Hvordan en ny lov beskytter tankene dine mot teknologiselskaper – og hvorfor det er viktig

0
25
Andriy Onufriyenko/Getty Images

Hvis du åpner enhetene dine med et fingeravtrykk eller ansiktsskanning, er du sannsynligvis OK med at teknologiselskaper har noen av dine biologiske data. Nå legger fremveksten av nevroteknologisk wearables også hjernebølgene dine på bordet. 

Onsdag signerte guvernøren i Colorado et lovforslag som utvider statens eksisterende personvernlov til å inkludere nevrale data, eller hjerneaktivitet. Lovforslaget la til hjernebølger under paraplyen av biologiske data, som den definerte som “data generert av teknologisk behandling, måling eller analyse av et individs biologiske, genetiske, biokjemiske, fysiologiske eller nevrale egenskaper, sammensetninger eller aktiviteter eller av en persons kropp eller kroppsfunksjoner." 
Også: Humane Ai Pin: Hva gikk galt og hvordan det kan fikses (før det er for sent)< /strong>

Dette inkluderer opptak av fingeravtrykk og ansikt, som teknologiselskaper i økende grad har, i tillegg til ditt DNA. Før lovforslaget ble bare fingeravtrykk og ansiktsbilder beskyttet i Colorado.

Neurotech bruker elektroencefalografi (EEG), en metode for å måle hjerneaktivitet ved hjelp av elektroder. Invasive hjerne-datamaskin-grensesnitt (BCI) – som Neuralink eller Synchron – blir implantert i kroppen og regnes derfor som medisinsk utstyr, noe som betyr at de er regulert under høyere databeskyttelse. Men ikke-invasiv nevroteknologi, som wearables som bruker EEG, regnes som forbrukerenheter – og disse er ikke regulert ennå. 
Også: Glem Neuralink: Dette mindre invasive hjerneimplantatfirmaet rekrutterer prøvedeltakere
Forbrukerprodukter som inneholder EEG har eksistert en stund – selskaper som Emotiv og NeuroSky har utforsket teknologien for trening, digital helse og til og med parfyme i nesten et tiår. Meta, Apple og Snap jobber på sine egne enheter. 

Mange uregulerte nevroteknologiske wearables er nå tilgjengelig, fra hodesett som lover bedre atletisk ytelse til pannebånd som hjelper deg med å meditere. Denne teknologien sporer, analyserer og, i det minste i noen tilfeller, registrerer hjerneaktiviteten din. 

Colorado-lovgivningen ble vedtatt som svar på økende bekymringer om personvern i forbruker-BCI-er. “Data om aktiviteten til den menneskelige hjernen og bredere nervesystemer, eller “nevrale data”, er ekstremt sensitive og kan avsløre intim informasjon om individer, inkludert informasjon om helse, mentale tilstander, følelser og kognitiv funksjon," lovforslaget sier. 
Også: Alphabeats sier at det kan trene idrettsutøvere' hjernen for å optimere ytelsen deres – slik

I feil hender kan disse dataene bli brukt mot enkeltpersoner av selskaper eller tredjeparter. En rapport fra The Neurorights Foundation fant at 29 av 30 undersøkte selskaper “ser ut til å ha tilgang til forbrukerens nevrale data og gir ingen meningsfulle begrensninger for denne tilgangen.” p>

Rapporten nevner også flere nyere studier som bidrar til den “voksende vitenskapelige konsensus om at nevrale data samlet inn av ikke-invasive enheter faktisk kan dekode menneskelig tanke”," en personvernsvakhet hvis den blir ubeskyttet. 
Også: Grenseløs' $99 AI som kan bæres til løfter om å huske møtene dine og, vel, alt annet

Som kunstig intelligens – som kjent trenger mye data å trene på – har eksplodert i mainstream de siste to årene, har generelle bekymringer for innsamling og salg av brukerdata også gjort det. AI i teknologiindustrien er fortsatt relativt uregulert, og USA har ligget etter i Europa når det gjelder personvernlovgivningen. lite, men bemerkelsesverdig steg i riktig retning. California og Minnesota gjør lignende fremskritt, men ingen retningslinjer for nevrale data eksisterer ennå på føderalt nivå.