AI-oppstart Mistral lanserer en 281 GB AI-modell for å konkurrere med OpenAI, Meta og Google

0
14
Mistral Ai Le Chat Sabrina Ortiz/ZDNET

Fransk AI-startup Mistral lanserte tirsdag Mixtral 8x22B, en ny storspråklig modell (LLM) og dens siste forsøk på å konkurrere med de store guttene på AI-arenaen. Mixtral 8x22B forventes å utkonkurrere Mistrals forrige Mixtral 8x7B LLM, som i seg selv viste tegn til å overgå OpenAIs GPT-3.5 og Meta's Llama 2, ifølge Gigazine.

Den nye Mixtral-modellen har en 65 000-token kontekstvindu, som refererer til mengden tekst som en AI-modell kan behandle og referere på en gang. Videre har Mixtral 8x22B en parameterstørrelse på opptil 176 milliarder, en referanse til antall interne variabler som modellen bruker for å ta avgjørelser eller spådommer.

Mistral er grunnlagt av forskere fra Google og Meta, og bruker en åpen kildekode til sine AI-modeller. I dette tilfellet er Mixtral 8x22B tilgjengelig for alle å bruke etter å ha lastet ned en 281GB fil. For å gjøre det selv, lim inn magnetlenken fra Mistral AIs X-post i din favoritt BitTorrent-klient.

Også: Hva du bør vite om Mistral AI: Selskapet bak den siste GPT-4-rival

Utgivelsen av Mistrals nyeste LLM kommer på en travel tid i AI-bransjen for nye og innovative modeller.

Tirsdag slapp OpenAI GPT-4 Turbo with Vision, den nyeste GPT-4 Turbo-modellen med synsmuligheter for å jobbe med fotografier, tegninger og andre bilder lastet opp av brukeren. Samme dag ga Google ut sin avanserte Gemini Pro 1.5 LLM til utviklere med et gratis alternativ som gir opptil 50 forespørsler per dag. For ikke å overgås avslørte Meta at Llama 3-modellen skulle debutere senere denne måneden.

Mixtral 8x22B og disse andre avanserte LLM-ene er kjent som frontier-modeller, som kan håndtere en lang rekke oppgaver og forespørsler. De fremkaller det ville vesten og tar sikte på å overgå tidligere modeller med mer banebrytende teknologi. Begrepet grense fremmaner også en følelse av fare. I et blogginnlegg fra juli 2023 beskrev OpenAI risikoene ved frontier-modeller.

"Frontier AI-modeller utgjør en distinkt regulatorisk utfordring: farlige evner kan oppstå uventet; det er vanskelig å robust forhindre at en utplassert modell misbrukes; og det er vanskelig å stoppe en modells evner fra å spre seg bredt," skrev OpenAI. "Bransjens selvregulering er et viktig første skritt. Imidlertid vil bredere samfunnsdiskusjoner og statlig intervensjon være nødvendig for å lage standarder og sikre overholdelse av dem."

Mistrals åpen kildekode-tilnærming har også fått en del kritikk, ifølge The Guardian. Ved å la hvem som helst laste ned og bygge videre på AI-modellene, kan ikke oppstarten forhindre at systemene blir brukt til skadelige formål. Videre kan modellene ikke tas frakoblet hvis visse feil eller skjevheter dukker opp som må løses.