Mine favoritt Linux-tekstredigerere (og hvorfor du bør bruke en)

0
12
Nastasic/Getty Images

Linux har alltid hatt tekstredigerere. Tilbake i de tidlige dagene var de beryktede redaktørkrigene som satte emacs mot vi og de på hver side av gjerdet sterkt lojale mot deres valg.

Det var da. Nå har teksteditoren blitt noe helt annet. Det er ikke lenger bare for å konfigurere Linux eller skrive kode. Selv om tekstredigerere fortsatt brukes til begge disse oppgavene, kan de også brukes til å ta notater, journaler og til og med skrive en roman. Selv om jeg aldri har brukt et tekstredigeringsprogram til å skrive en bok i full lengde, har jeg brukt dem til noveller og flash-fiksjon.

Også: De beste Linux-distroene for nybegynnere: Eksperttestet< /strong>

Jeg forventer å få flack for dette, men verken vi eller Emacs er inkludert på denne listen. Hvorfor? Selv om begge disse redaktørene er usedvanlig kraftige, har jeg alltid funnet ut at de er mer i veien enn de hjelper. Emacs og vi er ikke for daglig bruk eller for den gjennomsnittlige brukeren – og det er det jeg har fokusert på her.

Men hvis du finner redaktørene som er oppført her for enkle eller ikke fleksible nok , kan du alltids bruke disse to kraftverktøyene for å hjelpe deg med å kode, konfigurere og administrere.

For de som setter pris på verktøy som er enklere å bruke (men fortsatt effektive), les videre.

nano

Nano-redaktøren har vært min favoritt i flere tiår. Ja, det er grunnleggende, men det får jobben gjort. Nano inkluderer alle funksjonene jeg trenger i en editor (og ikke mye mer). Med nano kan du skrive enkle flate tekstfiler (som betyr at de ikke har noen formatering), og nyte funksjoner som interaktivt søk-og-erstatt, angre/gjør om, syntaksfarging, jevn rulling, automatisk innrykk, gå-til-linje- og-kolonne-nummer, funksjonsveksler, fillåsing og internasjonaliseringsstøtte. 

Også: Fem Linux-fil- og mappeadministrasjonskommandoer du trenger å vite

En ting å merke seg: Nano er en terminalapplikasjon, noe som betyr at den ikke har en GUI-app. Du åpner terminalen og gir kommandoen nano filnavn (der filnavn er filen du enten vil redigere eller opprette). Det er flere alternativer du kan bruke, for eksempel –backup (som lager en sikkerhetskopi av forrige versjon av filen), –tabstospaces (som konverterer innskrevne tabulatorer til mellomrom), –locking (som låser filen ved redigering) , –smooth (for jevn rulling) og mange flere.

Nano er gratis og leveres forhåndsinstallert med de fleste Linux-distribusjoner.

Gedit

Gedit, standard tekstredigerer for GNOME-skrivebordet, er en enkel, men effektiv GUI-applikasjon. Med Gedit finner du funksjoner som faner, støtte for internasjonalisert tekst (UTF-8), syntaksutheving, markdown-støtte, konfigurerbare fonter og farger, utskriftsstøtte, automatisk lagring, opprett automatisk sikkerhetskopiering, hurtigtaster, tema, fullskjerm modus og mer. 

Det som selger meg på Gedit er dens enkelhet. Selv om jeg nesten alltid bruker nano som standard, når jeg trenger en GUI, er det vanligvis Gedit. Til syvende og sist er imidlertid en av hovedårsakene til at jeg holder Gedit rundt at nano-editoren må åpnes fra terminalvinduet, noe som betyr at å klikke på en lenke til en tekstfil ikke akkurat fungerer som planlagt. Ergo, Gedit. Det er imidlertid en annen grunn til at jeg noen ganger velger Gedit. Du kan bruke denne tekstredigereren i fullskjermmodus, så når jeg vil redigere en tekstfil uten distraksjon, kan jeg gå i fullskjerm og jage alt annet unna.

Også: De 5 beste GNOME-utvidelsene I installer først (og hva de kan gjøre for deg)

Gedit er gratis og leveres med de fleste GNOME-baserte skrivebordsdistribusjoner.

COSMIC Text Editor

< p>COSMIC Text Editor vil være standard tekstredigerer for System76s COSMIC-skrivebord (når det endelig er utgitt). Imidlertid viser COSMIC Text Editor allerede stor fremgang og lover å bli Gedit-ekvivalenten til COSMIC. COSMIC vil inkludere et ganske typisk funksjonssett, som syntaksutheving, standard hurtigtaster, finn, stavekontroll, prosjektstøtte, tilbakestillingsendringer, dokumentstatistikk og til og med Git-administrasjonsstøtte.

Det er en sjelden gang jeg finner et mørkt tema å foretrekke, men med COSMIC Text Editor virker det bare passe. I likhet med Gedit er COSMIC Text Editor veldig enkel å bruke og kan brukes til grunnleggende eller enda mer kompliserte oppgaver (som å skrive kode). Hvis du bruker Pop!_OS, kan du få en ide om hvordan COSMIC Text Editor vil se ut og føles ved å installere den fra Pop Shop.

COSMIC Text Editor er gratis og vil være offisielt tilgjengelig når COSMIC Desktop OS leveres.

Også: Linux distro hopping er en morsom måte å finne det perfekte operativsystemet for skrivebordet

Kate

Kate er for KDE Plasma hva Gedit er for GNOME. Forskjellen mellom de to er at Kate tilbyr noen flere funksjoner, for eksempel valg av flere markører og flere markører (som lar deg velge flere tekststrenger samtidig eller til og med manipulere flere strenger samtidig). Kate har også prosjektstøtte, syntaksutheving, standard hurtigtaster og til og med plugins. Med plugins-funksjonen kan du legge til SQL-spørringsstøtte, GDB-feilsøking, ett-klikks prosjektbygging og mer. Tenk på Kate som en superladet versjon av Gedit som også kan brukes til å lage og redigere enkle tekstfiler.

Kate er gratis og leveres som standard tekstredigerer for KDE Plasma-skrivebordet.

< p>Også: Mine topp 5 brukervennlige GUI-sikkerhetskopieringsverktøy for Linux-skrivebordet (og hvorfor du trenger en)

Sublimtekst

Sublime Text er den eneste proprietære redaktøren på listen. Sublime Text er også den kraftigste (langt) av de som er oppført. En ting å forstå om Sublime er at det er rettet mot programmerere og beviser det med funksjoner som GPU-gjengivelsesstøtte, tabulatorvalg, kontekstbevisst autofullføring, kraftig syntaksfremhevingsmotor, kodebygging i redigeringsprogrammet, snippets, kommandopalett (for å starte spesifikke kommandoer med hurtigtaster), samtidig redigering og mer. Ja, Sublime kan også brukes til å lage og redigere grunnleggende tekstfiler, men det vil være som å gå til dagligvarebutikken i en Ferrari. 

Også: Mine fire favorittnotater for Android -ta apper for å holde deg organisert og på sporet

Sublime kan testes gratis på Linux (så vel som MacOS og Windows), men å fortsette å bruke dette kraftige tekstredigeringsprogrammet, vil det koste deg en engangsbetaling på $99,00.

Hvis du bare ønsker å lage og redigere enkle tekstfiler (eller redigere Linux-konfigurasjonsfiler), hold deg til nano. Hvis du foretrekker en GUI, vil et av disse verktøyene fungere for deg. Hvis du liker ideen med Sublime Text (som er et fantastisk verktøy), bare husk at det sannsynligvis er mer kraft enn du noen gang trenger for enkel tekstredigering.