Surface vs. MacBook: Kan Microsofts nye armbaserte AI-PCer konkurrere med Apple?

0
13
Microsoft Surface Laptop Studio 2 Juni Wan/ZDNET

Microsoft er i ferd med å kunngjøre sin neste bølge av Surface PC-er, inkludert to nye modeller som vil bli drevet av Arm-baserte prosessorer. Hos Windows Central rapporterer Zac Bowden at den nye Surface Pro 10 og Surface Laptop 6 vil bli avduket på et Microsoft-arrangement 21. mars, og fremhever selskapets første AI-PCer.

De vil være de første Surface PC-ene som leveres med nye Intel Core Ultra og Qualcomm Snapdragon X Elite-baserte prosessorer med neste generasjons NPU-er (nevrale prosessorenheter) for forbedret AI-ytelse.

Bowdens kilder forteller ham at maskinene vil sendes i to bølger, med Intel-baserte modeller som kommer i april og de armutstyrte versjonene som kommer i juni. Og det er et problem for Microsoft.

I fjor skrev jeg om Microsofts innsats for å flytte Windows til en Arm-basert modell, med vekt på “tilpasset silisium for å … sikre konkurranseevnen til hele Windows-økosystemet og Surface-maskinvaren."

Se også: Windows on Arm redux: Kan Microsoft levere en silisiumoverraskelse før årets slutt?

Som jeg merket da, “Hvis de virkelig mener dette seriøst” tilpasset silisiuminnsats, det er best at de øker tempoet." Dessverre er Microsofts historiske avhengighet av investeringer og partnerskap et reelt handikap når det gjelder å holde tritt med Apple, som utvikler sitt eget tilpassede silisium for iPhones, iPads og Mac-er i takt med operativsystemutviklerne.

Apples tilnærming knytter silisiumet og operativsystemet sammen på en måte som lar dem optimalisere for ytelse og batterilevetid uten å måtte betale en tredjeparts brikkeleverandør (som Qualcomm eller Intel).

Det er derfor Apple har sendt tredjegenerasjons Apple Silicon-enheter i flere måneder, mens Microsoft fortsatt er måneder unna å sende sine første Surface-enheter bygget med tilpasset silisium. (De nåværende Arm-drevne Surface-enhetene er basert på litt tilpassede versjoner av Qualcomm-prosessorer, men kan egentlig ikke betraktes som “tilpasset silisium”.)

Tidlig i 2023 hadde Qualcomm optimistisk spådd at det ville være fraktenheter basert på neste generasjons SoC som til slutt ble merket som Snapdragon X Elite. Det skjedde tydeligvis ikke, og det er grunnen til at de nye Arm-baserte Surface PC-ene ikke vil være her på flere måneder. Det gir Apple tre eller fire måneder til å selge sin splitter nye M3 MacBook Airs uten konkurransen som den nye Surface Pro 10 og Surface Laptop 6 kan gi.

Den største fordelen med Arm-arkitekturen er selvfølgelig dens strømeffektivitet. Eksisterende armbaserte overflatemodeller er tynne og lette og får langt bedre batterilevetid enn deres Intel-baserte rivaler, uten å generere varme og kreve vifter. (Min første generasjon Surface Pro X, for eksempel, hadde i gjennomsnitt godt over 8 timers batteribruk per lading.) Problemet er at disse tallene er timer mindre enn for eksempel en MacBook Air med en M2- eller M3-prosessor. Og Apples bærbare datamaskiner blåser dørene av Surface-rivalene for mer krevende oppgaver.

Også: De beste bærbare datamaskinene i 2024: Eksperttestet og gjennomgått

Bowdens kilder forteller Windows Central at “disse nye brikkene vil muliggjøre enorm ytelse og effektivitetsgevinster i forhold til tidligere Surface Pro og Surface Laptop-modeller." De har det bedre.

Faktisk, hvis Microsoft vil at markedet skal ta disse nye enhetene på alvor, må det levere enorme forbedringer i ytelse og batterilevetid i forhold til de nåværende modellene, og det må være konkurransedyktig med det Apple leverer i dag.

Det viktigste er at disse Surface-enhetene må være gode nok til å overbevise andre PC-OEM-er om å begynne det store skiftet til en Arm-basert modell og bort fra den klassiske Intel-arkitekturen.

Det er ingen tilfeldighet at disse nye enhetene blir utpekt som spesialbygde for AI, med nevrale prosesseringsenheter som kan flytte krevende AI-arbeidsbelastninger bort fra GPUen, samt en Copilot-nøkkel som hopper rett inn i Windows 11s AI-funksjoner.

Se også: Hva er en AI-PC? (Og bør du kjøpe en?)

For noen måneder siden virket det som en sikker innsats at Microsoft ville slippe Windows 12 i år. Jeg tror vi sannsynligvis fortsatt vil se forhåndsvisningsutgivelser før slutten av 2024, men den offisielle utgivelsen kan vente til neste år. I så fall gir det Apple enda et år til å utvide ledelsen innen maskinvare og programvare.