiden dominerer det digitale markedet, kjent som 'gatekeepers,' iverksette tiltak for å overholde å gi brukerne rettferdige valg og fjerne urettferdige konkurransefortrinn.

Takket være Apples DMA-overholdelse kan utviklere i EU også tilby alternative NFC-betalingsmetoder til Apple Pay, dra nytte av utvidet app analyser, utnytte nye API-er for å lage nettlesere som bruker alternative motorer til WebKit, og mer.

Apple fortalte ZDNET at notarisering er en mer begrenset prosess enn den tradisjonelle appgjennomgangen, utført på apper som er tilgjengelige i App Store.& #xA0;